862
Ο Ιβάν λίγες ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο (πίσω) για την επέμβαση | CreativeProtagon

Ο μικρός Ιβάν από το Κίεβο: μια ιστορία ελληνοκυπριακής αλληλεγγύης

Ο Ιβάν λίγες ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο (πίσω) για την επέμβαση
|CreativeProtagon

Ο μικρός Ιβάν από το Κίεβο: μια ιστορία ελληνοκυπριακής αλληλεγγύης

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, ένα 11χρονο παιδί στην Ουκρανία, ο Ιβάν, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον εγκέφαλο σε νοσοκομείο του Κιέβου. Η εγχείρηση διήρκεσε οκτώ ώρες και μετέφεραν κατόπιν τον μικρό στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, 24 του μηνός, άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, και η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε εντολή να μεταφερθούν όλα τα παιδιά στο υπόγειο, μαζί και με τις μητέρες που τα συνόδευαν, για περισσότερη ασφάλεια.

Εκεί, μέσα σε ατμόσφαιρα φόβου και τρόμου, ξεκινάει μέσω διαφόρων αλυσιδωτών συμπτώσεων, μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες αυτού του βάρβαρου πολέμου του Πούτιν.

Κάπου στην επαρχία Λάρνακας στην Κύπρο, κοντά στην Δερύνεια, ο δρ. Ανδρέας Χαραλάμπους, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δέχεται τηλεφώνημα από ένα μέλος της οικογένειας του παιδιού, που ζει και εργάζεται στο νησί. «Εχουμε φιλικές σχέσεις και κρατούσαμε επαφή συνεχώς για το θέμα της υγείας του μικρού, καθώς  γνώριζα ότι είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο, και ήξερα για την νευροχειρουργική επέμβαση», λέει στο Protagon.

Ο άνθρωπος που του τηλεφωνεί μες την άγρια νύχτα τον ενημερώνει ότι στο υπόγειο του νοσοκομείου υπήρχαν μόνο κρεβάτια. Ούτε μηχανήματα, ούτε υποστήριξη των αρρώστων, ούτε καν φαγητό. Στον Ιβάν – λέει – δίνουν μόνο παυσίπονα και ηρεμιστικά, για να μπορεί να κοιμάται. Και παρακαλεί τον κ. Χαραλάμπους να βρεθεί τρόπος «να βγάλουμε το παιδί από το Κίεβο, διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει να επιβιώσει».

Δεν αμφέβαλα καθόλου, μας λέει ο κοσμήτορας, ότι στο υπόγειο ενός τέτοιου νοσοκομείου, λίγες ώρες μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση, σε μια χώρα που δέχτηκε επίθεση και είναι πια σε πόλεμο, προφανώς και ήταν σε κίνδυνο η ζωή του παιδιού.

Στο κινητό του κ. Χαραλάμπους, έφτασε κι ένα βιντεάκι με τον Ιβάν εμβρόντητο στο υπόγειο του νοσοκομείου. Σοκαρίστηκε.

Αμέσως σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Χρήστο Στυλιανίδη, Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, τον οποίο γνωρίζει και από την «σύμπλευσή» τους στο Πανεπιστήμιο, όπου η πρώην Επίτροπος της ΕΕ είναι μη αμειβόμενος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, στο Πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Μίλησαν μαζί, και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ένας μαραθώνιος επαφών του Στυλιανίδη με διάφορες πρεσβείες στην Ευρώπη, και με αξιωματούχους της ΕΕ, με πρώτο, επείγοντα στόχο «να βρούμε τρόπο να φύγει το παιδί αμέσως από το Κίεβο, για να πάει στην Δυτική Ουκρανία, στην πόλη Λβιβ, και από εκεί να περάσει τα σύνορα στην Πολωνία».

Το τηλεφώνημα στον Στυλιανίδη έγινε βράδυ Κυριακής 27 Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα, Δευτέρα, άρχισε να κινητοποιείται όλος ο «μηχανισμός» που ενεργοποίησε ο πρώην Επίτροπος.

