462
| CreativeProtagon

Κινδυνεύει η Ευρώπη λόγω… Καϊλή;

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 20 Δεκεμβρίου 2022, 17:10

Κινδυνεύει η Ευρώπη λόγω… Καϊλή;

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 20 Δεκεμβρίου 2022, 17:10

Το Qatargate ήρθε σε μια περίοδο όπου οι επικριτές ή οι αμφισβητίες της ενωμένης Ευρώπης το περίμεναν σαν «μάννα εξ ουρανού». Εχουν προηγηθεί το Brexit, η αδυναμία της ΕΕ να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνειδητοποίηση ότι σε σκηνικό πολεμικής σύγκρουσης η Ευρώπη είναι ουσιαστικά αδύναμη και απόλυτα εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία που έχουν πυρηνικά ενταγμένα στο ΝΑΤΟ.

Αν όλα αυτά ήταν αρκετά για κάποιους ώστε να επιχειρηματολογούν «τι την θέλουμε την Ενωμένη Ευρώπη» υπάρχουν και τα άλλα, που τους «χαλάνε» το αφήγημα. Οι ευρωσκεπτικιστές, παρά τη θεωρία που τους εμφάνιζε σε δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια, υπέστησαν μεγάλες ήττες, που απέδειξαν ότι όσο κι αν επενδύουν στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία, δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το πολιτικό παιχνίδι και να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη.

Η Λεπέν ηττήθηκε για άλλη μια φορά στην Γαλλία, όπως ηττήθηκε και ο Μελανσόν, από τον «ελιτιστή» φιλοευρωπαίο Μακρόν. Ακόμη και η Μελόνι, που κέρδισε στην Ιταλία με αντιευρωπαϊκή ρητορική, προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά δεδομένα «πριν αλέκτορα φωνήσαι». Οσο για τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Βrexit, άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς και βιώνει μια από τις πιο βαθιές πολιτικές, οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη Ιστορία της…

Συμπέρασμα: ο ευρωσκεπτικισμός, αν και υπερδραστήριος σε επίπεδο προπαγάνδας και πολιτικής εκπροσώπησης, δεν τα κατάφερε και πολύ καλά. Θα τα καταφέρει μέσω… Κατάρ και Καϊλή; Ας περιμένουμε να δούμε!

Είναι γεγονός ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που διερευνούν οι βελγικές αρχές έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Αν το καταριανό λόμπι διεισδύει με τόση άνεση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ποιος ξέρει τι κάνουν τόσα αλλά λόμπι, κρατών, επιχειρήσεων και κάθε μορφής συμφερόντων! Αν δεν υπάρχουν στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλίδες, αν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία είναι τόσο ευάλωτοι, τότε τι να υποθέσει κανείς;

Ολα αυτά είναι εύλογα ερωτήματα και η καχυποψία που δημιουργούν οι αποκαλύψεις είναι δικαιολογημένη. Στο κάτω κάτω, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν αποδεχτεί να αμείβονται πλουσιοπάροχα οι ευρωβουλευτές, οι επίτροποι και οι εργαζόμενοι στην ΕΕ για να πατάνε γερά στα πόδια τους, να μην είναι ευάλωτοι στη διαφθορά. Οχι για να τους ανοίγει η όρεξη να πάρουν κι άλλα… παράνομα, σε βαλίτσες ή σε εξωχώριες εταιρείες.

Παρόλα αυτά, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν, η ΕΕ δεν νοείται να περάσει στην ανυποληψία εξαιτίας της διαφθοράς συγκεκριμένων εκπροσώπων της. Δεν υπάρχει στην Ιστορία θεσμός που άσκησε εξουσία –νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική– και δεν αντιμετώπισε φαινόμενα διαφθοράς. Δυστυχώς η εξουσία –αποδεδειγμένα– συνιστά εστία διαφθοράς.

Το ζήτημα είναι αν διαθέτεις τους δημοκρατικούς θεσμούς για να αποκαλύπτεις, να διερευνάς και να τιμωρείς αυτά τα φαινόμενα. Οποιος διαθέτει αυτά τα εχέγγυα –δηλαδή οι δημοκρατικές κοινωνίες και οι δημοκρατικοί θεσμοί– «δικαιούται διά να ομιλεί». Οι υπόλοιποι δικαιούνται επίσης –τους εγγυάται το δικαίωμα η δημοκρατία– αλλά δεν λαμβάνονται ιδιαιτέρως υπόψη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...