449
| CreativeProtagon/Shutterstock

Περαστικά κύριε πρόεδρε

|CreativeProtagon/Shutterstock

Περαστικά κύριε πρόεδρε

Ο πρόεδρος Τραμπ υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς «αρνητές» του κορονοιού στην αρχή και στη συνέχεια ο ηγέτης που υποβάθμισε συστηματικά το πρόβλημα ίσως περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον.

Από την πρώτη στιγμή που έμαθε για την ύπαρξή του το απαξίωσε. Είπε ότι ένας άνθρωπος θα έρθει μολυσμένος από την Κίνα χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα (22/1). Υποστήριξε ότι ως θαύμα θα φύγει την άνοιξη (10 & 27/2). Το αντιμετώπισε ως ζήτημα πολιτικής προπαγάνδας (28/2). Είπε ότι είναι πιο ασήμαντος από την κοινή γρίπη (9/3). Στα 5.600 κρούσματα και 108 νεκρούς αναγνώρισε την ύπαρξη της πανδημίας (17/3). Μετά, διαπίστωσε ότι η πανδημία ήδη υποχωρεί (31/3) κάτι που συνέχισε να το λέει σε κάθε του εμφάνιση το επόμενο διάστημα. Αλλά και ότι ο κορονοϊος θα εξαφανιστεί πριν τη θεραπεία ή το εμβόλιο (8/5) κάτι που είπε 34 φορές στον δημόσιο λόγο του.

Ταυτόχρονα ήταν πολέμιος της μάσκας τονίζοντας ότι όσοι φορούν μάσκα το κάνουν με πολικά κίνητρα για να τον αποδοκιμάσουν (18/6) ενώ σύμφωνα με το ΑΡ υπεστήριξε ότι ο ίδιος δεν φορά μάσκα διότι αυτό θα έστελνε το λάθος μήνυμα και ότι η μάσκα θα έβλαπτε την επανεκλογή του (7/5). Τελικά τον Ιούλιο αναγνώρισε ως πατριωτική πράξη τη χρήση μάσκας. Τα υπόλοιπα αποτελούν Ιστορία, μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ανεξάρτητα από την όποια πολιτική επίπτωση θα έχει η εξέλιξη της υγείας του, που ειλικρινά ελπίζω να είναι η καλύτερη, από μόνη της η είδηση επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα σε όλη αυτή την παγκόσμια τάση «πανδημικού λαϊκισμού» και της συστηματικής παραπληροφόρησης, η αντιμετώπιση της οποίας «αποτελεί πρόκληση για τις σύγχρονες δημοκρατίες» όπως έχει αναγνωρίσει η ΕΕ.

Αποδεικνύει ότι ακόμα και ο πιο «θωρακισμένος» άνθρωπος του πλανήτη, με την καλύτερη πρόσβαση σε προληπτικές μεθόδους, ευρισκόμενος σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον, είναι στην πραγματικότητα απόλυτα ευάλωτος στον «κινεζικό ιό» όπως τον έλεγε στην αρχή, λίγο περιπαικτικά.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους εκείνους που συστηματικά αρνούνται την ύπαρξη ή την επικινδυνότητα του ιού. Εκείνους που επίμονα διακινούν βιντεάκια από το London Live, το Fox ή διάφορα διαδικτυακά κανάλια που προωθούν συστηματικά θεωρίες συνομωσίας και παραπλανητικές ειδήσεις. Εκείνους που βρίσκουν τσιπάκια στις μάσκες ή τις ποδοπατούν με μανία και τις μανούλες που δεν θέλουν «να σβήσει το χαμόγελο απ΄ τα παιδάκια τους» όπως διάβασα χαρακτηριστικά να λέει μια από αυτές που ξιφουλκούσε διαδικτυακά ενάντια στο μέτρο του υπουργείου Παιδείας.

Αν η πιο εμβληματική προσωπικότητα αμφισβήτησης της ύπαρξης (στην αρχή) και της σημασίας (στη συνέχεια) του κορονοϊού βρίσκεται σε καραντίνα και γίνεται πρώτο θέμα παγκοσμίως, τότε φαντάζομαι και ελπίζω ότι το οικοδόμημα της αμφισβήτησης αρχίζει να κλονίζεται ακόμα και για τους πιο δύσπιστους.

Η είδηση για τον Τραμπ, αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη που όμως θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περαστικά κύριε Πρόεδρε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News