618
| CreativeProtagon/Shutterstock

Ο Αδωνις, ο Μάκης και η κάνναβη

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 1 Φεβρουαρίου 2021, 20:40
|CreativeProtagon/Shutterstock

Ο Αδωνις, ο Μάκης και η κάνναβη

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 1 Φεβρουαρίου 2021, 20:40

Ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης «πλακώθηκαν» στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης. Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι υπέρμαχος των επενδύσεων σε αυτό τον τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών τάσσεται εναντίον κάθε τέτοιου νομοθετήματος. Στη μέση βρέθηκε ο Μητσοτάκης, που –όπως λέει το ρεπορτάζ– ενέκρινε την πρόταση Γεωργιάδη, δείχνοντας όμως συγκαταβατική κατανόηση και στην άποψη Βορίδη.

Θα πείτε ότι εδώ ο κόσμος καίγεται και η κάνναβη χτενίζεται. Σύμφωνοι, αλλά όταν κυνηγάμε τις επενδύσεις με το ντουφέκι, δεν είναι άτοπη μια συζήτηση κορυφής για μια επενδυτική επιλογή που σίγουρα θα φέρει χρήμα και νέες θέσεις εργασίας. Από την άλλη, επίσης δεν είναι άτοπη η συζήτηση του ηθικού μέρους κάθε νέας πηγής πλούτου, διαφορετικά θα βάζαμε στο τραπέζι και άλλες, πιο προσοδοφόρες επιλογές για την χώρα, όπως η μετατροπή της σε φορολογικό παράδεισο ή σε προορισμό σεξοτουρισμού.

Για να είμαστε ειλικρινείς, μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε διαφωνία, όχι πλάκωμα των δύο. Η νηφάλια και με πλήρη καθωσπρεπισμό διατύπωση ένθεν κακείθεν επιχειρημάτων πάνω σε ένα ζήτημα αιχμής, δεν είναι δα και ο ορισμός του πλακώματος. Το υπουργικό συμβούλιο, εξάλλου, δεν είναι λόχος καταδρομέων που απλώς ακούει διαταγές δίχως να τις συζητά. Συνεδριάζει για να ανταλλάσει απόψεις και εκτιμήσεις, διαφορετικά δεν υπήρχε λόγος να τρώνε την ώρα τους κοιτάζοντας τις φάτσες τους στις οθόνες των τηλεδιασκέψεων. Θα έπαιρναν ένα mail με οδηγίες και θα έτρεχαν.

Πραγματικό πλάκωμα ήταν αυτό που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018 στο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον Καμμένο ότι βλάπτει τη χώρα με προσωπικές πολιτικές για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Καμμένος κατηγόρησε τον Κοτζιά ότι είναι ύποπτος για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Με τον Τσίπρα μάλιστα να πετά την μπάλα στην εξέδρα, αφού αντέδρασε με την παιδαριώδη διαπίστωση «είδατε τι τραβάω, με τους ζωηρούς υπουργούς που έχω;». Αυτό ναι, ήταν πλάκωμα και κάτι παραπάνω.

Πρόθεσή μου δεν είναι να συγκρίνω τα δυο συμβάντα και να χαρακτηρίσω light το τωρινό, βάζοντας το στη ζυγαριά με το Συριζαϊκό του 2018. Άλλοι καιροί, άλλα θέματα, άλλες πολιτικές ισορροπίες, άλλη ηγεσία. Απλώς, καλό είναι να μη χάνουμε και το νόημα των λέξεων. Αλλο η διαφωνία, άλλο ο καβγάς, άλλο το πλάκωμα, άλλο το ξεκατίνιασμα. Ο Αδωνις και ο Μάκης διαφώνησαν, δεν καβγάδισαν, δεν πλακώθηκαν, δεν μαλλιοτραβήχτηκαν. Ούτε στο τέλος της συνεδρίασης παραιτήθηκε ο ένας τους, όπως τότε με τον Κοτζιά που τα βρόντηξε κι έφυγε.

Βεβαίως, δεν θα καταργήσουμε και το δημοσιογραφικό αλατοπίπερο. Διότι, εδώ που τα λέμε, ακόμα και μια απλή διαφωνία Βορίδη – Γεωργιάδη έχει κάτι το πολιτικά kinky. Οταν δυο ιδεολογικά ομογάλακτοι, με κοινή πολιτική προέλευση και παλιότερο προσωπικό κολλητιλίκι υπουργοί, καταλήγουν να αλληλοαποκαλούνται μέσα στο υπουργικό συμβούλιο με τα φαρμακερά «ο κύριος υπουργός Αναπτύξεως» και «ο κύριος υπουργός των Εσωτερικών», τότε ασφαλώς θα το γράψουμε και ασφαλέστατα θα το προτάξουμε στον τίτλο του κειμένου. Δεν θα καταργήσουμε δα και τους νόμους της υψηλής αναγνωσιμότητας. Άλλο όμως το παραπολιτικό κι άλλο το ουσιωδώς πολιτικό.

Ποια είναι τα ουσιωδώς πολιτικά θέματα εν προκειμένω; Πρώτον, όταν ένας καθαρόαιμος δεξιός και κοινωνικά συντηρητικός πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης, τότε στην άποψή του για τη φαρμακευτική κάνναβη υπερισχύει το χαρτοφυλάκιό του. Μεταξύ μας, υπέρ του είναι και η παγκόσμια τάση των καιρών, η φαρμακευτική κάνναβη επιτρέπεται παντού. Δεύτερον, όταν ένας καθαρόαιμος δεξιός και κοινωνικά συντηρητικός έχει υπουργείο που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους και τους δήμους, έχει μεγαλύτερη άνεση να προσεγγίσει την κάνναβη περισσότερο ως μπάφο και λιγότερο ως φάρμακο. Αν είχε οικονομικό υπουργείο στα χέρια του, ίσως να τα ζύγιζε διαφορετικά. Τρίτον, έτσι κι αλλιώς υπερισχύει αυτό που λέει ο αρχηγός, και ο Κυριάκος είναι υπέρ του μέτρου, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και λόγω των αντιλήψεων του. Τέταρτο και σοβαρότερο των τριών προηγουμένων. Όταν ηγείται και ηγεμονεύει το Κέντρο, διασπάται ως και η σκληρή καθαρόαιμη Δεξιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...