Οσο στην Ελλάδα η μετεκλογική συζήτηση εξελίσσεται με χαρακτηριστικά οπερέτας (σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά) και διαχείρισης της ελεγχόμενης ζημιάς (στα της κυβέρνησης), στην Ευρώπη κλείνει ο κύκλος των ευρωεκλογών εντός της εβδομάδας, με κάτι κρίσιμο – και για το παρόν και για το προσεχές μέλλον της Ενωσης.
Στις 27 και 28 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μοιρασιά των θεσμικών αξιωμάτων της Ενωσης. Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει δείξει ότι είναι τελικά εφικτή η συνέχιση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά τα πολλά παράπονα και τη σε βάρος της κριτική. Φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε αυτό κατά μείζονα λόγο το ΕΛΚ, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, ώστε να υπάρχει η αναγκαία κατά πλειοψηφία επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Συμφωνία φάνηκε ότι υπάρχει και για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Η Ρομπέρτα Μέτσολα πιθανότατα θα συνεχίσει ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ για Υπατη Εκπρόσωπος της Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας προορίζεται η Εσθονή Κάγια Κάλας, με ό,τι αυτό μπορεί να προμηνύει για τις ευρωπαϊκές επιλογές και τα περιθώρια ευελιξίας της στα θέματα της Ουκρανίας και του πολέμου, με μια ηγέτη πρώην σοβιετικής αποικίας σε αυτή τη θέση – και ειδικά αν το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο Αμυνας πάει στην Πολωνία. Ως προς αυτά, η ζωή θα δείξει.
Οπως φάνηκε στο άτυπο συμβούλιο που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι συμφωνίες παίζονται και κρίνονται στη συζήτηση για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί παραμένει η ισχυρή υποψηφιότητα του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα, όμως η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών για τη διάρκεια της θητείας του προέδρου του Συμβουλίου. Το ΕΛΚ έχει θέσει ζήτημα να υπάρξει εναλλαγή μετά την πάροδο δυόμισι ετών και να τεθεί τότε ένας δικός του εκπρόσωπος επικεφαλής. Οι Σοσιαλιστές δεν θα το δεχθούν αμαχητί.
Τα ενδιαφέροντα ξεκινούν κάπου εδώ.
Εκ μέρους του ΕΛΚ είναι γνωστό ότι βασικοί διαπραγματευτές σε αυτές τις συζητήσεις είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και εμφατικά κάθε ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε ευρωπαϊκό πόστο σε αυτή τη συγκυρία, ό,τι κι αν γίνει, ακόμη και αν του προταθεί και τον παρακαλέσουν.
Πλην όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια στη συζήτηση και στη διαπραγμάτευση. Το διάστημα των δυόμισι ετών μετά από το οποίο το ΕΛΚ θέλει έναν δικό του στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου λήγει στα τέλη του 2027.
Κατά σύμπτωση, το διάστημα αυτό είναι και το όριο του ελληνικού εκλογικού κύκλου, εφόσον αυτός ολοκληρωθεί ομαλά και η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώσει τη θητεία της το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.
Ασχέτως του αν η ΝΔ θα ξανακερδίσει τις εκλογές, κάτι που κανείς δεν ξέρει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δει και να συζητήσει τότε, με διαφορετικούς όρους, το θέμα της μετακίνησής του στις Βρυξέλλες.
Ολα αυτά παραμένουν προφανώς στο πεδίο της θεωρίας, δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστούν.
Και πάντως, μέχρι τότε «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει». Ειδικά στην πολιτική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News