Η εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» της 1ης Μαρτίου έκανε ένα σφάλμα. Παρουσίασε πλάνα από τα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία είχαν συμβεί το 2015, ως γεγονότα που συνέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα την ίδια ημέρα, κατά την οποία έπαιζε και η εκπομπή. Κάποιοι τηλεθεατές το κατάλαβαν, οι καταγγελίες έπεσαν βροχή και ως εκ τούτου, το κανάλι του Alpha εκλήθη σε ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επειδή μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή.
Καλώς εκλήθη ο σταθμός σε ακρόαση και ορθώς καλούνται να λογοδοτήσουν, σταθμός και εκπομπή, για το συγκεκριμένο συμβάν, στο ΕΣΡ. Η παραπληροφόρηση πρέπει να εντοπίζεται και ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να πληρώνει, όταν σφάλλει. Ωστόσο, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι μου έκανε πολύ θετική εντύπωση η ανακοίνωση του Νίκου Μάνεση επί του θέματος. Ο παρουσιαστής της εκπομπής δημοσιοποίησε μια απάντηση, στην οποία παίρνει θέση για ό,τι έγινε.
Ξεκινάει αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λάθους, έπειτα εξηγεί πώς συνέβη και καταλήγει ότι δεν υπήρχε πρόθεση αποπροσανατολισμού του κοινού, κι ότι έπεσαν στην παγίδα των fake news από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου.
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι στην εκπομπή “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2020, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 (που αφορούσαν την εισβολή προσφύγων στη ΒόρειαΜακεδονία) ως εικόνες της παρούσης χρονικής περιόδου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Εβρο. Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον “αέρα”, μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που “συμβαίνουν τώρα”. Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες. Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Εβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα. Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news. Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγγνώμη είναι πολύ λίγο».
Εχουμε δει κι αν έχουμε δει απολογίες τηλεοπτικών προσώπων, για πράγματα που έκαναν ή είπαν και για τα οποία υπήρξε επέμβαση του ΕΣΡ. Πολλές από αυτές τις απολογίες είναι γεμάτες δικαιολογίες και μελοδραματισμούς, ενώ οι ευθύνες κρύβονται κάτω από το χαλάκι, ή γίνονται μπαλάκι που ο ένας το πετάει στον άλλο. Στο τέλος, αυτοί οι τηλεοπτικοί φταίχτες σε κάνουν να εκνευρίζεσαι περισσότερο με τη γεμάτη υπεκφυγές και δικαιολογίες στάση, με την οποία αντιμετωπίζουν το λάθος τους, παρά με το λάθος τους αυτό καθαυτό.
Η στάση του Νίκου Μάνεση απέναντι στο λάθος της εκπομπής του, έτσι όπως διαφαίνεται μέσα από την απάντησή του, είναι μια ευχάριστη έκπληξη μέσα στο πλήθος εκνευριστικών τηλεοπτικών απολογιών, όπου η δικαιολογία πέφτει σύννεφο και οι ευθύνες μένουν μετέωρες. Είναι ξεκάθαρος και ντόμπρος, δεν το ρίχνει στο μελό και δεν προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη. Αντιθέτως, αναλαμβάνει ολόκληρη την ευθύνη για ό,τι έγινε, όπως κι αν έγινε, ως κεφαλή της εκπομπής. Θα μπορούσε να πετάξει το μπαλάκι στους συνεργάτες του ή ακόμα να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο – πόσες φορές δεν έχει γίνει; Είναι προς τιμήν του που δεν το κάνει, και δείχνει σεβασμό προς την ομάδα του. Μια τέτοια, ευθεία στάση, όπως του Νίκου Μάνεση, σε προδιαθέτει τελικά να κρίνεις πιο αντικειμενικά, ίσως και περισσότερο καλοπροαίρετα, το όποιο λάθος έγινε. Γιατί αισθάνεσαι ότι σου λένε την αλήθεια, ότι δεν σε κοροϊδεύουν και ότι δεν σου ζητιανεύουν συγχώρεση με προσποιητές συγγνώμες.
ΥΓ.: Το λάθος της εκπομπής «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» αποκαλύπτει και το πόσο αφιλτράριστη τείνει να γίνει η ενημέρωση. Οσοι έχουν δουλέψει σε κοντρόλ, έχουν μια αίσθηση της ταχύτητας και του πανικού, της υστερίας θα τολμούσα να πω, υπό την οποία οι άνθρωποι εκεί «τρέχουν» τις εκπομπές. Οι συνθήκες αυτές δεν ευνοούν το φιλτράρισμα των ειδήσεων που φτάνουν, ενώ η μανία της πρωτιάς στην είδηση ανοίγει την κάνουλα και το ψευδές είναι πολύ εύκολο να φτάσει μπροστά μας, ανεμπόδιστο. Δυστυχώς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News