528
| CreativeProtagon/ YouTube / Shutterstock

Και να ήταν μόνο η Ντέμη… 

|CreativeProtagon/ YouTube / Shutterstock

Και να ήταν μόνο η Ντέμη… 

Η Ντέμη Γεωργίου ήταν μια συμπαθητική κοπέλα που τη γνωρίσαμε ως παίκτρια του «MasterChef». Δυστυχώς, μια λοίμωξη που εξελίχθηκε σε σηπτικό σοκ τής έκοψε το νήμα της ζωής. Ηταν 39 χρόνων.

Το να πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος τόσο ξαφνικά είναι τραγικό. Το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης πάντα σε σοκάρει, ακόμα κι όταν ο άνθρωπος που «έφυγε» δεν ήταν οικείος σου. Είναι όμως μια ανθρώπινη αντίδραση να στεναχωριέσαι και για τον ξένο που πέθανε αναπάντεχα. Γιατί γίνεται αφορμή για να αντικρίσεις κατάματα το εύθραυστο οικοδόμημα της ύπαρξης. Μπορεί να σωριαστεί ανά πάσα στιγμή, και υπάρχουν χίλιες δυο αιτίες που θα μπορούσαν να του δώσουν το μοιραίο χτύπημα.

Σε κάθε ηλικία, σε κάθε κατάσταση, όπως κι αν είσαι, και απολύτως υγιής και ακμαίος ακόμα, κάτι μπορεί να σου έρθει από το πουθενά και να σε τελειώσει. Κανείς μας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, και όσο κι αν δυσκολευόμαστε να το επεξεργαστούμε και να το χωνέψουμε, το πιο συνηθισμένο πράγμα στη ζωή είναι ο θάνατος. Είναι πάντα δίπλα μας.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν στεναχωριέσαι όταν κάποιος πεθαίνει. Οπως είπα και στην αρχή, ο θάνατος σοκάρει πάντα, δεν είναι μια συνθήκη που οι ζωντανοί μπορούν να αποδεχτούν εύκολα. Αλλά το να περιστρεφόμαστε και τόσες μέρες γύρω από τον θάνατο ενός ανθρώπου που γνωρίσαμε μέσα από ένα ριάλιτι είναι αφύσικο. Το να ακούς στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις το θέμα να αναφέρεται και να αναλύεται ξανά και ξανά είναι υπερβολή, για να μην πω ότι είναι γελοιότητα.

Τι είπαν φίλοι και γνωστοί, τι έγραψε η πρώην σύντροφός της, τι έκανε η άτυχη κοπέλα τις τελευταίες της ώρες, τι είπε στο τηλέφωνο, πώς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η τελευταία πράξη της ζωής της Ντέμης Γεωργίου μπαίνει στο μιντιακό μικροσκόπιο και κάθε της σημείο γιγαντώνεται σε βαθμό κακουργήματος, για να γίνει τελικά σίριαλ μπροστά μας.

Μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι υπερβολής και αδιακρισίας σχεδόν, με επίκεντρο έναν θάνατο, μπαίνουν και γιατροί που καλούνται να εξηγήσουν τι είναι το σηπτικό σοκ που έπαθε αυτή η κοπέλα, πώς μπορεί να το έπαθε, ποια τα συμπτώματα κ.ο.κ. Βέβαια, αυτοί είναι και οι πιο αντικειμενικοί στον σχολιασμό τους γιατί δίνουν την πραγματική διάσταση του θέματος. Μας το λένε κατάμουτρα ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν κάθε δύο λεπτά γύρω μας. Βακτηριακές μολύνσεις, ανευρύσματα, εγκεφαλικά, καρδιακά, διατρήσεις στομάχου, ένα σωρό αιτίες υπάρχουν που μπορούν να σε στείλουν στα καλά καθούμενα.

Ξέρετε τι άλλο λένε οι γιατροί που καλούνται να μιλήσουν; Οτι δεν πρέπει να παραμελούμε τον εαυτό μας. Πρέπει να τον ακούμε και να μην αγνοούμε τις προειδοποιήσεις που μας δίνει, τα σήματα που στέλνει για να πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το να περάσουμε το κατώφλι ενός ιατρείου για να τσεκάρουμε τι συμβαίνει είναι κάτι που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε από την πρώτη στιγμή. Προφανώς, οι περισσότεροι δεν το κάνουμε. Οσο γρήγορα καλούμε τον γιατρό όταν κάτι έχει το παιδί μας, τόσο καθυστερημένα το κάνουμε για τον εαυτό μας. Και πολλές φορές αυτός ο χαμένος χρόνος είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της κατάστασης.

Αν, λοιπόν, βγαίνει κάτι καλό μέσα από την υπερβολή σχολιασμού σχετικά με τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου, είναι ακριβώς αυτό το μήνυμα, που όσοι το πάρουν θα βγούνε κερδισμένοι: Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά; Πήγαινε στον γιατρό. Οχι αύριο. Τώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...