Οι μάσκες, λέει, επανέρχονται. Εντάξει. Να τις ξαναβάλουμε και οι εμβολιασμένοι για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες που δεν θέλουν να βάλουν τη βελόνα στο μπράτσο τους. Αλλάζουν πάλι και οι κανόνες στη διασκέδαση. Εντάξει και εδώ. Σε κάποιους δεν θα μας λείψουν οι χοροί, αλλά κάποιοι άλλοι θα μείνουν χωρίς δουλειά ή με μικρότερο μεροκάματο. Μας χορεύει ο ιός. Ενδεχομένως να βρεθούμε μπροστά και σε ένα μπάχαλο με τις νέες συνθήκες στην εστίαση. Καμία κανονικότητα.
Από την άλλη στη Βρετανία επιστρέφουν σε πλήρη κανονικότητα. Οι περιορισμοί αποσύρονται από τις 19 Ιουλίου. Η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται κριτική για τη χαλάρωση των μέτρων. Εκεί το ποσοστό εμβολιασμένων προσεγγίζει το 60% του συνολικού πληθυσμού. Ανεμβολίαστοι είναι κατά βάση οι νέοι, οι οποίοι έχουν και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι του ιού. Με την άρση των μέτρων, λένε, θα φτάσουν, από δύο δρόμους, στην ανοσία της αγέλης. Διάβασα μία έρευνα σύμφωνα με την οποία το 36% των Βρετανών δεν σκοπεύει να επιστρέψει στον τρόπο ζωής που ταυτίζουμε με την κανονικότητα. Θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, κρατώντας τη μάσκα ως βασικό αξεσουάρ της καθημερινότητας.
Αυτό το βλέπεις και εδώ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κυκλοφορούν με μάσκα. Άλλωστε η μάσκα μας κράτησε μακριά από ιώσεις και γρίπη. Επίσης όλοι έχουν προσαρμοστεί στο ψαλιδισμένο ωράριο της διασκέδασης. Μάλιστα επιχειρηματίες της νύχτας σου λένε τώρα ότι πολλοί πελάτες δηλώνουν ικανοποιημένοι. Βγαίνουν πιο νωρίς και επιστρέφουν σπίτι νωρίτερα. Το ξέρεις και εσύ. Εκεί που έβγαινες στις 10, τώρα βγαίνεις στις 8. Δεν χάλασε και ο κόσμος, συνηθίζεται. Χειραψίες, αγκαλιές, ασπασμοί έχουν πλέον τελειώσει, δεν ανθίζουν ούτε ανάμεσα σε εμβολιασμένους. Στην αρχή ήταν αμήχανο. Τώρα όμως είναι αμήχανη η στιγμή που κάποιος σου απλώνει το χέρι ή ζητεί την άδεια να σε αγκαλιάσει. Εννοείται ότι και ο χαρακτήρας των επαγγελματικών συναντήσεων έχει αλλάξει. Ποιος κάνει πλέον ραντεβού όταν υπάρχει το zoom;
Μιλάμε, λοιπόν, για επιστροφή στην κανονικότητα. Μόνο που η κανονικότητα που γνωρίζαμε αντικαταστάθηκε από μία καινούργια. Όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στη συνείδησή μας. Η αντίληψή μας περί κανονικότητας άλλαξε, απλώς δεν το έχουμε χωνέψει ακόμα. Η εποχή θυμίζει τους πρώτους μήνες από την κυκλοφορία του ευρώ, όταν χρησιμοποιούσαμε το νέο νόμισμα, αλλά κάναμε ακόμα τους υπολογισμούς μας με δραχμές. Αν οι επιστήμονες έχουν δίκαιο όταν μας λένε ότι ο ιός θα είναι εδώ για καιρό ή και για πάντα, τότε η παλιά κανονικότητα θα είναι σαν τις ζωές μας πριν την κρίση. Σε ένα άλλο σύμπαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News