Συνήθως, όταν τελειώνει ένα debate, ψάχνεις να βρεις ποιος κέρδισε. Στο debate των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ξέρεις σίγουρα ποιος έχασε. Δεν ήταν μια καλή βραδιά για τον Χάρη Δούκα. Και αν γυρίσεις πίσω το βίντεο και ακούσεις ξανά μερικές από τις απαντήσεις του, είναι πιθανό να πεις ότι το debate ήταν καταστροφικό για τον δήμαρχο Αθηναίων. Γιατί, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι όλα τα debate ίδια.
Αλλος ηττημένος της βραδιάς είναι… ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, εκ των πραγμάτων, ο πολιτικός πολιτισμός που επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ και αποτυπώθηκε στο debate, λειτουργεί και ως μέτρο σύγκρισης. Παρά τα προγνωστικά, ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση από την οποία δεν έλειψαν οι αιχμές και οι επιθέσεις, αλλά πάντα σε τόνους ευπρέπειας και αστικής ευγένειας. Σε αυτό, φυσικά, συνέβαλαν και οι συντονιστές που έκαναν καίριες και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, αλλά και οι κανόνες του debate που ευνόησαν τον διάλογο και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων.
Ασφαλώς οι πιο «συναρπαστικές» στιγμές ήρθαν στο τέλος, όταν οι υποψήφιοι συζήτησαν για το ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, στα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, οι απαντήσεις τους ήταν λίγο ως πολύ προβλέψιμες. Γι’ αυτό και ξεχώρισαν περισσότερο οι αστοχίες του Χάρη Δούκα. Δεν απάντησε στην ερώτηση που αφορούσε τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών – ήταν φανερό ότι δεν είχε στοιχεία και αριθμούς. Για τα Eλληνοτουρκικά ζήτησε προσφυγή στη Χάγη αν η Τουρκία αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας —αν η Τουρκία το κάνει αυτό, δεν υφίσταται λόγος για τη Χάγη. Επίσης εντύπωση προκάλεσε η πρότασή του για παραχώρηση σε κοινωνικές κατοικίες του 10% των διαμερισμάτων που χτίζονται στο Ελληνικό. Από την άλλη, βέβαια, ο Χάρης Δούκας ήταν συνεπής ως προς το ύφος που θέλει το κοινό στο οποίο απευθύνεται – οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αφού, λοιπόν, είπαν όλοι τα γνωστά και τα αναμενόμενα για θέματα τρέχουσας πολιτικής, φτάσαμε στο τέλος όπου είδαμε διασταύρωση πυρών, αλλά όχι εντάσεις, τα πάντα κύλησαν πολύ κόσμια. Η Νάντια Γιαννακοπούλου τα είχε με τον Ανδρουλάκη. Ο Ανδρουλάκης με τον Δούκα. Ο Γερουλάνος με τη Διαμαντοπούλου. Ο Κατρίνης με τον Δούκα. Ο Δούκας με τον Ανδρουλάκη και τη Διαμαντοπούλου. Αλλά και ο Ανδρουλάκης κατά της Διαμαντοπούλου. Γενικώς ο καθένας χτυπούσε ανάλογα με την πολιτική του στόχευση. Η Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε ως η λιγότερο αιχμηρή εναντίον των άλλων.
Οι σκληρότερες επιθέσεις, πάντως, κατευθύνθηκαν προς την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα. Η Διαμαντοπούλου κατηγορήθηκε για ηπιότητα απέναντι στον Μητσοτάκη και μακροχρόνια απουσία από τα κοινά του ΠΑΣΟΚ. Απάντησε υποστηρίζοντας ότι έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, έκανε εκδηλώσεις με το ΠΑΣΟΚ και για θέματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ, προτιμώντας να μείνει μακριά από την κομματική ζωή, όχι από τον δημόσιο διάλογο. Ο Χάρης Δούκας δέχθηκε επίθεση για την παράλληλη απασχόληση του στον Δήμο Αθηναίων. Υποστήριξε ότι υπάρχουν στελέχη, στο ΠΑΣΟΚ, που θα τον βοηθήσουν να λειτουργήσει παράλληλα και στις δύο θέσεις.
Τώρα όσον αφορά την ατομική αξιολόγηση των υποψηφίων, το μέτρο είναι υποκειμενικό και ο κάθε τηλεθεατής θα έχει διαμορφώσει άποψη. Η δική μου έχει ως εξής.
Ανδρουλάκης. Κινήθηκε στο μονοπάτι του κομματικού πατριωτισμού και απέδωσε στην αποχή την αδυναμία του κόμματος να εισπράξει εκλογικά κέρδη. Ηταν «διαβασμένος» σε όλα τα θέματα τρέχουσας πολιτικής και θύμισε ποιος είναι πρόεδρος στο κόμμα.
Γερουλάνος. Επέμεινε περισσότερο στον προγραμματικό λόγο και στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη για κοινοβουλευτικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Καλή εμφάνιση, ως συνήθως.
Γιαννακοπούλου. Είχε κάποιες πολύ καλές στιγμές με εξαιρετικά αντανακλαστικά. Ισως επέμενε παραπάνω από όσο έπρεπε στην αντιπαράθεση της με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Διαμαντοπούλου. Στηρίχθηκε στο δυνατό της χαρτί, την περιγραφή του κόσμου και των προκλήσεων που έρχονται. Δέχθηκε επιθέσεις ως… ύποπτη για σχέσεις με τη ΝΔ, αλλά έδωσε συγκροτημένες απαντήσεις. Δεν σκόρπισε ενθουσιασμό (δεν είναι το στιλ της άλλωστε), αλλά δεν έκανε λάθη.
Δούκας. Βλέπε παραπάνω..
Κατρίνης. Θύμισε πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να μιλήσει στη συνείδηση των παραδοσιακών μελών.
Συμπέρασμα. Ηταν ένα χρήσιμο debate, κυρίως για το «όλον ΠΑΣΟΚ», όπως έλεγαν παλαιότερα. Ακουγες ανθρώπους να συζητούν σοβαρά και με κοσμιότητα, κάτι, δηλαδή, που δεν μπορείς πλέον να δεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News