Τους βλέπεις να στέκονται υπομονετικά ο ένας πίσω από τον άλλο. Με το βλέμμα του ανθρώπου που έχει ανάγκη να πει το τελευταίο αντίο, περιμένουν να μπουν μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών. Εκεί όπου η σορός του Κωνσταντίνου είχε τεθεί σε ένα λαϊκό προσκύνημα λίγων ωρών.
Υπέθετες ότι η ουρά που θα σχηματιζόταν για να αποτίσει φόρο τιμής στον τέως βασιλιά δεν θα ήταν μεγάλη, δεν θα ήταν καν ουρά. Φανταζόσουν ότι θα δεις να καταφθάνουν εκεί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι που διατηρούσαν κάποια στοιχεία του θεσμού της βασιλείας στο μυαλό τους, ίσως και κάποιοι που κάπως, κάποτε, είχαν γνωρίσει τον Κωνσταντίνο ή ένα μέρος της βασιλικής οικογένειας και αισθάνθηκαν την ανάγκη να παρουσιαστούν. Αντε και μερικούς περίεργους που ήθελαν να ζήσουν την εμπειρία.
Δεν φανταζόσουν με τίποτα ότι θα δεις τόσο κόσμο, και άτομα νεαρότερης ηλικίας ακόμα, να συνωστίζεται μπροστά στη σορό ενός τέως βασιλιά για να τον αποχαιρετίσει. Με ελληνικές σημαίες στα χέρια, με λουλούδια, με το πένθος αποτυπωμένο στο πρόσωπο. Κάποιοι από αυτούς μίλησαν τόσο θερμά για τους γαλαζοαίματους στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα που πλησίασαν για δηλώσεις, που σε έκαναν να αναρωτηθείς ποιος είσαι και πού ζεις.
Ενα είναι σίγουρο. Αυτό το ολιγόωρο λαϊκό προσκύνημα ήταν αποκαλυπτικό. Ο όγκος κοινού που προσέλκυσε μας σάστισε και νομίζω είναι η πιο δυνατή εικόνα που θα μείνει από την κηδεία του τέως. Μια εικόνα που προβληματίζει και θα τη συζητάμε πολύ καιρό. Γιατί, πώς να εξηγήσεις μια ουρά προσκυνήματος που έφτασε μέχρι την πλατεία στο Μοναστηράκι, όπως χαρακτηριστικά μετέφεραν τα ρεπορτάζ; Πώς να αποκωδικοποιήσεις το γεγονός ότι τόσοι έλληνες πολίτες ξεκίνησαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ταξίδεψαν στην Αθήνα για την κηδεία ενός τέως βασιλιά;
Να είναι, άραγε, μια παρενέργεια του βασιλικού lifestyle, το οποίο αρχίζει να γίνεται μόδα και να ανακυκλώνεται; Αν το σκεφτείς, το κοινό (παγκοσμίως) βομβαρδίζεται συνεχώς από ειδήσεις που αφορούν βασιλείς και πρίγκιπες. Ειδήσεις ανάλαφρες ως επί το πλείστον, που περισσότερο γαργαλούν την επιθυμία του κοινού για κρυφοκοίταγμα από ακριβές κλειδαρότρυπες. Από τον πρίγκιπα Χάρι και την ιστορία αγάπης του που κατέληξε να γίνει το ριάλιτι της σεζόν, μέχρι το πόσο σικ είναι η Λετίθια της Ισπανίας και ποια είναι η ρουτίνα ομορφιάς της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας.
Οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας από τις βασιλικές οικογένειες δεν απέχουν και πολύ από τα νέα για τις Καρντάσιαν. Είναι μια βασιλική σόουμπιζ η οποία προσφέρεται σε φανταχτερό περιτύλιγμα για να κάνεις χάζι, με ζουμερό περιεχόμενο για να επιδοθείς στο κουτσομπολιό. Ταυτόχρονα, τα δημοσιεύματα τείνουν να σε κάνουν να συμπαθήσεις τους γαλαζοαίματους, να τους δεις σαν «κανονικούς» ανθρώπους, των οποίων η ζωή δεν απέχει πολύ από τη δική σου.
Το καλύτερο παράδειγμα, το οποίο βλέπω να ανακυκλώνεται συνεχώς και αδιαλείπτως, είναι το πόσο ταπεινή είναι η Κέιτ Μίντλετον: «Η Κέιτ επιλέγει οικονομικές μάρκες και φορά τα ρούχα της περισσότερο από μια φορά», «Η Κέιτ και ο Γουίλιαμ μετακομίζουν σε ένα σπίτι τεσσάρων μόλις υπνοδωματίων», «Η Κέιτ ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ και πάει μόνη της τα παιδιά σχολείο».
Φυσικά, η Κέιτ μπορεί να αγοράσει και πανάκριβα ρούχα που εσύ δεν μπορείς να τα έχεις ούτε στο όνειρό σου και δεν σκάει για το καλάθι της νοικοκυράς στο σούπερ μάρκετ, όπως εσύ, αλλά τι σημασία έχει; Η αντιμετώπισή της από τα Μέσα την έχει κάνει να φαίνεται σαν μια (σχεδόν) κοινή θνητή. Για την οποία στενοχωριέσαι κιόλας, επειδή έχει στο κεφάλι της και ένα αυστηρό πρωτόκολλο που δεν την αφήνει να ζήσει ελεύθερα.
Είναι και οι τηλεοπτικές σειρές που έχουν κάνει τις ιστορίες των βασιλικών οικογενειών προσφιλές θέαμα, μεταφέροντάς το κάπως ωραιοποιημένο αρκετά συχνά, κυρίως όσον αφορά τα πραγματικά κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα που το πλαισιώνουν.
Ισως αυτοί είναι μερικοί λόγοι που το λαϊκό προσκύνημα στον τέως βασιλιά μας άφησε με ανοιχτό το στόμα. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποφανθεί για εμάς. Μέχρι τότε, καλή μας τύχη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News