«Ξεκίνησε στην Ελλάδα στην περιοχή Βραυρώνα του Δήμου Μαρκοπούλου, η πιλοτική εφαρμογή μίας νέας μεθόδου διαχείρισης του πληθυσμού των κουνουπιών, ειδικότερα του επικίνδυνου είδους Aedes albopictus (Ασιατικό κουνούπι τίγρης), το οποίο ευθύνεται για τη διάδοση διαφόρων ασθενειών, όπως τσικουνγκούνια, ζίκα και δάγκειος πυρετός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Οπως διευκρινίζει «ο έλεγχος του πληθυσμού των ασιατικών κουνουπιών επιχειρείται να γίνει μέσω μίας πρωτοποριακής μεθόδου, η οποία περιλαμβάνει αρχικά τη στείρωση σε ειδικά μηχανήματα των αρσενικών κουνουπιών με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας (Sterile Insect Technique-SIT) και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον. Έτσι, όταν τα στείρα αρσενικά κουνούπια ζευγαρώνουν με τα θηλυκά, δεν θα τα γονιμοποιούν πλέον και ο πληθυσμός τους σταδιακά θα μειωθεί».
Ωστόσο, το κουνούπι τίγρης έχει κάνει την εμφάνισή του από το 2004 στην Ελλάδα (πρώτη καταγραφή στην Κέρκυρα) και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτου που να οφείλονται αποδεδειγμένα σε αυτό. Η διαφορά του από το κοινό κουνούπι είναι ότι τσιμπάει κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πιο επιθετικό. Και μπορεί να ενοχοποιείται για τη μετάδοση διάφορων ασθενειών το κουνούπι τίγρης, όπως το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε θανάτους, μετά την Κροατία, από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός αυτός μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα των περισσότερων ειδών κουνουπιών και φυσικά με του πιο κοινού είδους που απαντάται στην Ελλάδα. Αρα η έμμεση επικοινωνιακή προσέγγιση ότι «κάτι γίνεται με τα κουνούπια» είναι μούφα. Θα μπορούσε, πέραν τον ψεκασμών που δεν έγιναν στην ώρα τους, να υπάρξει μία άμεση λύση όπως έγινε στη Βραζιλία πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ή αυτό που εφάρμοσε η Google στην Καλιφόρνια.
Το 2014 κατά την περίοδο του Μουντιάλ στη Βραζιλία, βρετανική εταιρεία αντιμετώπισε με επιτυχία τα επικίνδυνα σμήνη κουνουπιών, απελευθερώνοντας στο περιβάλλον εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα αρσενικά, τα οποία ήταν στείρα. Η γονιμοποίηση αποτύγχανε και ο πληθυσμός περιορίστηκε δραστικά.
Η Verily, θυγατρική του ομίλου Google, είχε απελευθερώσει πέρυσι στην Καλιφόρνια 20 εκατομμύρια κουνούπια, τα οποία ανατράφηκαν από ειδικό ρομπότ. Τα έντομα δεν τσιμπούσαν διότι ήταν όλα αρσενικά. Επιπλέον, είχαν μολυνθεί με ένα βακτήριο που προκαλεί στείρωση. Όταν τα απελευθερωμένα κουνούπια διασταυρωθούν με θηλυκά, τα αβγά των θηλυκών δεν αναπτύσσονται ομαλά και δεν εκκολάπτονται ποτέ.
Αρα, οι αρμόδιοι φορείς είναι καλό να αναλάβουν πιο σοβαρά ευθύνες των καιρών, παρά να προσπαθούν να κάνουν πολιτική τύπου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να αφήνουν ανθρώπους να πεθαίνουν από το τσίμπημα ενός απλού κουνουπιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News