Ολα τα έχουμε δει σε αυτή τη χώρα, θα δούμε και δύο πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν στο κέντρο της Αθήνας.
Ως είθισται, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς το διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο Σύνταγμα. Φέτος, όμως, θα διοργανώσει και η Περιφέρεια Αττικής ακόμα ένα, στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο έχει μετατρέψει σε χριστουγεννιάτικο χωριό και το εγκαινίασε προ ολίγων ημερών με ένα σόου με drones και την Ελένη Φουρέιρα.
Το ρεβεγιόν εις διπλούν έχει προκαλέσει ως επί το πλείστον ειρωνικά σχόλια. Είναι μια ασυμφωνία μεταξύ του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα; Κάποιοι μίλησαν για κόντρα, αν και οι δυο τους το διαψεύδουν μέσω των επιτελείων τους.
Από τη μία, και αν συμφωνήσουμε ότι το πρωτόκολλο του να γίνεται το ρεβεγιόν μόνο στο Σύνταγμα δεν είναι απαραίτητο να μείνει ως έχει εις τον αιώνα τον άπαντα, μπορείς να πεις ότι δεν είναι και τόσο φοβερό το να υπάρχουν δύο ρεβεγιόν στην Αθήνα. Από την άλλη, για να σπάσει αυτό το έθιμο, θα έπρεπε να γίνει ίσως με τη σύμφωνη γνώμη όλων, και όχι με πρωτοβουλίες του καθενός.
Εν πάση περιπτώσει, φέτος θα έχει ο πολίτης δύο επιλογές για να υποδεχθεί την έλευση του νέου έτους. Οι πιο «έντεχνοι» μπορούν να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα για να γιορτάσουν την παραμονή με μια μουσική παράσταση όπου θα τραγουδήσουν ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θανάσης Αλευράς και η Μάρθα Φριντζήλα. Στο Πεδίον του Αρεως, πάλι, ο Χρήστος Μάστορας, οι Μέλισσες, ο Zaf και ο Onemanshow θα δώσουν έναν άλλο τόνο διασκέδασης, πιο φαντασμαγορικό και με μυρωδιά από πίστα, όπως άλλωστε φάνηκε και από την επιλογή της Ελένης Φουρέιρα, που εγκαινίασε το γιορτινό χωριό.
Οι κακές γλώσσες λένε, βέβαια, ότι αν δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για ένα ρεβεγιόν, φαντάσου πόσο δύσκολο θα είναι να το καταφέρουν για άλλα, σοβαρότερα θέματα που πιθανότατα θα προκύψουν. Αν πιάσεις το νήμα της σχέσης τους από την αρχή, η αλήθεια είναι ότι θα εντοπίσεις ρήγματα, με κυριότερο αυτό που έγινε φέτος με τις πλημμύρες. Ο Δήμος Αθηναίων έριξε την ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια και η τελευταία, ως απάντηση, ξεκίνησε να καθαρίζει τον Κηφισό, ζητώντας κονδύλια από την κυβέρνηση.
Σκεπτόμενος κανείς ότι οι δύο εκδηλώσεις μπορεί να προέκυψαν από μια σχέση αντιπαλότητας, δεν γίνεται να μη γελάσει. Πραγματικά σκέφτεσαι πώς έγινε και καταλήξαμε με δύο πάρτι παραμονής, σε δύο σημεία που το ένα απέχει ελάχιστα από το άλλο. Μειδίαμα προκαλεί και η ιστορία που λέει ότι ο Δήμος Αθηναίων επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά και του πρότεινε να μεταθέσει την ημερομηνία της δικής του εκδήλωσης και να έρθει στο Σύνταγμα για να ευχηθούν καλή χρονιά μαζί με τον δήμαρχο, αλλά ο Χαρδαλιάς αρνήθηκε. Συμφώνησε, όμως, να μεταβεί στο Σύνταγμα μετά τις δώδεκα.
Πάντως, το γεγονός ότι συζητάμε τόσο έντονα τις τελευταίες μέρες για ένα ενδεχόμενο μπρα-ντε-φερ μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, που περνάει και μέσα από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, και η υποψία ότι αυτό το θέμα μπορεί να έχει τεθεί μέχρι και σε σύσκεψη, ενώπιον του Πρωθυπουργού ενδεχομένως, μαζί με άλλα θέματα απείρως σοβαρότερα, προκαλεί θυμηδία. Είμαστε μια χώρα που δεν σταματά να σε εκπλήσσει, αν μη τι άλλο. Τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν σε εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά με μια διάθεση γιορτινού και κάπως χαριτωμένου, θα έλεγε κανείς, σουρεαλισμού.
Το ότι αρχίζουν να γίνονται και γκάλοπ για το ποιο πάρτι θα προτιμήσει ο λαός, είναι το κερασάκι στην τούρτα αυτής της ιστορίας. Το σίγουρο είναι ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς το κέντρο της πόλης θα δονηθεί από τις μουσικές που θα κοντραριστούν μεταξύ τους. Αυτή την κόντρα, του ήχου, κανείς δεν θα μπορέσει να την αποφύγει. Αλίμονο στους κατοίκους του Κέντρου που θα θέλουν να περάσουν μια ήσυχη παραμονή και θα επιλέξουν την τρίτη λύση: να μην πάνε στο πάρτι κανενός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News