727
| CreativeProtagon

Ο αντιεμβολιακός λαϊκισμός σηκώνει κεφάλι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 8 Ιουλίου 2021, 21:01

Ο αντιεμβολιακός λαϊκισμός σηκώνει κεφάλι

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 8 Ιουλίου 2021, 21:01

Η εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από δύο χρόνια, δεν ήταν απλά μόνο αλλαγή στην εξουσία. Ερμηνεύτηκε βάσιμα ως επικράτηση του ρεαλισμού και του ορθολογισμού στον λαϊκισμό που διακατείχε την αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Του λαϊκισμού και της διχόνοιας που φούσκωσε το κύμα των Αγανακτισμένων στο οποίο καβάλησαν με τις αυταπάτες τους οι Τσίπρας- Καμμένος και έφεραν, κατά γενική ομολογία τη χώρα αρκετά βήματα πίσω.

Τα δύο χρόνια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία ο λαϊκισμός μπορεί να υποχώρησε, να ξεφούσκωσε σημαντικά, μολονότι δεν έλειψαν οι εξάρσεις του από αιρετικούς παντογνώστες για την πανδημία και τις συνέπειές της. Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Covid-19 έδιναν κι έπαιρναν χωρίς όμως να αποκτούν ανησυχητικές διαστάσεις . Μέχρι που άρχισε, πριν έξι μήνες, ο εμβολιασμός. Βρήκαν οι λαϊκιστές συνωμοσιολόγοι το προσάναμμα για δήθεν επικίνδυνες επιπτώσεις των εμβολίων και ήδη προκαλούν επικίνδυνα ρήγματα στον ταλαιπωρημένο κοινωνικό ιστό από την οικονομική κρίση που προηγήθηκε και την αγωνία για την έκβαση της πανδημίας.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προσφάτως χτυπούν καμπανάκια. Δείχνουν ένα βαθύ κοινωνικό ρήγμα το οποίο εκφράζεται με τη στάση των διάφορων κοινωνικών στρωμάτων απέναντι στον εμβολιασμό. Ενα αμάλγαμα από εκκλησιαστικό περίγυρο, αρνητές της επιστήμης, παράλογοι ιδεοληπτικοί παράγοντες και πολιτικοί ταγοί συγκροτούν ένα ρεύμα αντιεμβολιασμού.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και εξόχως ανησυχητικά. Για παράδειγμα, στην Δυτική Αττική, το ποσοστό εμβολιασμένων με μία δόση είναι 21,09% κι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 16,29% μόνο. Επίσης, στην Ανατολική Αττική, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21,97% και 15,88% μόνο. Στον Πειραιά, έχει κάνει μία δόση το 28,43% κι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 22,88%. Αντιθέτως, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ήδη έχει κάνει μία δόση το 81,27% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 59,88% των κατοίκων τους.

Οπως φαίνεται οι διαφοροποιήσεις είναι εμφατικές καθώς αναδεικνύουν μεγάλες πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές ανισότητες κι αντιφάσεις. Στις πλουσιότερες περιοχές της Αττικής ο εμβολιασμός τρέχει , ενώ στις φτωχότερες καθυστερεί δραματικά. Όσο πέφτει το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο τόσο αυξάνονται οι αντιεμβολιαστές. Ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός είναι η μήτρα επώασης του λαϊκισμού όπου βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί κάθε λογής θεωρία συνωμοσίας.

Σκιαγραφούνται, έτσι, βαθύτερες και μονιμότερες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις που θα έπρεπε να απασχολήσουν σοβαρά πρώτα απ΄ όλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας, ταυτόχρονα όμως και την αντιπολίτευση. Οι παραινέσεις και η επίκληση στο φιλότιμο του Έλληνα δεν έχουν αποτέλεσμα αν δεν πάρει μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Περί αυτού πρόκειται. Αρκετοί εξ όσων αρνούνται ή αποφεύγουν τον εμβολιασμό ψήφισαν ΝΔ. Αρκεί να δούμε τα ποσοστά ανά περιφέρεια. Η αποφυγή σύγκρουσης μαζί τους δεν λύνει το πρόβλημα.

Ανάλογα χρειάζεται δράση και στο κράτος. Ξέρουμε ότι οι σχεδόν 40.000 μόνιμοι στο στρατό δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστούν κι επαφίεται στον εθελοντισμό τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσους νεαρούς εφέδρους παρουσιάζονται για τη θητεία τους: αν θέλουν κάνουν το εμβόλιο. Κάνουν όλα τα άλλα εμβόλια υποχρεωτικά, πλην εκείνου της Covid! Αν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε πού θα είναι;

Γιατί όχι και στους υγειονομικούς όπου έχει γίνει αρκετή συζήτηση; Ακόμη και για τους πρωτοετείς και τους υπόλοιπους φοιτητές στα Πανεπιστήμια; Μόλις ανέλαβε ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ τα Πανεπιστήμια που λειτούργησαν διαδικτυακά εμβολιάζουν φοιτητές και προσωπικό για να λειτουργήσουν πιά δια ζώσης. Γιατί να μην γίνει το ίδιο κι εδώ; Κι όποιος δεν θέλει ας χάσει το εξάμηνο!

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν φλερτάρει, ανέχεται τους αντιεμβολιαστές, καθώς νομίζει βλακωδώς ότι θα φθείρει γρηγορότερα την κυβέρνηση ενώ αναμετράται με το τέρας της πανδημίας.

Οσο, για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας δεν αποσυνδέεται από την αντιεμβολιαστική ρητορική του κ. Πολάκη , ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μέρος του προβλήματος κι όχι μέρος της λύσης. Δεν αρκούν οι αποσπασματικές δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού. Η σημαντικότερη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να αποδοκιμάσει κάθε απόπειρα εκμετάλλευσης της άγνοιας και της φοβίας για το εμβόλιο κι όχι υπογείως να ψιθυρολογεί για το αντίθετο κάνοντας δήθεν αντιπολίτευση στη κυβέρνηση

Η αποφυγή ενός νέου καταστροφικού λαϊκιστικού ρεύματος αφορά και το Κίνημα Αλλαγής. Που ναι μεν τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού, καταδικάζει τους συνωμοσιολόγους και με υπευθυνότητα αναδεικνύει τις κυβερνητικές αβελτηρίες όμως θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόσκληση για την ευρύτερη κεντρώα παράταξη: να μπορέσει να δώσει ελπίδα σε αυτόν τον κόσμο, χωρίς να κάνει σκόντο στο ζήτημα του εμβολιασμού και στο σταθερό μέτωπο απέναντι στον ανορθολογισμό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News