Πώς να μη σοκαριστεί κανείς με τέτοιο ορυμαγδό πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Είναι τα δυο πρόσωπα στον πυρήνα της, ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, που εμφανίζονται δήθεν ταγμένα σε θεάρεστο σκοπό – κοινωνικό έργο για ευάλωτα παιδιά.
Είναι και ότι γύρω τους χορεύουν τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, συμβόλαια και δωρεές, εκατοντάδες χιλιάδες μετρητά σε κρύπτες – χρηματοκιβώτια. Κανείς δεν ξέρει ακόμη την πλήρη αλήθεια, το τσουνάμι των ημερών, ωστόσο, τους έχει απογυμνώσει από το κέλυφος της πνευματικότητας, ασφαλώς και της ηθικότητας, που τους αναλογούσε μέχρι χθες.
Το «κακό» δεν χαρτογραφείται άκοπα. Και η χαρτογράφηση κρύβει παγίδες. Τώρα, μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που με τη συνδρομή ορκωτών λογιστών και έγκριτου δικηγορικού γραφείου, προσπαθούν να σώσουν οτιδήποτε και αν σώζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, φέρεται να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με χάος στοιχείων, κινήσεων, αριθμών, με δομές πολλές και «ιθύνοντες» ακόμη περισσότερους. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει…
Χείρα βοηθείας τους έχει τείνει η Αρχή που μάχεται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ο πρόεδρός της, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Η εξειδικευμένη γνώση δεν είναι αυτονόητη, ιδίως όταν πρόκειται για το επί σειρά ετών modus operandi σε ένα περιβάλλον που δεν θυμίζει κοινωνική δομή, αλλά μάνατζμεντ ελβετικού fund. Το νέο επίσημο πρόσωπο της ΜΚΟ θα συνεργαστεί με ειδήμονες της Αρχής, για να ξετυλίξει το κουβάρι.
Την έκβαση της έρευνας δυσχεραίνουν ιδιαίτερα οι δωρεές. Είναι καταγεγραμμένες; Πόσες άραγε είναι στον αέρα, κάτω από το τραπέζι, στο σκοτάδι; Δωρεές μικρές και μεγάλες, από αυτές που ξεκινούν με μερικά χαρτονομίσματα στις κηδείες στο όνομα «της σωτηρίας της ψυχής» (και η κιβωτός είχε τη μερίδα του λέοντος, κατά κοινή ομολογία, στις κηδείες, με την τακτική «αντί στεφάνων»), έως και σοβαρότερες, αδρότερες, ακόμη πιο γαλαντόμες. Δεν είναι βέβαιο ότι τα κιτάπια που θα ανοίξουν θα δώσουν όλες τις απαντήσεις.
Και εδώ η υπόθεση φθάνει στο μεδούλι της. Τόσο ο πατήρ Αντώνιος όσο και η πρεσβυτέρα αρνούνται τις «παραβάσεις ψυχής», όπως ίσως θα έλεγαν και οι ίδιοι, πλην όμως οι Αρχές τούς «ψάχνουν» για πιθανά κακουργήματα, ίσως για απιστία, ίσως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ζούσαν οι άνθρωποι αυτοί ζωή χαρισάμενη με λεφτά και υλικά αγαθά που προορίζονταν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά που φιλοξενούσαν; Πώς είναι δυνατόν να αφήνει απείραχτο ένας μισθωτός, όπως ο πατήρ Αντώνιος, επί σειρά ετών, τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του;
Αν επαληθευτούν οι υποψίες για διαχείριση προς ίδιον όφελος των ποσών της Κιβωτού, προκύπτει και το αδίκημα του «ξεπλύματος»: πού τα βρήκε το ζεύγος τα λεφτά; Διόλου τυχαία ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του Ξεπλύματος έδωσε εντολή και για διερεύνηση του «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας, διαχειρίστριας της ΜΚΟ, εξ αντανακλάσεως και του πατρός Αντωνίου, ως συγγενικού προσώπου της που οφείλει να βρίσκεται στην εμβέλεια εξηγήσεων της δικής της δήλωσης.
Απατάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι σε διάστημα ημερών μπορεί να βγει άκρη στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Και μέχρις ότου η έρευνα ολοκληρωθεί, υπάρχει μια δεύτερη σημαντική παγίδα. Αυτή της διόγκωσης των πληροφοριών, των στοιχείων που έρχονται μέρα με τη μέρα στο φως, για να συνθέσουν το μωσαϊκό των εξελίξεων. Η λαίλαπα της δημοσιότητας μεγεθύνει στοιχεία και παραμέτρους της υπόθεσης που δεν έχουν ακόμη νοηματοδοτηθεί.
Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει δώσει εντολή για δέσμευση –μεταξύ άλλων– των λογαριασμών του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, και αυτή η κίνηση του πολύπειρου εισαγγελικού λειτουργού θα αποτελέσει στοιχείο της δικογραφίας «Κιβωτός», δεν έγινε όμως παρά μόνο για τη υποβοήθηση της έρευνας. Για να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος αλλά και για να αποφευχθούν πράξεις – κινήσεις απόσυρσης χρηματικών ποσών, που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το τοπίο.
Κάποιος πρέπει να πει στους θιασώτες των likes και του αναθέματος στα social media ότι για να αποκτήσουν πρόσημο θετικό ή αρνητικό τα στοιχεία που θα ανακύψουν, είναι απαραίτητο να γίνουν διασταυρώσεις, συγκρίσεις, επαληθεύσεις. Και χρειάζεται όλοι να τα λάβουμε υπόψη μας κι αυτά.
Ναι, το θανάσιμο αμάρτημα της απληστίας μοιάζει να έχει παρεισφρήσει στη ζωή του ζεύγους της «Κιβωτού». Κάποιοι το λένε και φιλαργυρία, πλεονεξία, κτητικότητα. Οποιο κι αν είναι το όνομα του, έχει τη δύναμη να οδηγήσει στην τρίτη παγίδα της υπόθεσης, να υποσκελίσει στα μάτια του κόσμου την έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων για την κακοποίηση, κάθε μορφής, πολλών ως φαίνεται παιδιών από τα φιλοξενούμενα.
Επειτα από μια τέτοια σαρωτική έκβαση της ιστορίας, το περιβάλλον στη συγκεκριμένη δομή, και σε κάθε δομή, οφείλει να είναι τώρα στον πυρήνα της χάραξης πολιτικής στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας. Τίποτε δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε ο κατά τα άλλα υπέροχος θεσμός της αναδοχής μπορεί να κλείσει εύκολα ιδρύματα και ΜΚΟ που λειτουργούν χρόνια, με τροφίμους (τι λέξη!) χιλιάδες ανήλικα.
Το ξέφτισμα της Κιβωτού, που τόσο γρήγορα έβαλε υμνολόγια και προσευχητάρια στο συρτάρι, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ούτε να επιτρέψει άλλες δομές «ανυπεράσπιστες». Στη βία, στην τιμωρία, στην αδηφάγο ανάγκη για χρήμα. Το έχουν πει άλλοι*, πριν από μας: «Οπου υπάρχει απληστία, τι αγάπη μπορεί να υπάρξει;».
*Αναφορά στο ιερό βιβλίο των Σιχ, Adi Granth.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News