Στις αίθουσες σύνταξης των τηλεοπτικών εκπομπών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών, πολύ συχνά ακούς τη φράση: «… Να δείξουμε και την αντίθετη άποψη στο τάδε θέμα». Αν έχεις εργαστεί στον χώρο, ξέρεις πολύ καλά τι υπονοεί και γιατί ακούγεται τόσο συχνά στις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την παρουσίαση θεμάτων της επικαιρότητας, ειδικά των πιο ευαίσθητων.
Την αντίθετη άποψη δεν την επιζητούν για λόγους ισορροπίας, για να ακουστούν όλες οι πλευρές, όπως είναι το σύνηθες επιχείρημά τους. Τη θέλουν για να φέρει τρικυμία. Γιατί η αντίθετη άποψη συνήθως είναι η προβληματική και ξέρουν ότι θα δημιουργήσει αντιπαράθεση, θα οξύνει τα πνεύματα και θα ειπωθούν ενδεχομένως χοντράδες και υπερβολές, οι οποίες με τη σειρά τους θα ανακυκλωθούν και θα σχολιαστούν από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, τους αρθρογράφους και τους πανελίστες.
Η «ιδανική» αντίθετη άποψη προσφάτως, για την τηλεοπτική αρένα, λέγεται ομοφοβικός. Είναι η κατηγορία ανθρώπου που πάρα πολλές εκπομπές τοποθετούν απέναντι στο καυτό θέμα των ημερών, τον Στέφανο Κασσελάκη. Η προσωπική του ζωή και η σχέση του με τον Τάιλερ, από το πώς παντρεύτηκαν μέχρι το αν θέλουν απογόνους, συζητώνται σχεδόν πάντα με έναν ομοφοβικό από δίπλα, του οποίου την αναχρονιστική θέση περί ομοφυλοφιλίας και δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πρέπει να ακούσουμε.
Τα παραδείγματα είναι τόσο πολλά που, και να θες, δεν μπορείς να τα αναφέρεις όλα. Ενα από τα πιο πρόσφατα είναι οι δηλώσεις του επιχειρηματία Αργύρη Παπαργυρόπουλου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη, στο Open. Ακούστηκαν στον αέρα, μέρα μεσημέρι, λέξεις όπως «αδελφούλες» και «αδελφάτο» και ακούσαμε ιστορίες για κλωτσιές που έδωσε σε κάποιον γκέι θαμώνα μαγαζιού του, όταν αυτός πήγε να τον φιλήσει στο στόμα. Η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη και όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν κοπεί, αλλά υποθέτει κανείς ότι τότε η συνέντευξη θα χαρακτηριζόταν χλιαρή και αδιάφορη.
Το πιο εκνευριστικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι οι εκπομπές ανοίγουν την πόρτα στον ομοφοβικό λόγο και αφού τον αφήσουν να στρογγυλοκαθίσει στο πλατό τους, να εκφραστεί ελεύθερα και να ακουστεί σε όλο το πανελλήνιο, του επιτίθενται. Βλέπεις, για παράδειγμα, τον Σταμάτη Γαρδέλη να κάθεται απέναντι από τη Φαίη Σκορδά, στο ψυχαγωγικό πρωινό της στο ΣΚΑΪ, με αφορμή την αποχώρηση του από το ριάλιτι στο οποίο συμμετείχε και στο οποίο είχε εκφράσει ομοφοβικές απόψεις.
Η συζήτηση πηγαίνει στον Στέφανο Κασσελάκη και ο καλεσμένος μιλάει απαξιωτικά για τους ομοφυλόφιλους, εξισώνοντάς τη σεξουαλική τους προτίμηση μέχρι και με την κτηνοβασία. Κάπου εκεί η παρουσιάστρια κόβει το παραλήρημα μισαλλοδοξίας του καλεσμένου της και παριστάνει την ενοχλημένη.
Το κακό, όμως, έχει γίνει. Και να μην κοροϊδευόμαστε, έχουν στρώσει το χαλί για να γίνει. Αυτό καταφέρνουν όσοι υιοθετούν τη συγκεκριμένη τακτική, την ανάδειξη του τηλεμαϊντανού με την προβληματική νοοτροπία: κάνουν παζάρι με τα στερεότυπα, πουλώντας στο τηλεοπτικό κοινό την ομοφοβία, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.
Πρόσφατα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) πήρε θέση για τα ομοφοβικά σχόλια του Αχιλλέα Μπέου, όταν του ζητήθηκε να μιλήσει για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η ΠΟΕΣΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα περιστατικά ακραίου δημόσιου λόγου και την αναπαραγωγή τους από ορισμένα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι καταδικάζει τα ομοφοβικά, σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που προέρχονται από συγκεκριμένα άτομα, αλλά και τον λεκτικό εκφοβισμό και τις επιθέσεις που αυτά τα άτομα εξαπολύουν κατά δημοσιογράφων και Μέσων.
Φυσικά, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που έχει μετατρέψει τη μικρή οθόνη σε πεδίο μάχης μεταξύ προοδευτισμού και συντηρητισμού, με πρωταγωνιστές ομοφοβικούς και με μοναδικό κριτήριο τα νούμερα. Εδώ μιλάμε για περιεχόμενο ρατσιστικής ρητορικής, το οποίο αφενός κακοποιεί την αξιοπρέπεια μιας κατηγορίας πολιτών, αφετέρου φυτεύει στην κοινωνία επικίνδυνους σπόρους προκατάληψης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News