Μεταφορά με πτητικό μέσο, συγκεκριμένα ελικόπτερο, αποκλείστηκε ως πολύ επικίνδυνη – μπορεί να το έριχναν. Ασθενοφόρα διαθέσιμα για ένα τέτοιο ταξίδι επίσης δεν υπήρχαν. Στο σημείο εκείνο όμως, λέει ο Δρ. Χαραλάμπους, σημαντική αποδείχθηκε η βοήθεια και των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), που βρέθηκαν και κινητοποιήθηκαν μέσω της ομάδας Στυλιανίδη στο Υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων στην Αθήνα.

Μια εταιρεία, συγκεκριμένα, προθυμοποιήθηκε να διαθέσει στην μητέρα που συνόδευε το παιδί ένα όχημα-βαν, μαζί με οδηγό και συνοδό, συντόνισε τα πάντα όπως πχ να υπάρχει μια απαραίτητη προμήθεια από παυσίπονα και ηρεμιστικά και, μετά από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια λόγω βομβαρδισμών, κατάφεραν την δεύτερη φορά, εκμεταλλευόμενοι μια μικρή εκεχειρία-κατάπαυση του πυρός, να φτάσουν μετά από ταξίδι 14 ωρών στο Λβίβ, ξημερώματα Τετάρτης 2 Μαρτίου.

Εκεί, μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν με ορούς την κατάσταση της υγείας του παιδιού, ώσπου να έρθει από την Βαρσοβία ελικόπτερο να το παραλάβει και αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Αθήνας με τον πολωνό Υπουργό Υγείας, που έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα. Ολα τα logistics της επιχείρησης διάσωσης του Ιβάν ανέλαβαν μεταξύ τους οι δύο ομάδες του Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων στην Αθήνα και του Υπουργείου Υγείας στην Βαρσοβία.

Ο Ιβάν μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Βαρσοβία – πτήση περίπου μιας ώρας από τα ουκρανο-πολωνικά σύνορα. Και τώρα νοσηλεύεται στο καλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, όπως μας λέει ο κ. Χαραλάμπους, που παρακολουθεί και αυτός, από την Κύπρο, την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του παιδιού.

– Είναι λίγο καλύτερα τώρα;

– Εχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Παίρνει και την φροντίδα που χρειάζεται. Φαρμακευτική αγωγή, του κάνουν όλα τα τεστ στο νοσοκομείο για να δουν την κατάσταση πλήρως.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι δεν διαθέτουν στην Βαρσοβία τον πλήρη ιατρικό φάκελο του παιδιού, και τώρα η επόμενη προσπάθεια είναι πώς θα γίνει δυνατόν να εξασφαλιστεί από το Κίεβο. Μιλάμε για τα ιστολογικά δείγματα που λαμβάνονται κατά την χειρουργική επέμβαση, που είναι απαραίτητα για να γίνει κατόπιν η ιστοπαθολογική ανάλυση και να καθοριστεί η θεραπευτική αγωγή του ασθενούς.

Η δημοσιοποίηση της ιστορίας του Ιβάν στην Κύπρο έγινε στην εφημερίδα «Πολίτης» έπειτα από πρωτοβουλία/επιθυμία του μέλους της οικογένειας του παιδιού στο νησί που επικοινώνησε με τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για να ευχαριστήσει μέσω αυτού και όσους βοήθησαν, και κυρίως τον κ. Στυλιανίδη.

Το Protagon επικοινώνησε με τον τελευταίο και εκείνο που είχε να πει είναι ότι από τη δική του μεριά ως πρώην Επίτροπος στην ΕΕ στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, «έτυχε να γνωρίζω τα σωστά πρόσωπα που μπορούσαν να βοηθήσουν».

Αυτά τα δύο στοιχεία, ευελιξία και αλληλεγγύη, φαίνεται πώς αναδύονται πολύ δυνατά σε αυτήν την πολεμική θύελλα που προκαλεί ο ηγεμόνας του Κρεμλίνου. Και ίσως αυτά αποδειχτούν ως ένα από τα πιο ισχυρά όπλα για να ηττηθεί. Η διάσωση του Ιβάν, είναι ένας συμβολισμός πανίσχυρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...