Η απάντηση στην καπιταλιστική πρακτική της μεγιστοποίησης των καισαρικών τομών θα προέλθει από τις τοπικές παραδοσιακές κοινωνίες. Στη Λατινική Αμερική, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια επιδημία καισαρικών τομών, που ελάχιστη σχέση έχει με λόγους υγείας.
Ομως παράλληλα παρατηρείται και μία στροφή προς παραδοσιακές μεθόδους τοκετού που πάνε πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω. Κλασική περίπτωση η περιοχή των Ανδεων, περιοχή πλούσια σε παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές λόγω της παρουσίας διαφόρων φυλών ιθαγενών (Κανάρι, Οταβάλο κλπ.). Εδω τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία επανανακάλυψη της αρχαίας τεχνικής της «κάθετης γέννας»(«El parto vertical») που πλέον ενσωματώνεται στα προγράμματα ιατρικής των δημοσίων νοσοκομείων.
Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κοινή μέθοδο τοκετού (η γυναίκα ανάσκελα). Να σημειωθεί εδώ ότι η κοινή μέθοδος του τοκετού έχει ιστορία μόλις λίγων αιώνων. Πρωτοεισήχθη τον 18ο αιώνα στην Γαλλία, ως άλλη μια ανοησία του Διαφωτισμού (όπως και η άλλη απίστευτη ανοησία που εμφανίζεται την ίδια περίπου περίοδο ότι δηλαδή οι άνθρωποι θα πρέπει να διαλέγουν το ταίρι τους στην βάση του… έρωτα!)
Το μεγάλο πλεονέκτημα της «κάθετης γέννας» για τις μαμάδες είναι ότι τους επιτρέπει να διαλέξουν την στάση που επιθυμούν – όρθιες,καθιστές η ανακούρκουδα (βαθύ κάθισμα στις φτέρνες).
Ενα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μειώνει τον χρόνο για την έξοδο του μωρού τη στιγμή του τοκετού. Επίσης η μέθοδος αυτή ευνοεί μία μεγαλύτερη ταχύτερη διαστολή κάτι που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες δυσκολίες και κινδύνους να πληγωθεί η μητέρα.
Απαραίτητη θεωρείται η παρουσία πλην του γιατρού και της μαμής στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της γέννας. Πρόκειται συνήθως για μία γυναίκα που προέρχεται από τις παραδοσιακές κοινωνίες και έχει πλούσια πείρα σε αυτές τις μεθόδους. Σύμφωνα με τον γιατρό Χαιμε Ανδραδε Μαρτινεζ του νοσοκομείου «Καρλος Ελιζάλντε» της κωμόπολης Σιμόν Μπολιβάρ η παρουσία των μαίων παίζει καθοριστικό ρόλο:
«Με την βοήθεια αυτών των γυναικών κατέστη δυνατή η επανανακάλυψη και επανεφαρμογή της κάθετης γέννας». Σύμφωνα με τον γιατρό η δυτική και η παραδοσιακή ιατρική έχουν «θετικούς και ισχυρούς δεσμούς». Και συνεχίζει: «Καμία από τις δύο δεν έχει αποκλειστική πρόσβαση στο ορθό, αλλά μάλλον, προς όφελος του ασθενούς, αμφότερες συνεργάζονται προσφέροντας τις επιστημονικές και τις πανάρχαιες γνώσεις τους».
H μέθοδος της «κάθετης γέννας» ενδείκνυται όταν το έμβρυο βρίσκεται στην κεφαλική θέση, δηλαδή κατεβαίνει με το κεφάλι προς τα κάτω. Δεν ενδείκνυται όταν το έμβρυο βρίσκεται σε θέση εγκάρσιας προβολής, ή αν γυναίκα έχει κάνει χρήση καισαρικής σε προηγούμενη γέννα της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News