Η σύγχυση που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στην πολιτική σκηνή, τόσο για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της ίδιας της κυβέρνησης, άρχισε να ξεδιαλύνεται. Το πρώτο-και καθοριστικό βήμα- προς αυτήν την κατεύθυνση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα απομένει το δεύτερο από τον Πάνο Καμμένο. Κι αν η συνέχεια είναι αυτή που πιθανολογείται βασίμως, δίλημμα θα έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και τα πάντα θα κριθούν στη Βουλή. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα αρκεστεί σε ψήφο ανοχής (μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να κυβερνά και με λιγότερους από 151 βουλευτές), αλλά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω», αν δεν έχει τους 151. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
1. Ο κ. Τσίπρας εκφράζει μια διπλή βεβαιότητα. Πρώτον, ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Μπορεί να εγκαταλείψει την υπουργική θέση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς όμως να δηλώσει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Δεύτερον, ότι ακόμα και αν ο κ. Καμμένος δηλώσει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας πιστεύει(ή, το πιθανότερο, φαίνεται να γνωρίζει) ότι δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές του. Γι’ αυτό και είπε ότι θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης. Οι πιθανότητες να την πάρει είναι οι περισσότερες. Ο κ. Τσίπρας φαινόταν να διακατέχεται από σιγουριά στο θέμα αυτό.
2. Παρόλα αυτά, αν η σιγουριά του διαψευσθεί και δεν πάρει τους 151, θα πάει πρόωρες σε εκλογές πιθανότατα τον Μάιο. Αυτή είναι η πιο λογικοφανής ερμηνεία της φράσης «εν ευθέτω χρόνω» και αφού προηγουμένως ψηφιστούν τα νομοσχέδια που θεωρεί αναγκαία.
Oπως προκύπτει από όλα αυτά, το μπαλάκι βρίσκεται ήδη στην πλευρά Καμμένου. Ο οποίος θα πρέπει αύριο να απαντήσει όχι μόνον αν θα φύγει από την κυβέρνηση μόλις έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών (αυτό αναμένεται και δεν αποτελεί πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα), αλλά και αν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος βρίσκεται σε δεινή θέση σ’ αυτό το θέμα. Διότι τον διακατέχει ένας μεγάλος φόβος. Αν ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ο ίδιος αποφασίσει να μην την δώσει, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι βέβαιο ότι υπουργοί των ΑΝΕΛ δεν θα φύγουν από την κυβέρνηση και βουλευτές τους θα την στηρίξουν κόντρα στην απόφαση του αρχηγού τους. Τα γνωρίζει αυτά ο κ. Καμμένος και θα βαρύνουν στην τελική απόφασή του. Βρίσκεται σε απελπιστική θέση και μπορεί να κάνει το (όποιο) απονενοημένο διάβημα. Επειδή, όμως, η μέχρι τώρα πολιτική του στάση χαρακτηρίζεται πρωτίστως από κυνισμό και στυγνούς υπολογισμούς, είναι βάσιμη η υπόθεση που θα κάνουμε: ο κ. Καμμένος θα κάνει «ηρωϊκή» έξοδο από την κυβέρνηση λόγω Πρεσπών, αλλά δεν θα ρισκάρει να διαλύσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, αίροντας την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.
Αν αυτή είναι η εξέλιξη, το μπαλάκι θα περάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν ο κ. Καμμένος εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα. Θα καταθέσει εκείνος πρόταση δυσπιστίας; Αν την καταθέσει και (όπως είναι βέβαιο) απορριφθεί, τότε θα χάσει και τις εντυπώσεις. Αν δεν την καταθέσει, για να αποφύγει αυτήν την ήττα των εντυπώσεων, θα δεχθεί επικρίσεις ότι δεν χρησιμοποιεί όλα τα «όπλα» που διαθέτει, για να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κάπως έτσι θα είναι οι εξελίξεις που θα έχουμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες, με βάση τα σημερινά δεδομένα και λογικές εικασίες. Αλλωστε, για τις προβλέψεις ισχύει δίχως άλλο η ρήση του επιφανέστερου εκπροσώπου του Θεάτρου του Παραλόγου, Ευγένιου Ιονέσκο: «Μπορείς να προβλέπεις πάντα τα γεγονότα αφού έχουν γίνει»!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News