544
| CreativeProtagon

Η νάρκη της απλής αναλογικής και τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Τσιόδρας Δημήτρης Τσιόδρας 11 Ιουνίου 2019, 14:04
|CreativeProtagon

Η νάρκη της απλής αναλογικής και τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Τσιόδρας Δημήτρης Τσιόδρας 11 Ιουνίου 2019, 14:04

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε στη Βουλή την απλή αναλογική με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για το εκλογικό σύστημα το οποίο πάγια υποστηρίζει για λόγους αρχής. Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχές, πράγμα λίαν αμφισβητούμενο, και ότι μία από τις αρχές είναι η απλή αναλογική. Γιατί δεν έφερε στη Βουλή πρόταση για νέο εκλογικό νόμο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής πριν από τις εκλογές του 2015; Η απάντηση είναι γιατί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε ότι θα ήταν πρώτο κόμμα και ήθελε να επωφεληθεί από το μπόνους των 50 βουλευτών που προέβλεπε ο ισχύων εκλογικός νόμος. Δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο φυσικά, ούτε όταν έγινε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015. Η απλή αναλογική ξεχάστηκε και κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα της, δεν την θυμήθηκε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε και πάλι το μπόνους, αδιαμαρτύρητα.

Ο κ.Τσίπρας ξαναθυμήθηκε την απλή αναλογική το 2016 όταν άρχισαν να υπάρχουν τα πρώτα δείγματα πιθανής κάμψης της επιρροής του. Προσπάθησε να ψηφιστεί από τη βουλή ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής με 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να εγκριθεί μεν ο νόμος, αλλά να ισχύσει από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στις περισσότερες δημοκρατικές χώρες το εκλογικό σύστημα καθορίζεται από το σύνταγμά τους και έτσι παραμένει το ίδιο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στη χώρα μας κάθε κυβέρνηση καθόριζε το εκλογικό της σύστημα για τις επόμενες εκλογές ανάλογα με τις συγκυρίες και το συμφέρον της, με αποτέλεσμα να έχουν ισχύσει δεκάδες εκλογικά συστήματα τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Στις εκλογές του 1985 το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 45,83% των ψήφων και 161 έδρες. Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είδε ότι χάνει έφερε την απλή αναλογική. Ετσι ενώ το 1990 η Νέα Δημοκρατία πήρε το 46,89% των ψήφων, είχε μόνο 150 έδρες.

Ο Αλ. Τσίπρας έφερε για ψήφιση την απλή αναλογική για να εμποδίσει το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη και με ποσοστό 48% ή να αποκτήσει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο κι άλλα μικρότερα κόμματα (με απλή αναλογική και τη σημερινή πολιτική γεωγραφία θα χρειάζονταν τουλάχιστον 4-5 κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης). Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση, παρά το ότι θα έχει αποδοκιμαστεί εκλογικά. Το ιδανικό σενάριο για τον Αλ.Τσίπρα θα ήταν να μην σχηματιστεί κυβέρνηση από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να διεξαχθούν νέες εκλογές με απλή αναλογική και να επιδιώξει κυβερνητική συμμαχία με άλλα κόμματα από το χώρο της αριστεράς/κεντροαριστεράς στο πλαίσιο της λεγόμενης “προοδευτικής συμμαχίας”. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στο ΚΙΝΑΛ σαφώς διευκολύνουν ένα τέτοιο σενάριο.

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση λοιπόν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ή δεν υπάρχει πλειοψηφία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παγιωθεί ως σύστημα η απλή αναλογική, θα αρχίσει ένα φαύλος κύκλος μεγάλης πολιτικής αστάθειας με αλλεπάλληλες εκλογές από τον οποίο δύσκολα θα βγει η χώρα. Οι πολίτες με την ψήφο τους μπορούν να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας τους εμπνευστές του. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή και σταθερότητα γι΄αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί πλειοψηφία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Αθήνας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...