Οσο η επιλογή Μητσοτάκη για την Προεδρία παραμένει κρυφή, είναι δύσκολο να καλυφθεί αυτό που συμβαίνει στην Αριστερά, με αφορμή την εκλογή ΠτΔ.
Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι αυτό που απασχολούσε τα στελέχη (πρώην και νυν) του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν το ποιος θα εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Περισσότερο τους απασχολούσε η «διεργασία» και το να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα σε άλλους. Παραδείγματος χάριν, στο ΠΑΣΟΚ, με την άκυρη υποψηφιότητα Ράμμου και με φόντο, πάλι, την υπόθεση των υποκλοπών. Τζάμπα κόπος, όπως αποδείχθηκε, το κόλπο δεν έπιασε και «κάηκε» πολύ γρήγορα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, καλλιεργούσε κλίμα για μια υποψηφιότητα-έκπληξη που θα τάραζε τα νερά. Αυτή ήταν τελικώς η Λούκα Κατσέλη. Σαφές το υπονοούμενο. «Λεφτά υπάρχουν», ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο, κ.λπ.
Φυσικά και το ΠΑΣΟΚ δεν θα τσιμπούσε ούτε σε αυτό· τσίμπησε όμως –προφανώς όχι τυχαία– η Νέα Αριστερά, που μετά την εκπαραθύρωση Κασσελάκη, δεν έχει και πολλούς λόγους να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, η υποψηφιότητα Κατσέλη ήταν μία καλή αφορμή για να αρχίσουν οι προσπάθειες επανασυγκόλλησης.
Ο Αλέξης Χαρίτσης δεν προσπάθησε να το καμουφλάρει και πολύ, λέγοντας (ΕΡΤnews): «Η κυρία Κατσέλη είναι μια αξιοπρεπής επιλογή, αλλά ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνει την κοινωνία αδιάφορη. Πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα αυτοτελώς και να επικεντρωνόμαστε σε προγραμματικές συνθέσεις, όχι σε ονοματολογία».
Κωδικός: «Προγραμματικές συνθέσεις». Που σημαίνει, «κάτσε να δούμε πώς θα ξαναγυρίσουμε και με ποιους όρους». Και, το κυριότερο, πώς θα επανεκλεγούμε, αφού στις δημοσκοπήσεις δεν μας «βλέπουν».
Οσο φαίνεται ότι κολλάει το σχέδιο συγκρότησης κασσελακικής ΚΟ, το κοινοβουλευτικό φλιπεράκι των τελευταίων μηνών δείχνει ότι η Λούκα Κατσέλη μπορεί τελικά να ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πολιτική κουβέντα και τα απλά μαθηματικά δεν το αποκλείουν καθόλου.
Επειτα από τις αναδιατάξεις των προηγούμενων μηνών, το ΠΑΣΟΚ με τους 31 βουλευτές του αναδείχθηκε σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφότου σκόρπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και έμεινε με 26. Η Νέα Αριστερά συγκρότησε ΚΟ με 11 βουλευτές και οι παρατρεχάμενοι του Κασσελάκη παραμένουν ανεξάρτητοι.
Κατά πληροφορίες, ήδη τρεις από τους βουλευτές της ΝΕΑΡ (Μερόπη Τζούφη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ) είναι πικρά μετανιωμένοι και θέλουν να γυρίσουν. Σίγουρα είναι κι άλλοι, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Πάντως αρκεί να επιστρέψουν πέντε για να γίνει ο Σωκράτης Φάμελλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη υπάρχουσα φημολογία, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Τζανακόπουλος φέρεται αποφασισμένος να παραιτηθεί. Και αν παραιτηθεί, στη θέση του έρχεται ως επιλαχών ο Νίκος Βούτσης, που «βλέπει» θετικά την επανασυγκόλληση.
Κατά τα όσα λένε και εκτιμούν όσοι γνωρίζουν, γίνεται μία προσπάθεια ώστε να εξελιχθούν όλα αυτά με κάποια σχετική κομψότητα. Ο Φάμελλος δηλαδή δεν βιάζεται και δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Χαρίτση αφήνοντάς τον χωρίς ΚΟ. Από την άλλη, ο επικεφαλής της ΝΕΑΡ μάλλον θα αναζητήσει μια πολιτική φόρμουλα ώστε να παρακάμψει το γεγονός ότι λίγο μετά το ιδρυτικό συνέδριο θα τα ξαναβρεί με τους παλαιούς «συντρόφους».
Το μήνυμα πάντως της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ενδιαφερόμενους είναι «επιστρέψτε εγκαίρως». Που σημαίνει, ούτε αμέσως, αλλά ούτε και λίγο πριν τις εκλογές, ώστε να το παίξουν «φίρμες» και να εκλεγούν περισσότερο ή λιγότερο εύκολα.
Με τούτα και με εκείνα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εκλογή ΠτΔ είναι θρυαλλίδα εξελίξεων, τουλάχιστον για την Αριστερά. Και αν η Λούκα Κατσέλη είναι πρόσωπο-κλειδί, ένα άλλο πρόσωπο φαίνεται ότι μένει εκτός παιχνιδιού. Αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Οσο επιχειρεί να πλασαριστεί ως κάτι που και εκείνος δεν ξέρει τι είναι, οι εξελίξεις μάλλον τον ξεπερνούν.
Δίχως να το ομολογούν, σχεδόν όλοι τού χρεώνουν το φιάσκο με τον Κασσελάκη και είναι μάλλον βέβαιο ότι κανείς δεν θα δεχθεί καπελώματα και αφ’ υψηλού πολιτικές παρεμβάσεις. Προς το παρόν, ο Τσίπρας θα πρέπει να ψηφίσει τη Λούκα για Πρόεδρο. Στη συνέχεια θα εξακολουθεί να περιμένει… παράθυρο ευκαιρίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Κατσέλη «ναι», Τσίπρας «όχι»;
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.