Η ζωή έχει γυρίσματα, το μόνο σίγουρο. Και η τηλεοπτική ζωή, επίσης. Και να που από τη Δευτέρα, το μεγάλο κανάλι είναι πάλι στους δέκτες, σε μια τηλεοπτική επανεκκίνηση που συζητήθηκε πολύ, και την αναμέναμε ακόμα περισσότερο.
Η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του Mega είχε απ’ όλα. Είχε πρωτίστως χαρά και συγκίνηση, απ’ όλους όσοι δούλεψαν τα προηγούμενα χρόνια εκεί, από το ξεκίνημα του σταθμού έως και το μαύρο, τον Οκτώβρη του 2018. Δεν έλειψαν βέβαια και τα πικρόχολα σχόλια, μιας και το κλείσιμό του άφησε ανοιχτές τρύπες και απλήρωτο κόσμο.
Συγκίνηση ένιωσε και ο τηλεθεατής, την οποία δεν νομίζω να ένιωθε για κανένα άλλο κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης. Κακά τα ψέματα, το Mega, για όσους τουλάχιστον είναι σε ηλικία να θυμούνται, αποτελεί μια συχνότητα στον δέκτη με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Ηταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι και σήμανε την αρχή μιας ιστορίας που σιγά σιγά κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του τηλεκοντρόλ.
Οι τηλεθεατές αγκάλιασαν την επιστροφή του και τα νούμερα τηλεθέασης της πρώτης μέρας, αν και δεν είναι αρκετά για να βγουν συμπεράσματα (μιας και πολλοί δεν έχουν ακόμα αναπρογραμματίσει τη συχνότητα του σταθμού στις τηλεοράσεις τους), έδειξαν σίγουρα ότι υπήρχε προσμονή για το «Megaλίσιους» πρόγραμμα του ιστορικού καναλιού.
Η προσμονή φάνηκε ότι περιστρέφεται, σε μεγάλο βαθμό, γύρω από τις σειρές της ταινιοθήκης του. Η προβολή του «Παρά Πέντε», σε μια δύσκολη prime time βραδινή ζώνη, με ανταγωνισμό φρέσκες σειρές και δυνατές εκπομπές, απέδειξε ότι η καλή μυθοπλασία δεν πεθαίνει ποτέ. Συγκεκριμένα, το «Παρά Πέντε» έφτασε το 16% στο δυναμικό κοινό, με ένα μαγειρικό ριάλιτι απέναντι, που σκίζει. Τη σκυτάλη πήρε το «50-50», ακόμα μια αγαπημένη σειρά που άφησε εποχή, και κατάφερε να φτάσει το 10%. Τα «Μαύρα Μεσάνυχτα» που ακολούθησαν στις έντεκα το βράδυ, κινήθηκαν σε μονοψήφιους αριθμούς, καθώς η προβολή τους συνέπεσε με τον οδοστρωτήρα της σεζόν, τις «Αγριες Μέλισσες».
Το πρόγραμμα του Mega θα αλλάξει την ισορροπία της τηλεθέασης, και σ’ αυτό καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι σειρές του. Στις οποίες άλλωστε ο σταθμός έχει στηρίξει μεγάλο κομμάτι του προγράμματός του, στην πρώτη φάση της εκκίνησης. Ο φόβος του να πέσει μια καλή σειρά του Mega απέναντί σου σε επανάληψη, υποθέτω ότι έχει γίνει θέμα συζήτησης σε κάθε αίθουσα σύνταξης, κάθε εκπομπής ιδιωτικού καναλιού, τον τελευταίο καιρό.
Και η αλήθεια είναι ότι το Mega έχει μεγάλο οπλοστάσιο σειρών για να ρίξει στην τηλεοπτική αρένα. Ποια να πρωτοθυμηθείς και ποια να φοβηθείς πρώτη. Από τις πολύ παλιές, («Οι αυθαίρετοι», «Οι Τρεις Χάριτες», «Εκμέκ παγωτό», «Οι Απαράδεκτοι», «Τα εφτά κακά της μοίρας μου», «Οι Μικρομεσαίοι», «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Χάι Ροκ», «Αναστασία», «Το δις εξαμαρτείν»), τις λίγο μεταγενέστερες, («Είμαστε στον αέρα», «Η αίθουσα του θρόνου», «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς», «Είσαι το ταίρι μου»), μέχρι και τις τελευταίες, και λιγότερο αγαπημένες, σειρές («Κάτω Παρτάλι», «Μοντέρνα Οικογένεια»), η ταινιοθήκη του μεγάλου καναλιού έχει 156 κωμικές, κοινωνικές, δραματικές και άλλες σειρές για να παίξει μπάλα, κάνοντας τους απέναντι να ιδρώνουν.
Οι σειρές αυτές είναι η κληρονομιά του νέου Μega από το παλιό. Μια κληρονομιά ικανή να αναμετρηθεί με ό,τι καινούργιο βλέπουμε στην τηλεόραση και αποδεικνύει ότι η σοβαρή επένδυση του σταθμού, διαχρονικά, στη μυθοπλασία, αποτελεί το μεγαλύτερο τώρα ατού του. Οχι ότι όλες οι σειρές που είδαμε από τη συχνότητα του Mega ήταν αριστουργήματα, αλλά υπήρξαν αρκετές που ήταν καλές (για τα ελληνικά δεδομένα) και κρατούσαν τον τηλεθεατή.
Τον κρατούσαν, και τον κρατούν ακόμη, όπως μαρτυρούν τα μηχανάκια τηλεθέασης.
ΥΓ.: Είμαι περίεργη να δω πόση τηλεθέαση θα κάνει το «Λόγω τιμής», αν το βάλουν σε επανάληψη στο Mega. Aραγε θα ξεπεράσει σε τηλεθέαση το «Λόγω τιμής» των είκοσι χρόνων μετά;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News