Ο Εσκο Αχο, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας την περίοδο 1991-1995, μετά την Πτώση του Τείχους δηλαδή, μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου ένα απόγευμα του Νοεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς σε μια εκδήλωση του Οργανισμού Ερευνας & Ανάλυσης διαΝΕΟσις με θέμα, «Το Παράδειγμα της Φινλανδίας: Πώς Δημιούργησε μια Οικονομία Βασισμένη στην Καινοτομία» είχε απευθύνει μια ευγενική παράκληση στους συμμετέχοντες: «Παρακαλώ ξεκινήστε να επιλέγετε πλέον πολιτικούς όχι για να ξαναεκλεγούν, αλλά για να κυβερνήσουν τη χώρα σας».
Χθες θυμήθηκα τον φινλανδό πολιτικό και τα λόγια του. Τον θυμήθηκα και τον μνημόνευσα μάλιστα δύο φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η πρώτη εξ αυτών ήταν όταν πληροφορήθηκα ότι ο Τόμας Χέντρικ Iλβες, πρόεδρος της Εσθονίας την περίοδο 2006-2016 και ένας από τους στυλοβάτες του ψηφιακού θαύματος αυτής της μικρής χώρας της Βαλτικής θα συμμετάσχει στην Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που συγκροτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να προστρέξει την δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Η πρωτοβουλία για την συγκρότηση αυτής της Επιτροπής με εμπειρογνώμονες με αξιοπιστία και κύρος από όλο τον κόσμο ανήκει στον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
Εκείνο που με εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο η αποδοχή του πρώην προέδρου της Εσθονίας αλλά η ίδια η πρόσκληση και μάλιστα, μια πρόσκληση στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής στο πλάι της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλωστε, στην χώρα μας που φημίζεται για τις «τριμελείς επιτροπές από πέντε μέλη» ορισμένες παρεμβάσεις θεωρούνται αδιανόητες και ασύμβατες με το DNA μας.
Ο Πιερρακάκης με την υποστήριξη του Μητσοτάκη τόλμησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω από τα συνήθη των πολιτικών που επιθυμούν να κυβερνήσουν με νέους όρους. Στο σημείο αυτό θυμήθηκα και πάλι τον Αχο: «Αν με ρωτήσετε “Ποιες είναι οι βάσεις για να υπάρξει μια καλή ηγεσία; Ποιοι είναι οι καλοί ηγέτες;”, η απάντησή μου θα είναι πολύ απλή και δεν βασίζεται μόνο στη δική μου εμπειρία στην πολιτική, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι καλοί ηγέτες έχουν ένα όραμα, μια ιδέα. Αυτό που τους οδηγεί είναι το ότι αντιλαμβάνονται τις συνθήκες, τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν και τις εξωτερικές μεταβολές. Κατανοούν ποιες είναι αυτές, καθώς και ποιες είναι αρχές της πολιτικής που θέλουν να υλοποιήσουν».
Την εποχή που ο Εσκο Αχο μιλούσε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν διευθυντής Ερευνών του διαΝΕΟσις.
Ας πάμε όμως παρακάτω. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στο καθιερωμένο ετήσιο family meeting του egg της Eurobank, στις θέσεις της πρώτης σειράς βρέθηκαν δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και οι δύο από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Χρίστος Δήμας της Ερευνας & Τεχνολογίας και ο Γιάννης Τσακίρης με ευθύνη για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ. Η παρουσία τους κάθε άλλο παρά διακοσμητική ήταν και αυτό φάνηκε από την σύντομη αλλά περιεκτική σε μηνύματα παρέμβαση του Δήμα. Και αυτό το γεγονός έχει τη σημασία του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μέλη της δεν κάνουν πολιτική εξαγγελιών από τα γραφεία αλλά λειτουργούν ως συνομιλητές στο πλαίσιο της πραγματικής αγοράς και των φορέων της. Και εδώ και έχει και πάλι θέση ο Αχο: «Οι επενδύσεις θα έρθουν, εφόσον οι πολιτικοί μπορέσουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν οι εταιρείες».
Πάντως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει από τα πρώτα της βήματα ότι θέλει να λειτουργήσει αλλιώς και το αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας θα αποτυπωθεί σύντομα σε ένα αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Εκεί, θα υπάρχουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη νέα και για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για την έρευνα και την καινοτομία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News