Ο κινηματογράφος έχει περιγράψει τον κίνδυνο πανδημίας πολλές φορές, μέσα από τις ταινίες. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά δεν τον χρειαζόμαστε, μιας και η πραγματικότητα έχει όσο σασπένς χρειάζεται για να μας μεταδώσει το αίσθημα του παγκόσμιου κινδύνου από μια ασθένεια.
Κορονοϊός: Μία λέξη, χίλιες εικόνες. Μια πόλη εκατομμυρίων στην Κίνα με ερημωμένους δρόμους, αποκλεισμός συνόρων, τεράστια νοσοκομεία που στήνονται σε λίγες μόνο μέρες και η ιατρική κοινότητα να κάνει αγώνα δρόμου για να βρει το σωτήριο εμβόλιο, καθώς ο ιός ταξιδεύει και από τη μια πόλη στην άλλη, από τη μια ήπειρο στην άλλη. Υποπτα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στη Ρώμη, καραντίνα στους έξι χιλιάδες επιβάτες και άνδρας στο ΑΧΕΠΑ με συμπτώματα του ιού, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην πόλη Γουχάν από την οποία ξεκίνησε το κακό, τα τελευταία νέα που πιθανότατα φέρνουν τον κορονοϊό έξω και από τη δική μας πόρτα.
Ο παγκόσμιος ιντερνετικός ιστός μεταφέρει τα νεότερα, και την ανησυχία και τον τρόμο, με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι μεταδίδεται η κινεζική ιογενής πνευμονία. Και μαζί με τις αληθινές ειδήσεις, μεταφέρει και τις ψευδείς, τα fake news, τις κάθε λογής ανοησίες, εκ των οποίων μερικές έχουν πάρει διαστάσεις πανδημίας. Τρία κύματα ψευδών πληροφοριών κατακλύζουν το Διαδίκτυο: το ένα αφορά την προέλευση του ιού, το δεύτερο τις ψεύτικες πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων και το τρίτο τους τρόπους πρόληψης ή θεραπείας.
«Συνδέεται ο κορονοϊός με την μπύρα Corona;» η απορία μεγατόνων ηλιθιότητας που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, μετρώντας χιλιάδες αναζητήσεις. Πάλι καλά που δεν τον συνέδεσαν και με το στέμμα! «Μήπως προήλθε απ’ την Κινέζα που έτρωγε νυχτερίδα;» μια άλλη ακατανόητη θεωρία, η οποία προέκυψε από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Το οποίο, έτσι για την ιστορία, είναι βίντεο του 2016 και το τράβηξε μια μπλόγκερ, κάπου στον Ειρηνικό. Ασήμαντη πληροφορία φυσικά η αλήθεια για το βίντεο και χάθηκε μέσα στον ωκεανό παραπληροφόρησης, στον οποίο επιπλέει ένα σωρό κόσμος.
Φαντάσου τι έχουν ακούσει οι γιατροί, ειδικά στην Κίνα, για τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας: «Είδα μια συμβουλή, κάποιος έλεγε να χρησιμοποιείς σεσουάρ για ν’ αποστειρώνεις το πρόσωπο και τα χέρια και να πίνεις πολύ ζεστό νερό… Είδα επίσης ένα δημοσίευμα στο Facebook που συμβούλευε να πίνεις Dettol», ανέφερε μια κινέζα γιατρός από το Χονγκ Κονγκ, αγανακτισμένη από τα όσα διαβάζει σε μια ομάδα στο WhatsΑpp.
Οι ψευδο-ειδήσεις δεν διαδίδουν μόνο αφελείς πληροφορίες, διαδίδουν και ρατσισμό. Φταίνε οι Ασιάτες που τρώνε έντομα και άλλα ασυνήθιστα πράγματα, το συμπέρασμα που προέκυψε από το βίντεο με την Κινέζα που έτρωγε τη νυχτερίδα.
Ο ρατσισμός που βιώνουν οι Ασιάτες, εξαιτίας αυτής της ιστορίας, συχνά εκφράζεται ακραία: «Κανένας Κινέζος δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο κατάστημα. Δεν θέλω να εξαπλώσω τον ιό» αναγράφεται σε πινακίδα μαγαζιού μιας ιαπωνικής πόλης.
Στη Βρετανία, ο κινέζος φοιτητής Σαμ Παν είδε τον άνδρα στο λεωφορείο δίπλα του να σηκώνεται, μόλις κάθισε εκείνος. Με βλέπουν σαν φορέα εξαιτίας της φυλής μου, είναι ρατσιστικό, έγραψε στην εφημερίδα Guardian.
«Κρατήστε τον ιό σας, βρώμικοι Κινέζοι» φώναξε ένας οδηγός στο νεαρό Μινχ από το Βιετνάμ, σε κεντρικό δρόμο του Παρισιού, όπως περιέγραψε ο ίδιος στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Κι αυτή είναι μόνο μία απ’ τις πολλές μαρτυρίες που έχουν καταγράψει τα Μέσα, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τις τελευταίες μέρες οι Ασιάτες περνάνε δύσκολα και νιώθουν δακτυλοδεικτούμενοι και ανεπιθύμητοι.
Φαντάζομαι ήδη την κυρία Τάδε στο σαλόνι της, να πετάει το μενού κινέζικου εστιατορίου: «Ας μη παραγγέλνουμε κινέζικο, αγάπη μου, για λίγο καιρό. Μπορεί να έχει πέσει καμιά νυχτερίδα στο καζάνι. Να πούμε και στον μικρό να μην κάνει παρέα με τον Κινέζο συμμαθητή του για λίγες μέρες».
Θα περάσει κι αυτό, θα δείτε. Εκείνο που δεν θα περάσει, είναι η διάδοση της παραπληροφόρησης. Αυτός ο ιός δεν νικιέται με τίποτα.
ΥΓ.: «JeNeSuisPasUnVirus» (δεν είμαι ιός) γράφουν σε hashtag τις τελευταίες ώρες οι Γαλλοασιάτες, αντιδρώντας απέναντι στον ρατσισμό που βιώνουν.
Je suis Chinois
Mais je ne suis pas un virus!!
Je sais que tout le monde a peur au virus, mais pas de préjugé, svp.#JeNeSuisPasUnVirus pic.twitter.com/38bUTNWj3t— Lou Chengwang (@ChengwangL) January 28, 2020
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News