661
Ειρήνη Αγαπηδάκη και Παύλος Πολάκης, δύο κόσμοι τόσο αντίθετοι... | CreativeProtagon / Intimenews

Ούτε για τα ασυνόδευτα;

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 25 Φεβρουαρίου 2021, 17:00
Ειρήνη Αγαπηδάκη και Παύλος Πολάκης, δύο κόσμοι τόσο αντίθετοι...
|CreativeProtagon / Intimenews

Ούτε για τα ασυνόδευτα;

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 25 Φεβρουαρίου 2021, 17:00

Αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο πιο, πιο, πιο ακρογωνιαίος λίθος της δραματικής ύπαρξης, «Σισύφειος λίθος», που όσες φορές και να ξεφορτωθεί το βάρος του, άλλες τόσες, ατέρμονα θα τον σηκώνει, θα σου αναφέρω τα ασυνόδευτα παιδιά. Αν με ρωτήσεις ποιο θεωρώ το πιο, πιο, πιο παράδειγμα μαύρης μοναξιάς, θα σου πω αυτό που βιώνει ένα ασυνόδευτο παιδί. Μόνο στον κόσμο όλο!

Και αν με ρωτήσεις ποιος θα ήθελα να πιάσει το χέρι του ασυνόδευτου παιδιού, ως «κάρβουνο» ευθύνης στα χέρια του, θα σου απαντούσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κιόλας μέρες πρωθυπουργίας. Και είχε επιλέξει ως συντονίστρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη, που της ανατέθηκαν 5.379 παιδιά που βρίσκονταν είτε σε καταυλισμούς, όπως της Μόριας, είτε αγωνίζονταν, όπως τα σκυλιά του δρόμου, εκτός οργανωμένων κέντρων.

Η επιστημονική επάρκεια της Ειρήνης είναι ορατή με μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό της. Αλλά υπάρχει κάτι πιο δυνατό από αυτό, που το αντιληφθήκαμε στην πρώτη εκείνη αποστολή παιδιών… Θυμάστε; Η κάμερα είχε πάρει τον Πρωθυπουργό στην πίστα του αεροδρομίου, είχε δείξει τα παιδάκια να χαιρετούν, είχε δείξει και μερικούς ακόμα, αλλά δεν είχε δείξει την Ειρήνη. Γιατί στην εικόνα των παιδικών χεριών που αναδεύονταν, εκείνη «έσπασε». Και παραμέρισε για να «τακτοποιήσει», όπως όπως, τη συγκίνησή της. Κι εγώ, αγαπητοί μου, είχα προσευχηθεί σε δικό μου Θεό, να βρίσκονται πάντα σε τέτοιες θέσεις άνθρωποι με δύναμη, πάθος, τσαγανό, επιστημονικές γνώσεις, αλλά…

Το σημαντικότερο όλων, «να σπάνε». Να μη συνηθίζουν στον πόνο του άλλου. Να τους τινάζει στον ύπνο τους. Και η προσευχή μου έπιασε. Γιατί η γυναίκα αυτή με τους συνεργάτες της δουλεύει «παιδί-παιδί». Οπως για εκείνο το Αφγανάκι που το θέρισε ένας καρκίνος και εκείνη ανασήκωσε το σύμπαν ώστε η σορός του να φτάσει στους γονείς του, να το κλάψουν. Πόσα αντιμετωπίζει κάθε μέρα αυτή και η ταγμένη στον σκοπό ομάδα της! Στο σύντομο διάστημα της ανάληψης καθηκόντων τους, κανένα ασυνόδευτο δεν υπάρχει πια στα νησιά και στον Εβρο.

Παρά μόνο οι νέες αφίξεις, που κι αυτές, για πρώτη φορά, αμέσως μετά την καραντίνα 15 ημερών (λόγω κορονοϊού) μεταφέρονται σε δομές. Επίσης δόθηκε τέλος στη διαμονή των παιδιών σε κρατητήρια ως «λύση»-«συνήθειο», γιατί δεν ήξεραν, λέει, τι να τα κάνουν (ανήκουστα πράγματα). Και εγκαινιάζεται μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και πρόληψης της εξαφάνισης παιδιών σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.  

Κι ήρθαν οι μέρες του MeΤoo και στα μέρη μας. Και άνοιξαν οι ψυχές και μοιράζονται. Και εισπράττουμε την ευεργεσία, τη δικαιοσύνη, αλλά και την αγωνία. Μη χαμηλώσει, μην εξευτελιστεί, μην παρεισδύσουν φθηνοί. Μη γλιστρήσουμε στη βρώμικη ηδονή, να μας αρέσει ν’ ακούμε… Κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο! Γιατί τότε, τα προηγούμενα θα τα ζυγίζουμε ως ελαφρύτερα και κάποτε ως «πούπουλα», αναζητώντας και μεγαλύτερη δόση.

Κάπως όπως τα ναρκωτικά. Πόσο πιο κάτω; Και όμως. Μελετήστε σύνδεση «Πάντα είχα την απορία γιατί μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε προσωπικά ο Μητσοτάκης, μόλις ανέλαβε την εξουσία, ήταν να αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος δηλαδή, την ευθύνη για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Καλά την ΕΥΠ, αλλά τα ασυνόδευτα ανήλικα γιατί;». Κώστας Βαξεβάνης. Και αναρωτιέμαι, αναγνώστες. Πώς μπορείς να επέμβεις τόσο δυναμικά στις στροφές του μυαλού σου και να το κάνεις να δουλεύει τόσο ανάποδα;

Για πόσο καιρό το αντέχει ν’ ανταποκρίνεται; Πώς μπορεί ένα κόμμα να μην αντιδρά συλλογικά και αυτόματα, διαχωρίζοντας τη θέση τους παρά μόνο μερικοί, ως εξαιρέσεις; Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά, σχεδόν ως εξαναγκαστικό «εξυπακούεται», πρέπει να αναλογούν ως τερατώδης ευθύνη στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, τότε σε τι θα συνεννοηθούμε; Αν ακόμα και αυτό το αμολάμε ως ύποπτο; Αν ακόμα και αυτό το μαγαρίζουμε; Αν αυθάδικα σβήνουμε τόσο αγώνα… Αγώνα όπως τον περιγράφει η Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Αγώνας, παιδί-παιδί». Περισσεύει άλλη ντροπή;  

ΥΓ. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων από τον Νοέμβριο του 2019, πρόσφατα κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα της υπόθεσης Λιγνάδη για ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων παιδιών.       

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News