531
| Shutterstock / CreativeProtagon

Λιγοστεύουμε…

Ολγα Κουρή-Καλλέργη Ολγα Κουρή-Καλλέργη 23 Απριλίου 2024, 19:30
|Shutterstock / CreativeProtagon

Λιγοστεύουμε…

Ολγα Κουρή-Καλλέργη Ολγα Κουρή-Καλλέργη 23 Απριλίου 2024, 19:30

Ως μαιευτήρας γυναικολόγος παρατηρώ εμπειρικά στα χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ένα γεγονός που δυστυχώς επαληθεύεται και από τις στατιστικές. Αναφέρομαι στην Υπογεννητικότητα, τη μείωση της αναλογίας γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους στη χώρα μας. Το πρόβλημα αγγίζει το σύνολο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Όχι τόσο παλιά, μόλις 40 χρόνια πριν, η Ελληνίδα μητέρα γεννούσε τα διπλάσια παιδιά σε σχέση με σήμερα.

Γιατί, όμως, να μας απασχολεί ένα ζήτημα του οποίου οι ακραίες επιπτώσεις θα φανούν στο όχι και τόσο άμεσο μέλλον;

Αυτή είναι η βασικότερη λάθος άποψη.

Η άμεση συνέπεια που βιώνουμε ήδη σήμερα είναι η γήρανση του πληθυσμού. Ας αναλογιστούμε ότι το 1960 για κάθε άτομο άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν 9 άτομα σε παραγωγική ηλικία ενώ με βάση τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ το 2060 ο αριθμός αυτός θα «καταρρεύσει» σε μόλις 1,5!

Υπέργηρος πληθυσμός, που δεν ανανεώνεται σημαίνει λιγότερες παραγωγικές δυνατότητες, ελάχιστη ως καθόλου ανάπτυξη και εσωστρέφεια. Σημαίνει, επίσης, αυξημένες κοινωνικοασφαλιστικές δαπάνες που θα καταβάλλονται από δυσανάλογα λίγους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, απειλείται και η ισχυρή γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να απενεργοποιήσουμε αυτή την «ωρολογιακή βόμβα». Ήδη από το 2019 η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα που καταδεικνύουν τη θέση του προβλήματος σε προτεραιότητα, όπως την ίδρυση αρμόδιου ξεχωριστού υπουργείου.

Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των νέων οικογενειών μέσω θέσπισης κριτηρίων φοροαπαλλαγής και διεύρυνση της κάλυψης των σχετικών εξόδων από τους ασφαλιστικούς φορείς. Σαφώς και τα προτεινόμενα οικονομικά μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Επίσης, πρέπει ως κοινωνία να στηρίζουμε έμπρακτα την επανένταξη της νέας μητέρας στην αγορά εργασίας. Η συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να θεωρείται «ταμπού», πεποίθηση η οποία πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περαιτέρω. Η εγκυμοσύνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη σύγχρονη Ελληνίδα. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς όχι μόνο προωθούν την κοινωνικοποίηση των παιδιών από νωρίς, αλλά και επιτρέπουν στους νέους γονείς να διατηρούν την εργασία τους.

Οι αποφάσεις που θα λάβει η δική μας γενιά σε αυτό το τόσο ευαίσθητο και καίριο ζήτημα μπορεί να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο σε εμάς. Σίγουρα όμως θα επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό το μέλλον των παιδιών μας, θετικά ή αρνητικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο συναρτάται άμεσα με ένα υγιές σήμερα. Δεν μας επιτρέπεται να στερήσουμε από αυτούς που το δικαιούνται!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει άλματα προόδου φέρνοντας την χώρα μας σε μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη.

Όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Τα προβλήματα πολλά και ένα από αυτά είναι το ότι δεν κάνουμε παιδιά.

Θέλω να σας πω δυο λόγια από την επαγγελματική μου σκοπιά αυτή του Μαιευτήρα Γυναικολόγου, που 30 χρόνια τώρα συμμετέχω στο θαύμα της ζωής.

Απευθύνομαι σε σας, τα νέα κορίτσια που δικαιολογημένα είσαστε γεμάτες ανησυχίες για το μέλλον. Η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και ένα από αυτά είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Μπορείτε να την κάνετε, δεν είναι επιβλαβής για την υγεία σας, δεν πρέπει όμως να επαναπαυθείτε αποφασίζοντας να κάνετε ένα παιδί στα 40 .

Δεν θέλουμε μια Ελλάδα μικρή και γερασμένη. Θέλουμε νέο αίμα, νέους Ελληνες που θα χτίσουν την Ελλάδα του μέλλοντος.


Η Ολγα Κουρή-Καλλέργη είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...