Με μία βαρύγδουπη ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Αττικής αλλά και, κυρίως στην περίπτωση αυτή, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ζητά μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υγείας «να ανοίξουν άμεσα τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ και να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ».
Ομως ο κ. Πατούλης είτε αγνοεί, είτε παραβλέπει πόσο εξωπραγματικό είναι κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για δύο λόγους. Και, φυσικά, εφόσον δεχθούμε προηγουμένως ότι τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για τον βασικό εξοπλισμό θα είναι διαθέσιμα.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι ΜΕΘ χρειάζονται εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Ακόμη και επιμελητές γιατροί που έχουν προϋπηρεσία σε ΜΕΘ, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια στη θέση για να γίνουν εντατικολόγοι. Επίσης, η αναλογία είναι ένας γιατρός ανά τρεις κλίνες. Αν δεν υπάρχει εξειδίκευση μέσα στον πανικό πολλά λάθη μπορούν να γίνουν, πολλοί ασθενείς να καταλήξουν.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, ο συνολικός αριθμός προσωπικού σε ΜΕΘ που έχει από τέσσερις έως έξι κλίνες, δεν μπορεί να είναι λιγότερος από έξι άτομα. Διαφορετικά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ όπου έχεις τον άλλον απλώς «πεταμένο» δίχως συνεχή παρακολούθηση.
Για κάθε οκτώ κλίνες είναι απαραίτητη η παρουσία ενός νοσοκόμου ή τραυματιοφορέα και ενός βοηθού θαλάμου αποκλειστικής απασχόλησης, ειδικά εκπαιδευμένων για τις ανάγκες της ΜΕΘ πρωί και απόγευμα.
Αρα στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζουμε μέχρι στιγμής ότι χρειάζονται 2.000 εξειδικευμένα επί πλέον άτομα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ που δεν είναι τόσο «ορατοί» στα χαρτιά, αλλά ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας.
Τα άτομα που καθαρίζουν για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση και να είναι εξοικειωμένα με τα πρωτόκολλα πρόληψης λοιμώξεων και βέβαια να γνωρίζουν τους κινδύνους των ιατρικών μηχανημάτων.
Και τα εμπόδια στην άμεση ανάπτυξη 2.000 κλινών ΜΕΘ δεν σταματούν στο προσωπικό, καθώς η συνολική επιφάνεια της ΜΕΘ πρέπει να είναι μεγαλύτερη κατά 2,5 με 3 φορές από την έκταση του χώρου που αφιερώνεται για τη νοσηλεία, με προθάλαμο περίπου 25 τετραγωνικών μέτρων.
Ο δεύτερος λόγος που αυτό δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμο, άρα και ρεαλιστικό, είναι ότι ακόμη και όλα τα άλλα να μπορούσαν να γίνουν, είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη η άμεση προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.
Είναι δυνατόν οι εταιρείες που πωλούν κλίνες και εξοπλισμό εντατικής να έχουν στοκ εξοπλισμό 2.000 ηλεκτρικών κλινών, αναπνευστήρων, κεντρικών σταθμών παρακολούθησης, κλειστών συστημάτων άσηπτης βρογχοαναρρόφησης, αντλιών χορήγησης υγρών και φαρμάκων, συσκευών έγχυσης, ώστε να τις πουλήσουν ξαφνικά σε μία χώρα όπου οι δαπάνες για την υγεία είχαν περισταλεί τα δέκα τελευταία χρόνια;
Και αν πάμε σε διεθνή διαγωνισμό, ποια εταιρεία θα προτιμήσει να διαθέσει το στοκ της άμεσα στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στη Γερμανία, που γνωρίζει ότι είναι «καλοπληρωτής»;
Κύκλοι του τομέα της Υγείας τονίζουν ότι, αντί να πετάει πυροτεχνήματα ο κ. Πατούλης, δίνοντας οδηγίες στην κυβέρνηση, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τους ιδιωτικούς γιατρούς, να βρει τρόπο να κάνει διαπραγμάτευση και να θέσει στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όλους όσους έχουν κλείσει τα ιατρεία τους, λόγω της νόσου, αυτήν την περίοδο.
Υπάρχουν πολλοί πνευμονολόγοι, παθολόγοι και άλλες ειδικότητες, που θα μπορούσαν να μπουν στη μάχη για τη σωτηρία των συμπολιτών μας και αυτή τη στιγμή αδρανούν, ενώ άλλοι «λιώνουν» νυχθημερόν στα νοσοκομεία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Οι συμβάσεις τριών μηνών με γιατρούς θα ήταν ό,τι καλύτερο για τους ασθενείς, τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά και το σύστημα Υγείας.
Σε αυτή τη φάση το ευκταίο για τους πολίτες που κινδυνεύουν, είναι να μην μπλέκεται ο ένας παράγοντας στο πεδίο του άλλου, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι πιο έξυπνος και πιο φιλολαϊκός, αλλά να συνεργάζονται προσφέροντας ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί από την πλευρά του.
Στις 869 οι ΜΕΘ στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από 565 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν συνολικά πριν από δύο μήνες στη χώρα, σήμερα το ΕΣΥ έχει εξασφαλίσει 869. Οι περισσότερες βρίσκονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάποιες άλλες είναι συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ.
Επιπλέον, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, προβλέπει την επίταξη, για διάστημα έως έξι μηνών, κινητού νοσοκομειακού εξοπλισμού από ιδιώτες.
Αυτό σημαίνει ότι άμεσα μπορούν να περιέλθουν στην κατοχή του ΕΣΥ είτε από ιδιωτικά, είτε από αποθήκες, εξοπλισμός όπως αναπνευστήρες και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία τους, κλίνες νοσηλείας, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων και άλλα που κρίνονται χρήσιμα για τη λειτουργία κλινών εντατικής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News