Στις προηγούμενες ευρωεκλογές η συμμετοχή του εκλογικού σώματος έφτασε στο 59,97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και, ως ποσοστό, ήταν το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρώπη, μετά το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.
Ηταν όμως και υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 55,95%. Αλλά σε εκείνες τις εκλογές η αποχή είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο (κατά 7,5%), επιβεβαιώνοντας την απογοήτευση του πολιτικού ακροατηρίου.
Ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής; Οι σχετικές έρευνες γυρίζουν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 60%. Ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό το ποσοστό συμμετοχής να ανέβει σε ύψος που θα αποτελεί ρεκόρ.
Δεν είναι οι ευρωεκλογές που θα στείλουν τον κόσμο στην κάλπη. Είναι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι που δεν υπάρχει Έλληνας χωρίς συγγενή ή φίλο υποψήφιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και επειδή η απλή αναλογική καλλιεργεί προσδοκίες ακόμα και σε ανθρώπους που δεν θα έβρισκαν ούτε τη ψήφο τους, η κινητοποίηση για μεγάλη προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η πολιτική πόλωση έπεται. Αυτή τη φορά χιλιάδες άνθρωποι, που δεν είχαν σκοπό να εμφανιστούν στο εκλογικό τμήμα, θα μπουν στο παραβάν για να στηρίξουν δικούς τους υποψηφίους. Πόσοι από αυτούς θα επιλέξουν αποχή από την ευρωκάλπη; Ελάχιστοι.
Η συμμετοχή, λοιπόν, θα είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ποιον ευνοεί αυτό; Μία πρώτη ανάγνωση μας λέει ότι ευνοεί την κυβέρνηση. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που, αν δεν είχαν την υποχρέωση της προσωπικής αυτοδιοικητικής ψήφου, δεν θα έπαιρναν τα πόδια τους για να πάνε στην κάλπη. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να πουν ότι αφού έφτασαν μέχρι την κάλπη, θα ρίξουν τη ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, επηρεασμένοι και από την πόλωση των ημερών. Δεν ξέρουμε όμως και πόσοι θα μείνουν συνεπείς στη δυσφορία τους και θα επιλέξουν τη ψήφο διαμαρτυρίας. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία, έχοντας υψηλή συσπείρωση, δεν μπορεί να επενδύσει πολλά σε αυτήν την κατηγορία ψηφοφόρων, θεωρώντας ότι, ούτως ή άλλως, οι ψηφοφόροι της που απείχαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις, τώρα θα επαναπατριστούν σε μεγάλο βαθμό.
Κοντός ψαλμός, θα πείτε και θα έχετε δίκαιο. Δεν έμεινε ούτε εβδομάδα. Απλώς όσοι εστιάζουν στη διαφορά των δύο κομμάτων, λησμονούν (ή αγνοούν) ότι το Μαξίμου δεν ενδιαφέρεται τόσο για αυτήν, όσο για το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Αν το δουν γύρω από το 25%, ο Τσίπρας θα προκηρύξει εθνικές εκλογές το ίδιο βράδυ, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News