645
| CreativeProtagon/Intimenews/Facebook

Μια Πολιτεία που επιτέλους πράττει το αυτονόητο

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 18 Ιανουαρίου 2021, 20:33
|CreativeProtagon/Intimenews/Facebook

Μια Πολιτεία που επιτέλους πράττει το αυτονόητο

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 18 Ιανουαρίου 2021, 20:33

Αυτή η Πολιτεία! Ακριβώς αυτή είναι η Πολιτεία! Αναφέρομαι στα άμεσα αντανακλαστικά, στον αυτόματο χρόνο δράσης-αντίδρασης, άρα και θέσης του Πρωθυπουργού απέναντι στην καταγγελία βιασμού, όπως προέκυψε, από την Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου. Η άγρια, διαρκείας βιαιότητα ενός βιασμού που κατήγγειλε ότι υπέστη προ 23 ετών και, δυστυχώς, η νομική παραγραφή της πράξης, προ οκτώ ετών. Ωστόσο, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «παρεμβαίνει» δικαιώνοντας χωρίς αμφισβήτηση.

Αποδίδει δικαιοσύνη από κρίσεως συνείδησης και ψυχής. «Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν τη “θυμήθηκε” τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Οπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Οχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης». Μελετήστε τη σειρά: «Ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης». Το «ως σύζυγος» κατά προτεραιότητα ανοίγει ένα τεράστιο επίσης κεφάλαιο «εξουσίας» ανέγγιχτο. Μπορεί να φανταστεί κανείς πιο φερέγγυα «εγγύηση», ασφαλέστερη προστασία για μια συνταρακτική υπόθεση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου; Υπάρχει και υψηλότερο σκαλοπάτι από τον Πρωθυπουργό στην εξουσιαστική πυραμίδα της Δημοκρατίας μας; Βεβαίως.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μια γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία του δημοκρατικού θεσμού μας. Η κυρία Σακελλαροπούλου. Επίσης εξαιρετικά τα αντανακλαστικά δράσης, αντίδρασης, άρα και θέσης της Προεδρίας μας στο θέμα. Δύο πρόσωπα σε μια ιερή αποστολή εξουσίας. Μια ιερή προτροπή: «Πάρτε το θάρρος να μιλήσετε». Εμμεσα, «είμαστε εδώ εγγυητές να προστατεύσουμε. Να ξαναμελετήσουμε νομικές διεξόδους». Μελετήστε με ακομμάτιστα μάτια το ύψιστο δίχτυ ασφαλείας που απλώνεται. Σε ιστορία νομικά παραγεγραμμένη προ 8ετίας.

Οχι. Δεν είναι όλα αυτά αυτονόητα. Τίποτα δεν εξυπακούεται. Θυμηθείτε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στάθηκε άγαλμα όταν μια γυναίκα ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια του από χρυσαυγίτη. (Το γεγονός ότι δεν κατείχε τότε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος απλώς δραματοποιεί περισσότερο τα κριτήρια της μετέπειτα εκλογής του). Μελετήστε από το παρελθόν μας, την περίπτωση του έγκαυλου πρεσβευτή της Βενεζουέλας στη χώρα μας και τον τρόπο που αντιδρούσε τότε η «εξουσία» της Συριζοπολιτείας, απέναντι στα σεξουαλικά θερμά, καθημερινά του επεισόδια. Με χειρουργικό τρόπο, για να κρατάμε τις ισορροπίες με τη δεύτερη «μητέρα» πατρίδα και οικονομικό συμπαραστάτη μας, με χελώνας αργούς ρυθμούς.

Μιλάμε για καταγγελίες τεσσάρων γυναικών. Η μία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχε δικαιωθεί, αναγνωρίζοντάς της ότι απολύθηκε εκδικητικά, επειδή κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις του.

Αξίζει να θυμηθούμε την επιστολή του ο κ. Τσίπρα προς τον Νικολάς Μαδούρο το 2013, προκειμένου να μην πληγεί πολιτικά διά των πράξεων του πρεσβευτή εν όψει εκλογών. Οι πολιτικές πιέσεις, σύμφωνα με στοιχεία τής τότε εποχής, προς τις γυναίκες ήταν να μην καταγγείλουν, ώστε να απομακρυνθεί ο θερμόαιμος «αθόρυβα». Ο πρώην Πρωθυπουργός μας είχε χαρακτηρίσει «πολιτική ωριμότητα» τη στάση της υπομονής τους, ενώ η λαλίστατη για άλλα γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, είχε τηρήσει σιγήν ιχθύος, παραβιάζοντας και αυτόν τον θεσμικό ρόλο της. 

Οχι, αγαπητοί μου αναγνώστες. Δεν είναι όλα αυτονόητα. Αυτή η Πολιτεία, των ημερών μας, κάνει βήματα αξιοσέβαστα. Και αν κόπτομαι για την παρουσία μιας δυναμικής, έντιμης, σύγχρονης αντιπολίτευσης, είναι ακριβώς για να περιφρουρήσουμε τα βήματα, να μην πισωγυρίσουν από την εφησυχασμένη ψευτο-σιγουριά μιας δήθεν μονοκρατορίας.  

ΥΓ.1. Μια πράξη-σύμβολο που θυσιάζει την όποια νομική δικαίωση, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι δεν μπορεί να καταφύγει, ούτε και να ελπίζει σε αυτή. Παρακάμπτοντας και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της κοινοποίησης – ως δράμα πάνω στο δράμα– προτρέπει, μπαίνει μπροστά για να σπάσει το κατεστημένο. Σκεφτείτε, ο κύριος που καταγγέλλει ως βιαστή η Σοφία Μπεκατώρου μπορεί να τη μηνύσει και να απαιτήσει νομική «δικαίωση». Σε κάθε περίπτωση, η νομοθεσία δεν καταλύεται, ισχύει για να προστατεύσει την αλήθεια. Ζητούμενο οι άνθρωποι να ξεθαρρέψουν στην αλήθεια τους. Η δημοκρατία βρίσκει δρόμους.      

ΥΓ. 2 «Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία!», εξίσου αυτόματη τοποθέτηση της Μαρέβας Μητσοτάκη, συζύγου του Πρωθυπουργού.               

       

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News