Δεν χρειάζεται να είσαι μουτζαχεντίν μεταφεμινίστρια για να αντιληφθείς ότι η εμμηνόπαυση έχει γίνει «σέξι». Αυτοσαρκαστικές δηλώσεις σταρ («Είναι μια τόσο κρύα βραδιά που σχεδόν είναι η πρώτη φορά που είμαι πραγματικά ευγνώμων για την εμμηνόπαυση» είχε δηλώσει προ καιρού η Εμα Τόμσον, παραλαμβάνοντας ένα κινηματογραφικό βραβείο στη Νέα Υόρκη), εφαρμογές στο κινητό (πχ MenoPro) και «menopause parties» στις ΗΠΑ, ήτοι ενημερωτικά events με ατμόσφαιρα κοκτέιλ πάρτι για εργαζόμενες πολυεθνικών. Αισίως έχουν εμφανιστεί και μεσήλικες «out of the box» ηρωίδες, με πρωτοπόρο την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ στην ταινία «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι»: βρίζει σαν νταλικέρης, κυκλοφορεί με ολόσωμη φόρμα συνεργείου και το τελευταίο που την απασχολεί είναι, υποθέτω, τα επίπεδα της προγεστερόνης της.
Aκόμα και τα γυναικεία περιοδικά έχουν ελαφρώς εγκαταλείψει την αποστροφή και την συγκατάβαση, γι’ αυτό «το αναπόφευκτο τέλος της βιολογικής νεότητας». Προφανώς, γιατί υπάρχει πλέον αγορά. Και αυτή η αγορά υπόσχεται γερή μπάζα (δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2030 πάνω από 1,5 δισ. γυναίκες θα είναι άνω των 50 ετών). Οι εταιρείες καλλυντικών λανσάρουν ενυδατικές, που δεν φοβούνται πλέον να χρησιμοποιήσουν τη λέξη από έψιλον (η οποία μέχρι πρότινος ήταν ταυτισμένη με την πανώλη). Η Γκουίνεθ Πάλτροου εμφανίστηκε πέρυσι σε βίντεο, στο οποίο ομολόγησε ότι βιώνει τα πρώτα προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα (με απώτερο βεβαίως στόχο να πουλήσει κάποιο θαυματουργό συμπλήρωμα διατροφής της πλατφόρμας της «Goop»). Η 47χρονη σήμερα σταρ/ επιχειρηματίας δεν δίστασε μάλιστα να παραδεχτεί ότι η εμμηνόπαυση έχει ανάγκη από ένα γερό «rebranding».
Μόνο που στην εποχή του #MeToo, δεν είναι μόνο η «συσκευασία» που αλλάζει. Μόλις προ ημερών το Channel 4 έγινε η πρώτη εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Βρετανία, που καθιέρωσε ελαστικό ωράριο εργασίας και ειδική άδεια μετ΄αποδοχών για τις εργαζόμενες που ταλαιπωρούνται από τα διάφορα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, εφιδρώσεις, αυπνίες, έλλειψη συγκέντρωσης κοκ). Τέρμα οι στωικές σιωπές και τα ενοχικά: «Μήπως γίνεται να ανοίξουμε λίγο το παράθυρο;». Οι εγκαταστάσεις του καναλιού θα φιλοξενούν χωριστούς, επαρκώς δροσερούς χώρους εργασίας, ενώ θα καθιερωθούν ειδικά ενημερωτικά μπρίφινγκ για τα υψηλόβαθμα στελέχη. Σημειωτέον ότι η πρωτοβουλία του Channel 4 «να νορμαλοποιήσει ένα θέμα ταμπού, καθιστώντας το πιο ορατό» ανήκει στην 46χρονη Αλεξ Μεϊχόν, την πρώτη γυναίκα chief executive στην 37χρονη ιστορία του καναλιού. Οι εταιρείες αρχίζoυν αισίως να το αναγνωρίζουν: όταν ζεις μια τόσο στρεσογόνο βιολογική περίοδο, χρειάζεσαι υποστήριξη για να μην πληγεί η παραγωγικότητά σου.
