333
Το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι. Λαμβάνεις ένα SMS, πας εμβολιάζεσαι και ξεμπερδεύεις | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews

Οταν το κράτος σού στέλνει SMS και είναι για καλό

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 21 Μαρτίου 2021, 12:30
Το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι. Λαμβάνεις ένα SMS, πας εμβολιάζεσαι και ξεμπερδεύεις
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / IntimeNews

Οταν το κράτος σού στέλνει SMS και είναι για καλό

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 21 Μαρτίου 2021, 12:30

Πριν από δύο χρόνια θα έβγαινε πρώτα η ανακοίνωση: «Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι οι έχοντες τις κάτωθι χρόνιες ασθένειες δικαιούνται να υποβάλουν αιτήσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό του εμβολίου για τον Covid 19». Θα ακολουθούσε ένας κατάλογος χρόνιων παθήσεων που δικαιούντο εμβολιασμού.

Οι ασθενείς θα πήγαιναν στα γραφεία του ΕΟΔΥ για να πάρουν σειρά προτεραιότητας ή θα έστελναν ένα συγγενικό πρόσωπο. Οι ασθενείς θα έκαναν δηλώσεις στις ρεπόρτερ της τηλεόρασης: «Από τις πέντε το πρωί περιμένουμε εδώ κοπέλα μου». Οι συγγενείς θα πλακωνόντουσαν με τους υπαλλήλους: «Αφού εδώ λέει ότι είναι πατέρας μου τι την θέλεις την εξουσιοδότηση». Θα πήγαιναν μετά στο νοσοκομείο την ημερομηνία που θα τους είχε τύχει, θα περίμεναν ένα πεντάωρο με τους γιατρούς να γκρινιάζουν «αφού έχουμε πει στο υπουργείο ότι δεν προλαβαίνουμε τι μας τους στέλνουνε εδώ όλους;». Και μια ακόμα σεμνή τελετή της σχέσης του πολίτη με το ελληνικό Δημόσιο θα είχε ολοκληρωθεί.

Κατά βάση δεν χρειάστηκε παρά η αλλαγή της νοοτροπίας που υπαγόρευε ότι στη σχέση πολίτη – κράτους, ο πολίτης είναι αυτός που πρέπει να τρέχει και ότι «στην Ελλάδα δεν γίνονται αυτά…», για να μπορέσει να στηθεί ένα σύστημα. Στο οποίο όχι μόνο οι έχοντες χρόνιες ασθένειες για να εμβολιαστούν δεν θα χρειαζόταν να ταλαιπωρηθούν περιμένοντας σε ουρές αλλά θα ειδοποιούνταν για την ημερομηνία εμβολιασμού τους χάρη στα στοιχεία των συνταγών τους, χωρίς καν να χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις.

Τα εύσημα ανήκουν συνολικά στην κυβέρνηση και ειδικά στον Κυριάκο Πιερρακάκη της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο οποίος πίστεψε ότι ψηφιακή πολιτική δεν είναι η αντικατάσταση του χαρτιού με την οθόνη αλλά η ύπαρξη τεχνητής νοημοσύνης. Το τελευταίο τρίμηνο παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της από το «αν αυτοί γεννήθηκαν τότε δικαιούνται εμβολιαστούν» στο «αν αυτοί παίρνουν αυτά τα φάρμακα ανεξάρτητα από το πότε γεννήθηκαν δικαιούνται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα».

Με σημαντικότερο ότι δεν θα κάνουν αίτηση αλλά θα ειδοποιηθούν. Και αν ο πολίτης πιστέψει ότι ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν είναι μια άλλη μέθοδος του κράτους για να ζητάει λεφτά, κάτι σημαντικότερο ακόμα και από τον εμβολιασμό θα έχει γίνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...