641
| CreativeProtagon

Ν’ αγιάσει το στόμα σου, Φοίβε Δεληβοριά!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 25 Φεβρουαρίου 2021, 09:00
|CreativeProtagon

Ν’ αγιάσει το στόμα σου, Φοίβε Δεληβοριά!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 25 Φεβρουαρίου 2021, 09:00

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ένας άνθρωπος που δεν βγαίνει συχνά στην τηλεόραση. Βγαίνει όταν έχει να πει κάτι σημαντικό και χρήσιμο. Χαίρομαι, λοιπόν, που τον είδα την Τετάρτη το πρωί στο «Πρωινό» να λέει τη γνώμη του για όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει ξεχυθεί στα κανάλια υπερασπιζόμενος τον πελάτη του, Δημήτρη Λιγνάδη.

Καλά κάνει ο κ. Κούγιας. Ας βγαίνει όπου θέλει, όσες φορές θέλει. Ας κλείνει το τηλέφωνο σε όλα τα πρωινά πάνελ, με τα οποία μιλάει. Μικρό το κακό. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι αυτή η σκυταλοδρομία τηλεοπτικής παρουσίας, με ξαφνική διακοπή από κλείσιμο της γραμμής, προσφέρει και θέαμα. Το οποίο θα μπορούσες, ίσως, να απολαύσεις, αν δεν το συνόδευαν φράσεις που προκαλούν άκυρους και επικίνδυνους συνειρμούς στο μυαλό του ακροατηρίου. 

Τι θα πει «αναξιόπιστοι μάρτυρες», οι οποίοι είναι «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι»; Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί εμφανίστηκαν στην επίσημη ανακοίνωση του κ. Κούγια, με την οποία μάθαμε ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Φυσικά, διευκρίνισε τι εννοεί και τηλεοπτικώς, σε μία από τις πολλές εμφανίσεις του: είναι «εκείνοι που έχουν επιλέξει ως στάση ζωής να μην έχουν καμία εργασία (…) παρά μόνο πηγαίνουν σε σπίτια ομοφυλόφιλων και κάνουν έρωτα», είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο δελτίο του ΑΝΤ1. 

Είναι προφανές ότι ο κ. Κούγιας εννοεί τον πληρωμένο έρωτα, αλλά η φράση «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» στοχοποιεί μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων που έχουν μια σεξουαλική ταυτότητα. Στην τελική, καμία σεξουαλική επιλογή δεν μπορεί να πάρει μπροστά της τον χαρακτηρισμό του επαγγελματία ή ερασιτέχνη, και νομίζω ότι εδώ μιλάμε για τα αυτονόητα.

Εξίσου αυτονόητο είναι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί a priori αναξιόπιστος εκείνος που περιγράφει ο κ. Κούγιας ως «επαγγελματία ομοφυλόφιλο». Κι εδώ θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Φοίβου Δεληβοριά: «Δηλαδή, αν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος, επιλέγει αυτή την ερωτική ταυτότητα, και δει μια δολοφονία ας πούμε, δεν μπορεί να πάει στο δικαστήριο να το μαρτυρήσει;». Ακριβώς αυτό αναρωτηθήκαμε όλοι, όταν ακούσαμε την τοποθέτηση Κούγια. 

Αναρωτηθήκαμε, επίσης, γιατί πουθενά στις δηλώσεις του δεν αναφέρει την ηλικία των μαρτύρων, η οποία, μαζί με τις καταγγελίες για βιασμούς, αποτελεί το άλλο μεγάλο αγκάθι της υπόθεσης. Ο πελάτης του κατηγορείται (και) για παιδεραστία, η οποία είναι ποινικά κολάσιμη και, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλική ταυτότητα.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε και κάτι ακόμα, το οποίο κλωθογυρίζω κι εγώ στο μυαλό μου τον τελευταίο καιρό, ακούγοντας διάφορους ανθρώπους του θεάτρου να βγαίνουν και να λένε ότι o χείμαρρος των καταγγελιών και η μεγάλη δημοσιότητα που λαμβάνουν, κάνει κακό στο θέατρο. Η πρώτη τοποθέτηση που θυμάμαι, της Κοραλίας Καράντη: «Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό το ατελείωτο σεξουαλικό αλισβερίσι δεν είναι το θέατρο». Και δεν είναι η μόνη που τοποθετήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Θα ήθελα να προστατεύσουμε το θέατρο, να αναλάβει η Δικαιοσύνη και μόνο η Δικαιοσύνη, να πάψει να γίνεται αυτό μια τσιχλόφουσκα σε όλες τις πρωινές εκπομπές», είχε πει ο Σταμάτης Φασουλής.

Καταλαβαίνω την ανησυχία των ανθρώπων του χώρου, προφανώς και δεν είναι όλο το θέατρο προβληματικό. Υπάρχουν κάθε λογής άνθρωποι εντός του, όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Αλλά είναι τουλάχιστον ατυχές να επικαλούμαστε το καλό του θεάτρου, τη δεδομένη στιγμή, που ο προβολέας πέφτει πάνω στα θύματα και τον πόνο τους. Αν μη τι άλλο, είναι και άδικο για τα θύματα, γιατί, υποσυνείδητα, τα ενοχοποιεί που μιλάνε ανοιχτά.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Φοίβο Δεληβοριά, όταν, αναφερόμενος σ’ αυτό το θέμα, είπε ότι το θέατρο βλάπτεται από τη δράση και τις απόψεις ανθρώπων σαν τον κ. Λιγνάδη. Οχι από τις αποκαλύψεις των θυμάτων. Και συμπλήρωσε ότι έρχεται μία καλύτερη μέρα για το θέατρο και μια καλύτερη μέρα για την κοινωνία, αρκεί να μιλήσουμε.

ΥΓ. Ο Φοίβος Δεληβοριάς άλλαξε την κατάσταση προφίλ του, στο fb, σε «επαγγελματίας ομοφυλόφιλος» , θέλοντας να δηλώσει έτσι τη στήριξή του στα θύματα. Το παράδειγμά του έχει γίνει viral…  Ευτυχώς!

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News