504
| CreativeProtagon/Shutterstock

…και γιατί χαίρονται λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ;

|CreativeProtagon/Shutterstock

…και γιατί χαίρονται λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ (κατά την Pulse στον Σκάι) από τις 8,5 μονάδες πήγε στις 8 και στην Κουμουνδούρου ανοίγουν σαμπάνιες. «Ψαλιδίζεται περαιτέρω η διαφορά» λένε με έκδηλη χαρά στις τηλεοράσεις, σε βαθμό που θα νόμιζε κανείς ότι η σειρά κατάταξης των δύο κομμάτων στην δημοσκόπηση είναι ανάποδη. Το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έπεσε από την προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρείας δεν τους λέει κάτι. H ΝΔ ανέβηκε μισή μονάδα, μια ολόκληρη ο ΣΥΡΙΖΑ, να το περίφημο «ψαλίδισμα».

Τους λέει προφανώς πολλά το 26% (με αναγωγή) που παίρνουν, καθώς ο μεγάλος τους καημός ήταν να ξεκολλήσουν από το γλίσχρο και ερμαφρόδιτο 21-22%, που τους έκανε να μοιάζουν με μπουκάλι πεταμένο στην θάλασσα που ούτε στον βυθό καθόταν ούτε στην επιφάνεια ανέβαινε. Τώρα τουλάχιστον επιπλέουν κι είναι η χαρά τους μεγάλη. Και μέσα στον «θρίαμβο» τους που βγαίνουν στον αφρό, δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν ότι το ανθεκτικό 34% του Μητσοτάκη είναι πολύ πιο κοντά στο 38,5% που χρειάζεται για αυτοδυναμία, απ’ όσο είναι το 26% στο 34% για να έρθει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «έστω με μια ψήφο».

Βεβαίως, ξέρουμε άπαντες ότι το πραγματικό σκαλοπάτι που επιθυμεί να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ανέλπιδη «πρωτιά έστω με μια ψήφο», αλλά η αδυναμία του πρώτου Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ο Τσίπρας τοποθέτησε στο εκλογικό πεδίο την απλή αναλογική, σαν σαμαράκι σε αυτοκινητόδρομο. Ο προπορευόμενος θα φρενάρει υποχρεωτικά και ο δεύτερος, με κάποια  «προοδευτική» ταρζανιά (που ακόμα δεν έχει προσδιορίσει, αλλά πάντα ενυπάρχει εντός του ως ελπίδα) θα ξεπεταχτεί και θα κόψει την κορδέλα της εξώπορτας του Μαξίμου.

Φρούδες ελπίδες, που φύονται δίχως να υπολογίζουν ότι το Ανδρουλακικό ΠΑΣΟΚ δείχνει να ξεφουσκώνει σταδιακά (1,5 μονάδα κάτω) και τον Μητσοτάκη να κυριαρχεί καθαρά έναντι του Τσίπρα στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως κεντρώους ψηφοφόρους. Ούτε παρατηρούν ότι η πέραν της ΝΔ Δεξιά δεν δείχνει καμιά δυναμική (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη), τουναντίον τσαλαβουτάει σε ποσοστά κάτω από το σκαλοπάτι εισόδου στην Βουλή. (Στους Τζημερο-Μπογδανο-Φαήλους και στους «Έλληνες» που προέρχονται από την ΝΔ αναφέρομαι, όχι στον Βελόπουλο που από τις προηγούμενες εκλογές είχε δικό του κοινό, έξω από την ΝΔ.). Τι θα κάνουν όλοι αυτοί στις επαναληπτικές εκλογές, όταν αποτύχουν στις πρώτες;

Μπροστά στον Μητσοτάκη βέβαια απλώνεται μια χειμωνιάτικη έρημος γεμάτη διεθνείς αναταράξεις και ενεργειακή ακρίβεια. Αλλά όσο δύσκολο είναι αυτό το στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, άλλο τόσο λανθασμένη είναι η γραμμική αντίληψη της πολιτικής που χαροποιεί τον Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία αν κάθε δίμηνο ροκανίζει μισή δημοσκοπική μονάδα διαφορά, στα τέλη Απριλίου  του 2023 θα έχει πλησιάσει τον Μητσοτάκη στις 2-3 μονάδες και όλα «θα παίζονται». Στην πολιτική και στο ποδόσφαιρο, όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος. Συνήθως, όσοι χάνουν μέχρι το 90ο λεπτό και κάνουν ολοκληρωτικό γιουρούσι για ισοφάριση μαζί με τον τερματοφύλακα τους, τελικά τρώνε και το έξτρα γκολ στο 93.

Υ.Γ. Τι έγινε τώρα και οι (κατά Τσίπρα) fake δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τα «πουλημένα κανάλια», δείχνουν βελτιωμένη την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ; Ξαναγύρισαν στον σωστό δρόμο ή πάλι διαστρεβλώνουν την εικόνα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και δεν το δείχνουν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News