Στη σκηνή του θεάτρου παιδιά γυμνασίου παρουσιάζουν με αυστηρό χρονικό περιορισμό τεσσάρων λεπτών το δημιούργημά τους, που το έχουν σκεφτεί και υλοποιήσει μέσα στη σχολική χρονιά.
Είναι μαθητές ειδικού σχολείου με μαθησιακές δυσκολίες.
Ενα αγόρι και τέσσερα κορίτσια.
Εχουν οργανώσει μια μικρή επιχείρηση που δίνει ζωντάνια και δεύτερη ευκαιρία σε παλιά ρούχα, με στολίδια και μοντέρνες παρεμβάσεις.
Το αγόρι που στέκεται στην αριστερή πλευρά της σκηνής μόλις έχει τελειώσει τα λόγια του. Είναι κάθιδρο από το άγχος και μαρμαρωμένο από την αγωνία.
Είναι έτοιμο να παραπατήσει και να λυγίσει. Δύο βήματα πιο πίσω ο εκπαιδευτικός φύλακας άγγελός του, το πλησιάζει. Απλώνει τα χέρια του και ίσα που το ακουμπάει για να του δείξει πως είναι εκεί και τον προσέχει. Το αγόρι παίρνει κουράγιο, η παρουσίαση εξελίσσεται χωρίς απρόοπτα.
Η εικόνα του εκπαιδευτικού που στηρίζει τα παιδιά του, τα υποστηρίζει και τα καθοδηγεί σε μια διαδικασία ολοκληρωτικά εθελοντική, όπως είναι ο διαγωνισμός επιχειρηματικότητας στα σχολεία που οργανώνει εδώ και 19 χρόνια το Junior Achievement, είναι αποκαλυπτική.
Ανατρέπει τα στερεοτυπικά μας κατασκευάσματα σχετικά με τον ζήλο και το πάθος των εκπαιδευτικών, και μας καταπλήσσει στον υπέρτατο βαθμό στις περιπτώσεις των ειδικών σχολείων, εκεί όπου οι μαθητές με αναπηρία γίνονται ένα με τους αξιοθαύμαστους καθηγητές τους.
Εμείς είμαστε οι κριτές των παιδιών, των ομάδων και των εικονικών επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει.
Αντί για κριτές όμως μεταμορφωνόμαστε σε θαυμαστές των νέων που αρχίζουν να σκέφτονται παραγωγικά, γόνιμα, καινοτόμα και κυρίως ομαδικά.
Και μας εντυπωσιάζουν με τις ιδέες τους, με τα λόγια τους, με τη θέρμη τους και την οπτική τους.
Δεν τους νοιάζει η απόσταση που έχουν να διανύσουν , είτε ανήκουν στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο, είτε κατοικούν στην μεθόριο και έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα με την ευκαιρία του τελικού του διαγωνισμού.
Βρίσκονται πάνω στην σκηνή, και μας μεταδίδουν μαθήματα.
Όλοι οι γύρω τους, οι διάσημοι μέντορες , οι πολιτικοί, οι χορηγοί, οι γονείς τους, η κριτική επιτροπή, παρακολουθούν τον χορό τους και τους πανηγυρισμούς τους με βαθιά αισιοδοξία.
To Junior Achievement Greece, ξεκίνησε το 2005 και ο διαγωνισμός νεανικής επιχειρηματικότητας λαμβάνει χώρα σε 600 σχολεία, με περισσότερους από 11.000 μαθητές.
Ο αείμνηστος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, είχε το όραμα να το εισάγει στα ελληνικά σχολεία, παιδεύτηκε με όλες τις παθογένειες του εκπαιδευτικού κατεστημένου αλλά εντέλει δημιούργησε μια πρωτοβουλία που άγγιξε και μεταμόρφωσε δεκάδες χιλιάδες νέους.
Ξεκίνησε από κάτι μικρό, βρήκε συνεργάτες και έπλασε έναν Θεσμό.
Τον ευχαριστούμε, τον θυμόμαστε και θαυμάζουμε.
Σίγουρα κάτι καλό θα βγει από αυτά τα παιδιά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News