Η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία του Μητσοτάκη
Η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία του Μητσοτάκη
«Οχι, δεν έκανα λάθος. Μετέφερα τις πληροφορίες που είχα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως είχε κάνει λάθος. Ο ρόλος του Πρωθυπουργού δεν είναι να μεταφέρει πληροφορίες. Ούτε καν του υπουργού. Τις πληροφορίες σε κρατικό επίπεδο πρέπει να μεταφέρουν στον Τύπο οι αξιωματικοί των υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τις έρευνες. Αλλά η επικοινωνία είναι μεγάλο πράγμα. Η εικόνα του Πρωθυπουργού, του υπουργού που πηγαίνει στον τόπο της καταστροφής και παίρνει στα χέρια του την κατάσταση, έχει γοητεία. Μαζί με τους ανάλογους κινδύνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα –και όχι η Hellenic Train ή η Πυροσβεστική– πληρώνει την ευθύνη της μεταφοράς των πληροφοριών.
Αλλά οι άλλοι; Αλλά οι άλλοι δεν είχαν στήσει ολόκληρη παράσταση για το Μάτι; Ναι. Αυτό όμως που έχω μάθει είναι πως όταν κάποιος μιλάει, αυτό που θέλει να πει είναι αυτό που έπεται του «αλλά». Ο ετεροπροσδιορισμός. Μια γρήγορη αναφορά σε αυτό που ξεκινήσαμε να μιλάμε και η κουβέντα να πάει αλλού. Αυτό που σε πιο ανώδυνο επίπεδο ζω με το «Αν αυτό δεν είναι πέναλτι, γιατί δεν ήταν πέναλτι αυτό που είχε γίνει όταν…». Στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών, μιλάμε για το εκεί και τότε. Και τους πολιτικούς χειρισμούς που ακολούθησαν. Δεν συγκρίνουμε το Μάτι, τη Μάντρα, την πτώση του αεροπλάνου της «Ηλιος», αν δεν θέλουμε να καταλήγουμε σε γενικότητες.
Επίσης τα ασβεστώματα κρατάνε λίγο. Εάν ο Κώστας Καραμανλής ο Μικρός είχε ευθύνες για τα Τέμπη, κάτι που μπορούμε να υποθέσουμε αφού αντικαταστάθηκε στο υπουργείο, δεν υπήρχε λόγος να επανεκλεγεί. Τουλάχιστον όχι με τη ΝΔ. «Αλλά ο κόσμος δεν τον ψήφισε;». Προφανώς. Αλλά τον ψήφισε σαν υποψήφιο της ΝΔ. Το όνομα του υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο είναι σαν εγγύηση ποιότητας. Αλλά οι άλλοι; Είπαμε. Είναι από τις φορές που δεν πρέπει να υπάρχουν άλλοι.
Το μόνο που πρέπει να υπάρξει είναι η ανάληψη των ευθυνών. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέθηκε πριν από δύο χρόνια όταν μετέφερε πληροφορίες που δεν ήταν πραγματικές, τώρα έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει την αλήθεια. Πιο αδιαφιλονίκητη όσο ποτέ, αφού με τις προηγούμενες δηλώσεις χάθηκε κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας.
«Τι θα λένε όμως εάν απογοητευτεί και τα παρατήσει;». Επειδή ακούγεται και αυτό. Θα λένε «για τόσο ήτανε». Θα λένε ότι οι πρωθυπουργοί δεν υπάρχουν για να λένε αστεία στο ΤikTok και να ταΐζουν τον Πίνατ. Ούτε για να τραγουδάνε την «Παρασκευούλα» που τη γέλασε το δημαρχόπουλο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα Τέμπη θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία. Πολύ μεγαλύτερη από την υπόθεση των υποκλοπών, αφού με τα Τέμπη μιλάμε για 57 θανάτους.
Την αλήθεια και όλη την αλήθεια. Χωρίς υπεκφυγές. Χωρίς «αλλά» και «άλλους». Για την αλήθεια ρε γαμώτο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία του Μητσοτάκη
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.