Διαβάζεις και ξαναδιαβάζεις τη διαρροή με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού: «Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με σενάρια ανασχηματισμού, που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης».
Για ποιον τα είπε; Για να τα ακούει η «Καθημερινή της Κυριακής» που έκανε πρωτοσέλιδο το δίλημμα ανασχηματισμός ή εκλογές; Ή μήπως για τους υπουργούς που «οφείλουν να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με σενάρια ανασχηματισμού»;
Διότι, εντάξει, η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά, αυτό αναγνωρίζεται από τους περισσότερους: μας γλίτωσε από εκατόμβες θυμάτων που βύθισαν άλλες χώρες σε βαρύ πένθος, έσπευσε να καλύψει ανάγκες όπου προέκυψαν —και προέκυψαν πάρα πολλές—, ενώ παράλληλα μεταρρύθμισε ταχύτατα τη δημόσια διοίκηση, δίνοντας στους πολίτες μια εικόνα κράτους του 21ου αιώνα. Αυτά όμως δεν αρκούν. Διότι τελευταία οι πολίτες κοντεύουν να τρελαθούν.
Κοντεύουν να τρελαθούν διότι ενώ προσπαθούν να ξαναβάλουν μπροστά τις ζωές τους, ακούν τα ίδια και τα αντίθετά τους από κυβερνητικά στελέχη που στριμώχνονται στον τηλεοπτικό χρόνο που τους αφήνουν καθημερινά ο Τσιόδρας με τον Χαρδαλιά, για να ανακοινώσουν τι (δεν) θα γίνει τελικά το επόμενο διάστημα.
Οσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερα στοιχεία που αφορούν τη νέα καθημερινότητά μας σχετικοποιούνται ανάλογα με το σε ποια ώρα ακούς και ποιον από την κυβέρνηση.
Την Παρασκευή ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε εκτάκτως συνέντευξη Τύπου και εμφανίστηκε αυστηρός, ως και ενοχλημένος, με τη χαλάρωση, όχι των μέτρων αλλά των συμπεριφορών μας απέναντι στον κορονοϊό. Δίπλα του ο Νίκος Χαρδαλιάς συνηγόρησε παρουσιάζοντας το αυστηρότατο πλαίσιο με βάση το οποίο θα απελευθερωθούν μερικώς οι μετακινήσεις στη χώρα και θα γίνουν τα μπάνια στις οργανωμένες παραλίες. Αλλά μετά από λίγη ώρα βγήκε ο Αδωνις Γεωργιάδης και ανακοίνωσε από τη συχνότητα της ΕΡΤ ότι τα πάμε τόσο καλά με τον κορονοϊό που ανοίγουν από Δευτέρα και τα εμπορικά κέντρα. Μια είδηση «επί του πιεστηρίου», όπως είπε, η οποία όμως αιφνιδίασε επιχειρηματίες και εργαζομένους, δημιούργησε πολιτικό θέμα —με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκει ευκαιρία να φωνάξει περί εξυπηρέτησης συμφερόντων κλπ.— και έδωσε μια εικόνα «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», ακόμα και αν δεν είναι έτσι.
Γιατί η απόφαση για τα εμπορικά δεν ανακοινώθηκε επισήμως στη συνέντευξη Τύπου και στο πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει; Είναι δυνατόν να μη γνώριζαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας όταν έδιναν την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. ότι έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από την Υγειονομική Επιτροπή, την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε στις 7:54 μ.μ.; Να την πήρε μόνος του ο κ. Γεωργιάδης χωρίς να έχει συνεννοηθεί, είναι αδιανόητο, όμως μοιάζει ότι πλέον ο καθείς ανακοινώνει ό,τι θεωρεί ότι του αξίζει να ανακοινώσει, παίρνοντας και το τηλεοπτικό χειροκρότημα ενός κοινού διψασμένου για επιστροφή στην κανονικότητα.
Πάμε πάλι στο υπουργείο Ανάπτυξης. Την Τετάρτη ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης εξηγούσε στον ΑΝΤ1 γιατί είναι απίθανο να ανοίξει η εστίαση πριν την 1η Ιουνίου. Ελεγε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν προηγουμένως τα στοιχεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων, τα οποία εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά από κάθε βήμα. Λογικό. Ετσι μας έχει πει ο κ. Τσιόδρας ότι θα γίνεται. Ομως το Σάββατο η κυβέρνηση ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή να ανοίξει η εστίαση στις 25 Μαΐου, όπως και έγινε. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωνε ότι τα εμπορικά κέντρα δεν γίνεται να ανοίξουν πριν από τις 25 Μαΐου, αλλά ο Αδωνις τα άνοιξε στις 18.
Αλλά δεν είναι μόνο το Ανάπτυξης. Την Τρίτη ο Γιάννης Πλακιωτάκης, του Ναυτιλίας, ξεκαθάριζε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ότι τα ταξίδια στην Εύβοια δεν θα επιτρέπονται παρά την άρση απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ νομών από τις 18 Μαΐου, καθώς θεωρείται νησί. Σωστό, είναι νησί. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η Εύβοια συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Γέφυρα της Χαλκίδας ήταν ανένδοτος: δεν επιτρέπεται η μετακίνηση. Μετά από τρεις ώρες, από το υπουργείο του βγήκε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι στην Εύβοια θα μπορούμε να πάμε με ΙΧ. Τι μεσολάβησε; Επαψε η Εύβοια να είναι νησί ή δεν καταλάβαινε τι τον ρωτούσαν;
Αυτές είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοφωνίας των κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων ημερών, για να μη θυμηθούμε το πόσες φορές άλλαξε η υποχρεωτική-μη υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογα με το ποιος υφυπουργός μιλούσε στην τηλεόραση.
Το πρόβλημα είναι ότι όλη αυτή τη σύγχυση την αντιλαμβάνεται ο πολίτης. Ο οποίος εκεί όπου ένιωθε την ασφάλεια που του χάριζε η εικόνα μιας κυβερνητικής ορχήστρας υπό έναν ικανό μαέστρο, τώρα, εξαιτίας κάποιων υπουργών και υφυπουργών, συχνά νιώθει ότι ακούει μια ξεκούρδιστη μπάντα. Εξ ου προφανώς και η διαρροή-προειδοποίηση από τον μαέστρο...
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News