Σύμφωνοι, κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει. Ακόμα και στην πραγματική ζωή, έχει σαφώς τελειώσει η μακρά περίοδος της σιωπής. Μια προκεχωρημένης ηλικίας γυναίκα, με την οποία έκανα πρόσφατα μια σχετική συζήτηση, μου έλεγε: «Παλιά, ήταν κάτι που το περνούσες παντελώς μόνη. Με ποιον δηλαδή να το συζητήσεις;». Σήμερα σε παρέες γυναικών 45+ και κάτι, το θέμα θα έρθει στην κουβέντα. Κάποια θα «διαμαρτυρηθεί» ανοιχτά για τα συμπτώματα («Το βράδυ ιδρώνω τόσο πολύ, που αλλάζω δύο φορές σεντόνια»), κάποια θα ζητήσει το όνομα ενός ειδικού που θα τη βοηθήσει, μία δεύτερη θα αυτοσαρκασθεί ανηλεώς («Η επιθυμία μου για σεξ έχει φτάσει τα Τάρταρα»), μια άλλη θα αναγνωρίσει ότι ο δικός της ορμονικός ανεμοστρόβιλος συμπίπτει με αυτόν της έφηβης κόρης της (ένα, ομολογουμένως, κοκτέιλ καταστροφής).
Φυσικά και δεν είναι για όλες το ίδιο. Είναι πολύ διαφορετικό να μπαίνεις στην κλιμακτήριο σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν δεν έχεις αποκτήσει παιδιά (και επιθυμείς διακαώς να αποκτήσεις), μετά από υστερεκτομή, μετά από ορμονοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού κτλ. Θυμάμαι επίσης μια φίλη που τη βίωσε λίγο αφότου γέννησε δίδυμα (μετά από εξωσωματική) στα 47 της. «Ποια συμπτώματα εμμηνόπαυσης; Εδώ δεν προλαβαίνω ούτε να σκεφτώ!».
Φυσικά, στην πραγματική ζωή η εμμηνόπαυση δεν είναι ακόμα ακριβώς «σέξι». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πλειονότητά τους οι γυναίκες γνωρίζουν ελάχιστα πώς να αντεπεξέλθουν στις σωματικές και ψυχικές «παρενέργειες» της περιόδου αυτής (ένα 70% εξακολουθεί να τις υπομένει σιωπηλά), ενώ δεν μοιράζονται την «αλλαγή» (άλλωστε οι περισσότεροι άντρες, είτε την αγνοούν παντελώς, είτε θεωρούν ότι αφορά 80χρονες γυναίκες από άλλο Γαλαξία). Είναι ακόμα δύσκολο να περάσεις ανώδυνα αυτή την μετάβαση, σε ένα κόσμο που πιπιλάει νυχθημερόν την καραμέλα «οι 60άρες είναι οι νέες 40άρες», που όταν φτάνεις στη μέση ηλικία και δεν το κρύψεις σε θεωρεί είδος «προς απόσυρση», που αντιμετωπίζει το γήρας ως εξωτική, μολυσματική νόσο.
Προ ημερών οι Financial Τimes παρουσίαζαν ένα καινούργιο, αιρετικό βιβλίο της ακαδημαϊκού Σούζαν Μάτερν για -φευ!- την εμμηνόπαυση. Η βιβλιοκριτική ολοκληρώνεται ως εξής: «Η στάση της Μάτερν αντακλά ενδεχομένως τη δική της εμπειρία: μια 50 και κάτι μητέρα δύο παιδιών, ξαναπαντρεμένη με έναν άντρα μικρότερό της, με αρθροπλαστική ισχύου και έχοντας αποτύχει να γίνει επικεφαλής του τμήματός της. Αυτά, και όχι η εμμηνόπαυση, είναι που την κρατούν ξύπνια τα βράδια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News