569
Ο Μάκης Βορίδης κοιτάει -πού αλλού;- στα δεξιά του. Αρνήθηκε να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τους αλβανούς οικονομικούς μετανάστες... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Οσο δεξιότερα τόσο καλύτερα;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 2 Νοεμβρίου 2018, 15:23
Ο Μάκης Βορίδης κοιτάει -πού αλλού;- στα δεξιά του. Αρνήθηκε να παρευρεθεί σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τους αλβανούς οικονομικούς μετανάστες...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Οσο δεξιότερα τόσο καλύτερα;

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 2 Νοεμβρίου 2018, 15:23

Αν πιστέψουμε τις (περισσότερες) δημοσκοπήσεις, η ΝΔ είναι προ των πυλών της εξουσίας. Θα είναι -προβλέπουν- σίγουρη νικήτρια των εκλογών και το μόνο που δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι αν θα κατακτήσει και την αυτοδυναμία ή αν θα χρειαστεί κυβερνητικό συνεταίρο.

Κανονικά η βεβαιότητα αυτή θα έπρεπε να είχε «απελευθερώσει» την ηγεσία της από διάφορα σύνδρομα, τα οποία παραδοσιακά κατατρύχουν την παράταξη της Δεξιάς στην Ελλάδα, με κυριότερο την πατριδοκαπηλία ή αλλιώς τον αρρωστημένο πατριωτισμό. Αυτό θα ήταν χρήσιμο γενικότερα, αλλά και για την επόμενη (δική του, αν την σχηματίσει) κυβέρνηση, αφού δεν θα κουβαλούσε «δουλείες» που θα τον δυσκολέψουν όταν θα χρειαστεί να ασκήσει ρεαλιστική πολιτική.

Φαίνεται, όμως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το «όσο δεξιότερα τόσο καλύτερα».

Παράδειγμα πρώτο. Η θέση της ΝΔ στο Μακεδονικό είχε προσαρμοστεί στην πραγματικότητα από το 2008, όταν η τότε κυβέρνηση Καραμανλή (υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη) πρόβαλε τη γραμμή «σύνθετη ονομασία erga omnes». Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε την αμφισβήτησε. Αντιθέτως φρόντισε να την υπενθυμίσει εμφατικά μόλις ανέκυψε εκ νέου το θέμα (εδώ). Μέχρι που ήρθε το πρώτο συλλαλητήριο και τον οδήγησε στη μεγάλη κωλοτούμπα. Εκτοτε ο «μακεδονισμός» της ΝΔ έχει γίνει παροιμιώδης. Σέρνεται πίσω από τους λογής λογής «μακεδονομάχους» κι ας γνωρίζει καλά ότι ούτε η χώρα ούτε η ίδια θα έχει κάποιον σύμμαχο διεθνώς, αν δεν κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σαφέστατα υπέρ της Συμφωνίας (εδώ).

Παράδειγμα δεύτερο. Μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του ομογενούς στην Αλβανία, η ΝΔ έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση που θα ταίριαζε περισσότερο σε εθνικιστικό κόμμα παρά σε κόμμα εξουσίας (εδώ). Εκτός των άλλων περιείχε και ανακρίβειες. Οτι, δηλαδή, ο ομογενής σκοτώθηκε επειδή «ύψωσε την ελληνική σημαία», όταν όλα τα γεγονότα δηλώνουν το αντίθετο: το χωριό του ήταν πνιγμένο στις ελληνικές σημαίες (εδώ) και ο εορτασμός της εθνική επετείου έγινε πανηγυρικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ δεν κράτησε καμιά «πισινή» κι ας είχε ήδη κυκλοφορήσει το προφίλ του μακαρίτη στα κοινωνικά δίκτυα με καθαρά εθνικιστικές κορώνες του τύπου «να πάρουμε τη Βόρειο Ηπειρο».

Αλλά η αντίδραση της ΝΔ στο θέμα αυτό είχε και μια -μάλλον απίστευτη- συνέχεια. Το κόμμα αρνήθηκε να εκπροσωπηθεί σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τους αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, στην οποία πήγε και η πρέσβειρα της Αλβανίας. Πράγματι, στην εκδήλωση πήγαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, αλλά η ΝΔ απουσίασε (εδώ και εδώ). Ο αρμόδιος τομεάρχης Μάκης Βορίδης ειδοποίησε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα πάει. Είναι απορίας άξιον τι ήθελε να υποδηλώσει η στάση αυτή της ΝΔ απέναντι σε μια εκδήλωση που είχε σκοπό να τιμήσει χιλιάδες επαγγελματίες εγκατεστημένους χρόνια στην Ελλάδα. Είναι αυτή συμπεριφορά υπεύθυνου πολιτικού κόμματος ή κόμματος που σέρνεται πίσω από εθνικιστικά στερεότυπα; Δεν έχει και η ψηφοθηρία τα όριά της;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θυμωμένος από τις «ακραία» τότε ρητορεία του Ανδρέα Παπανδρέου στα εθνικά θέματα (ΕΟΚ, ΝΑΤΟ), του είπε σε μια συνεδρίαση της Βουλής: «Είσθε η Αριστερά της Αριστεράς». Σε αντιδιαστολή, μπορούμε να πούμε ότι, σαράντα χρόνια αργότερα, το κόμμα που ίδρυσε ο Καραμανλής υιοθετεί, στα ίδια θέματα, το «όσο δεξιότερα τόσο καλύτερα».

Παλιότερα υπήρχε η θεωρία ότι, επειδή στην Ελλάδα η πλειοψηφία είναι κεντροαριστερή, η ΝΔ έφτανε στην εξουσία μόνο όταν ανοιγόταν προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, Σήμερα φαίνεται ότι η ηγεσία της έχει επιλέξει το «δεξιότερα Κουροπάτκιν». Σύντομα θα φανεί πού θα την βγάλει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...