695
Οσο κι αν ολοφύρονται εκ των υστέρων, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης έβλεπαν τα τρένα να περνούν σε ό,τι αφορά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή | Creative Protagon

Η σημασία τού να διαγράφεις νωρίς 

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 12 Δεκεμβρίου 2022, 16:22
Οσο κι αν ολοφύρονται εκ των υστέρων, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης έβλεπαν τα τρένα να περνούν σε ό,τι αφορά τη διαγραφή της Εύας Καϊλή
|Creative Protagon

Η σημασία τού να διαγράφεις νωρίς 

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 12 Δεκεμβρίου 2022, 16:22

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει ένα επιχείρημα που δεν στέκει και γι’ αυτό δεν πείθει. Ο «δούρειος ίππος» της ΝΔ, όπως αποκάλεσε την Εύα Καϊλή ο Νίκος Ανδρουλάκης το Σάββατο, έγινε την Δευτέρα «βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου στο Ευρωκοινοβούλιο», όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος στο Mega. Μα, αν είσαι κόμμα της αντιπολίτευσης και θεωρείς ότι έχεις «βραχίονα» του κυβερνητικού κόμματος –και μάλιστα του πιο στενού πυρήνα του αντιπάλου σου, του πρωθυπουργικού γραφείου– να λειτουργεί στα σπλάχνα σου, γιατί δεν τον διαγράφεις και περιμένεις τους βέλγους αστυνομικούς; 

Το timing κρίνει τα πάντα στη ζωή –και στην πολιτική. Αν ο κ. Ανδρουλάκης πίστευε ότι η Εύα Καϊλή ήταν «δούρειος ίππος» και «βραχίονας» είχε σκαστές αφορμές για να την διαγράψει από το κόμμα.

Ας δούμε τις πιο πρόσφατες.

♦  Στο θέμα των παρακολουθήσεων «η κυρία Καϊλή είχε ταυτιστεί απολύτως με τις θέσεις της ΝΔ», σύμφωνα με όσα είπε ο νέος και αξιόλογος γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής. Αλλά τα είπε κατόπιν εορτής, αυτή τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ενώ όταν τον Αύγουστο η ευρωβουλευτής δεν συντασσόταν με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η Χαριλάου Τρικούπη περιορίστηκε σε μια διαρροή για «δυσαρέσκεια». Και τα στελέχη του κόμματος λένε αυτές τις ημέρες ότι τον Σεπτέμβριο ο κ. Ανδρουλάκης την είχε ενημερώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια. 

♦ Το ΠΑΣΟΚ δεν διέγραψε την κυρία Καϊλή ούτε όταν εκείνη αποθέωνε ανερυθρίαστα το Κατάρ στην Ευρωβουλή,προσπερνώντας τους χιλιάδες νεκρούς στα εργοτάξια του Μουντιάλ και την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των γυναικών. Ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του τότε στο Bluesky (στο 23.00 του βίντεο), είχε αρκεστεί στο να ψελλίσει τα εξής: «Αυτή η άποψη που εκφράστηκε, δεν είναι άποψη που εκφράζει τις απόψεις και τις προτεραιότητες που έχει η παράταξή μας. Εχουμε μια άλλη άποψη για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες». Κι όμως, ούτε τότε διεγράφη η Εύα Καϊλή.

Επομένως, όσο καλά στολισμένη με διατυπώσεις (πχ. «μεταγραφή αεροδρομίου της ΝΔ») κι αν είναι η εκ των υστέρων περιγραφή και εκτίμηση των προθέσεων κάποιου -που δεν διέγραψες εγκαίρως- το τρένο έχει περάσει και έμεινες με τον μουτζούρη. Και το ΠΑΣΟΚ το έχει ξαναζήσει, με ένα θέμα πολύ πιο μεγάλο, κεντρικό και τραυματικό για το κόμμα.

Οσοι μελετούν τις δημοσκοπήσεις θυμούνται ότι τον Μάρτιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα πίσω από την ΝΔ. Μετά τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου (11 Απριλίου 2012) και την καθυστερημένη διαγραφή του τις ίδιες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ το προσπέρασε τον Μάιο σε σειρά δημοσκοπήσεων. 

Οι περιπτώσεις είναι πολλές και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, η καθυστερημένη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν γνωστό για πάνω από ένα χρόνο ότι είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με εξαγορά «κόκκινων» δανείων, κόστισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η συμπερίληψη του κ. Πάτση στα ψηφοδέλτια αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Αλλά ήταν αργά. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τη διαγραφή Μπογδάνου, που δεν είχε ασφαλώς σχέση με οικονομικές δοσοληψίες, αλλά είχε εκθέσει τη ΝΔ και είχε φθείρει το κεντρώο προφίλ της.  

Υπάρχει βέβαια το άλλο άκρο, η κυνική γραμμή τού πέρα βρέχει, του κάνουμε το άσπρο, μαύρο, την οποία ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με Παππά και Παπαγγελόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας αρχηγός (που δεν διαθέτει το πολιτικό θράσος και την έλλειψη ευθιξίας του κ. Τσίπρα) καθυστερεί να διαγράψει ένα πρόσωπο που κάνει ζημιά στον ίδιο και το κόμμα του, το ρίσκο είναι διπλό: η αναβλητικότητα ενθαρρύνει αυτούς που τη γλιτώνουν με μια επίπληξη να συνεχίσουν κάνοντας ακόμα χειρότερα. Η ζημιά τελικά θα γίνει και μάλιστα θα είναι και μεγαλύτερη.  

Ετσι, οι πολιτικοί αρχηγοί διαπιστώνουν συχνά πόσο εύστοχη είναι η διατύπωση του Σαίξπηρ (στις «Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ»): «Καλύτερα τρεις ώρες νωρίτερα, παρά ένα λεπτό αργότερα». Αν περάσει το λεπτό, όσο κι αν τρέχεις βρίζοντας πίσω από το τρένο που έχασες, το μόνο που καταφέρνεις είναι να υπογραμμίζεις στα μάτια των άλλων ότι εκνευρίστηκες με ένα δικό σου λάθος.  Ιδίως δε όταν διαγράφεις και κάποια tweet, όπως έκανε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...