Ζούμε το ίδιο έργο κάθε καλοκαίρι, με παραλλαγές. Κρίνουμε σώματα, μόλις τα δούμε με μαγιό. Είτε τα σώματα είναι συλφίδες είτε όχι, πάντα βρίσκεται κάποιος ν’ ανοίξει έναν εκνευριστικά άγονο διάλογο ή να κάνει έναν ανόητο, επιφανειακό και άκυρο σχολιασμό.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά μιας πολιτεύτριας. Είδε τις φωτογραφίες μιας γνωστής παρουσιάστριας, η οποία απολάμβανε τη θάλασσα φορώντας το μαγιό της, κι επειδή η λεζάντα του δημοσιεύματος και τα σχόλια αποθέωναν το ευτραφές σώμα της, η πολιτεύτρια θέλησε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι αντί ν’ ασχοληθούμε με το τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκίας, προβάλλουμε λάθος πρότυπα υγείας στα πλαίσια της κουλτούρας αφύπνισης.
Η παχυσαρκία είναι όντως ένα πονεμένο ζήτημα, παγκοσμίως. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ποσοστά της έχουν τριπλασιαστεί ανά τον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει δυστυχώς αρνητική πρωτιά. Είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία, και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις και στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Τα επιπλέον κιλά επιβαρύνουν τον οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, κι αυτό δεν το αρνείται κανείς. Ούτε τα ίδια τα άτομα, που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα το αρνούνται. Και οι περισσότεροι θα σου πούνε ότι προσπαθούν ν’ αδυνατίσουν. Αυτό που πασχίζει να πετύχει η κουλτούρα αφύπνισης δεν είναι να θεωρήσουμε την παχυσαρκία, υγεία, αλλά να μην κάνουμε κανέναν παχύσαρκο να νιώθει άσχημα για την εμφάνισή του.
Το παραπάνω είναι το ζητούμενο, και δεν είναι μόνο για όσους έχουν λίγα ή περισσότερα παραπανίσια κιλά, είναι κοινός τόπος για όλους. Ολοι επιθυμούμε να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και όλοι θέλουμε να μην κρινόμαστε για το βάρος, τις ρυτίδες, το πεσμένο στήθος, τη στραβή μας μύτη και πάει λέγοντας.
Το να μιλάει, λοιπόν, κάποιος, για λάθος πρότυπα υγείας, βλέποντας τη φωτογραφία μιας ευτραφούς κοπέλας και τα λόγια θαυμασμού που τη συνοδεύουν, είναι σα να κρίνει εμμέσως την εμφάνισή της. Αφήστε που της φορτώνει μια ευθύνη που δεν έχει πάρει ποτέ, του προτύπου υγείας. Λες και όσοι παχύσαρκοι νιώθουν καλά με το σώμα τους και το δείχνουν, το κάνουν γιατί θέλουν να τους δούμε ως πρότυπα υγείας.
Ούτε καν ως πρότυπα σκέτο θέλουν να τους δούμε οι άνθρωποι, το πιθανότερο, εκφράζουν απλώς αυτό που νιώθουν, την άνεση με την οποία αντιμετωπίζουν το σώμα τους. Κι αν μας καλούν να κάνουμε το ίδιο, δεν σημαίνει ότι μας φωνάζουν: «παχύνετε». Εμείς πλάθουμε με το μυαλό μας ένα αφήγημα, και το φορτώνουμε με περιττή σάλτσα, όπως το έπλασε και η εν λόγω πολιτεύτρια που αγαπά να ταράζει τα νερά των κοινωνικών δικτύων με τις αναρτήσεις της.
Στην τελική, όποιος θέλει να μιλήσει για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, δεν το κάνει βάζοντας μπροστά την εικόνα ενός ανθρώπου που τον φωτογράφισαν να κάθεται ανέμελος στην παραλία με το μαγιό του. Είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού και είναι η βάση γι’ αυτό που αποκαλούμε body shaming. Κάποιος άλλος, θα πιαστεί απ’ αυτό και θα πει «βγήκε η φάλαινα στην παραλία».
ΥΓ. Η αγένεια διατυπώνεται και με όμορφα και με άσχημα λόγια, άλλωστε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News