Το βίντεο για τους ομοφυλόφιλους άνδρες που ανάρτησε η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου, στο κανάλι της στο YouTube, έχει σχολιαστεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Σατίριζε τις σεξουαλικές επιθυμίες και συμπεριφορές των ομοφυλόφιλων ανδρών διά στόματος της ηθοποιού, η οποία δήλωσε εξαρχής ότι είναι «αδελφομάνα» και ξέρει.
Παρακολουθώντας, όμως, το βίντεό της, και ακούγοντας να βγαίνουν φράσεις από το στόμα της, όπως «υπάρχει κι ένας κρυφορατσισμός στους ομοφυλόφιλους» και «ουσιαστικά είναι ομοφοβικοί οι ομοφυλόφιλοι», έπαυες σταδιακά να γελάς, γιατί έβλεπες το αστείο να κινείται στις ράγες ενός ενοχλητικού, πια, στερεοτύπου. Το οποίο θα λειτουργούσε μια χαρά στα ομοφοβικά κείμενα του Σεφερλή και στο κοινό που τα αποθεώνει, αλλά ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα μέσα στο διαδικτυακό σύμπαν της κωμικού Σοφίας Μουτίδου.
Η Μουτίδου έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό τελευταία, κυρίως από τα βίντεό της. Το κανάλι της μετρά 334.000 συνδρομητές και σχεδόν άλλους τόσους ακολούθους έχει το Instagram της. Αυτή η στρατιά διαδικτυακών προφίλ την ακολουθεί για ν’ ακούει τους καυστικούς σχολιαστικούς μονολόγους της, σχετικά με διάφορα θέματα. Τα περισσότερα, με mainstream προσανατολισμό και με περιεχόμενο που δεν προκαλεί το ακροατήριο να προβληματισθεί ή να διαφωνήσει, παρά μόνο να χαζολογήσει και να γελάσει.
Ωστόσο, μέσα στο πλήθος των χιουμοριστικών βίντεο με τίτλους όπως «Πώς να ξεπεράσεις τον πρώην σου» και «Τι κρύβει μέσα μια γυναικεία τσάντα», υπάρχουν και κάποια βίντεο που αγγίζουν πιο ουσιώδη θέματα και αντλούνται από την κοινωνική πραγματικότητα και την επικαιρότητα. Εχει μιλήσει για τον Ζακ, για τον σεβασμό στον εργασιακό χώρο, για την κατάθλιψη κι έχει πολλάκις αναφερθεί στην ομοφυλοφιλία. Η σχολιαστική προσέγγισή της φανερώνει ότι η γυναίκα γενικά βλέπει ορθολογικά τα πράγματα και έχει ευαίσθητες χορδές και προοδευτικό πνεύμα, μέσα από το οποίο περνάει και τη σάτιρά της.
Γενικώς, το ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις, δύσκολα κρύβεται όταν ανεβάζεις τον εαυτό σου στη διαδικτυακή σκηνή που φέρει τον υπότιτλο Broadcast Yourself. Ο συγκεκριμένος ανήκει στο YouTube, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να κολλήσει σε κάθε κοινωνικό δίκτυο και εφαρμογή. Σε όλα, οι περισσότεροι πλασάρουμε τον εαυτό μας ή, έστω, μια περσόνα που βασίζεται στον εαυτό μας. Οποιος έχει και μια πιο ενεργή παρουσία, το βλέπει σαν δουλειά κοινώς, και ξοδεύει εργατοώρες για να αναρτά υλικό για το οποίο προσδοκά να βρίσκει κοινό και likes (και εισιτήρια για τις παραστάσεις του), δεν αποφεύγει αυτή την έκθεση: η προσωπικότητά του διαγράφεται ξεκάθαρα μέσα στη ροή των αναρτήσεων του. Και βρίσκει το κοινό που της ταιριάζει.
Το ότι το βίντεο για τους ομοφυλόφιλους άνδρες βρήκε αυτομάτως ένα κοινό διαφορετικό από εκείνο που ως επί το πλείστον συμπαθεί την κωμικό, ένα κοινό προσανατολισμένο σε πιο ρατσιστικές και μη ανεκτικές προς τη διαφορετικότητα συμπεριφορές, είναι μάλλον ενδεικτικό του ύφους που είχε το συγκεκριμένο βίντεο.
Ισως και η ίδια η δημιουργός του να μην κατάλαβε ότι θα έχει αυτόν τον αντίκτυπο και ότι θα προκαλέσει συνειρμούς με παρωχημένα στερεότυπα που ενοχλούν. Μερικές φορές, αυτό που βλέπει ένας δημιουργός απέχει από αυτό που βλέπουν οι άλλοι. Συμβαίνει συχνά, και σίγουρα, δεν είναι κακό. Είναι απολύτως ανθρώπινο και φυσιολογικό.
Κάποιοι είπαν ότι η πολιτική ορθότητα έπεσε πάνω στη Σοφία Μουτίδου και το κοινό έβγαλε την κουλτούρα ακύρωσης από το τσεπάκι του, για να την εκθρονίσει. Υπερβολές. Ο σχολιασμός που έχει δεχτεί η Μουτίδου, απ’ όσους σάστισαν από την οπτική της γωνία στο βίντεο και δεν συμφώνησαν μαζί της, μπορεί να ήταν έντονος και μαζικός γιατί το ακροατήριό της είναι μεγάλο, αλλά εμπεριείχε σε μεγάλο βαθμό μια διαλλακτικότητα προς το πρόσωπό της. Αν βάλεις όλα τα σχόλια μαζί, το συμπέρασμα που θα βγει είναι ότι σχολιάστηκε το συγκεκριμένο βίντεο σαν μια αστοχία μιας πετυχημένης επιδραστικής, κωμικής περσόνας.
Η δική της αντίδραση, όμως, δεν περιείχε την ίδια διαλλακτικότητα. Η ηθοποιός, έπειτα από λίγες ημέρες, έβγαλε ένα ακόμα βίντεο, όπου είπε ότι όσοι ενοχλήθηκαν «πιθανότατα έχουν οι ίδιοι εμφυτευμένες ενοχές και άλυτα προσωπικά ζητήματα, αυτορετσινιάζονται».
Και κάπου εδώ, αρχίζεις να εκνευρίζεσαι για δεύτερη φορά, περισσότερο μάλλον. Γιατί όταν μία επιδραστική περσόνα του διαδικτύου αντιδρά βάζοντας το κοινό που διαφώνησε σε κάτι μαζί της σε ένα τσουβάλι, νιώθεις ότι έχει πέσει στη λούμπα της υπεροψίας. Και αυτό είναι πιο ενοχλητικό, εν τέλει, από ένα σατιρικό της βίντεο που πάτησε πάνω σ’ ένα παρωχημένο στερεότυπο.
ΥΓ. Τα έχει αυτά η δόξα. Και τα πολλά likes.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News