849
H φωτογραφία που μιλάει... | CreativeProtagon/Instagram

Η φάρμα των βασανισμένων ζώων

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 14 Αυγούστου 2022, 23:01
H φωτογραφία που μιλάει...
|CreativeProtagon/Instagram

Η φάρμα των βασανισμένων ζώων

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 14 Αυγούστου 2022, 23:01

Οι νόμοι για την κακοποίηση ζώων υπάρχουν. Και σίγουρα εφαρμόζονται λίγο πιο συχνά από ό,τι παλαιότερα. Μια αντίληψη ευαισθητοποίησης και μη ανοχής αρχίζει να αναπτύσσεται και στη χώρα μας και έχει ως αποτέλεσμα να στρέφεται η προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις και να απαιτείται η τιμωρία των κακοποιητικών συμπεριφορών. Να ’ναι, βεβαίως, καλά το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, όπως και μερικοί επίμονοι φιλόζωοι που δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους και φέρνουν με πείσμα μπροστά μας και ενώπιον του νόμου όσους δεν σέβονται τα ζώα.

Ετσι είδαμε και τις φωτογραφίες των αποστεωμένων αγελάδων, τις οποίες υποτίθεται φροντίζει ένας κτηνοτρόφος. «Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας, ολόκληρο το χωριό βρωμάει ψοφίμι», όπως έγραψε η Κατρίνα Τσάνταλη στην ανάρτησή της στο Instagram, από την οποία μάθαμε τη θλιβερή περίπτωση παραμέλησης ζώων, που «πεθαίνουν από ασιτία και μένουν όπου έπεσαν, μέχρι να απορροφηθούν από τη μάνα γη».

Η Κατρίνα Τσάνταλη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «A little shelter», έχει υποβάλει μήνυση κατά του ιδιοκτήτη της οργουελικής φάρμας. Και με την ανάρτησή της, μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της υπόθεσης. Εννοείται ότι σκοντάφτει σε σαμαράκια, γιατί, ναι μεν νόμοι υπάρχουν, και αυστηρότεροι μάλιστα, αλλά τα γρανάζια που τους ενεργοποιούν είναι ακόμα αργά, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Κατρίνας Τσάνταλη, μετά την κατάθεση της μήνυσης, η αστυνομία δηλώνει ότι μόνο με κτηνίατρο από την Περιφέρεια μπορεί να δράσει, αλλά κτηνίατρος της Περιφέρειας δεν έχει ελέγξει ακόμη τα ζώα και η αστυνομία δεν βρίσκει λόγο να μεταβεί εκεί, παρότι εκκρεμεί αυτόφωρη διαδικασία για τον κτηνοτρόφο.

Σύμφωνα, πάλι, με όσα καταγγέλλονται στην ανάρτηση, ειδικός στα βοοειδή που είδε τις εικόνες υποστηρίζει ότι οι αγελάδες υποσιτίζονται και συγκεκριμένα «τρώνε τόσο ώστε να κρατιούνται οριακά στη ζωή (όσα αντέχουν) και να μπορούν να ζευγαρώνουν. Να γεννιούνται τα μοσχαράκια τα οποία πωλούνται για κρέας».

Δεν ξέρω τι τύχη θα έχει η εν λόγω υπόθεση, η οποία έγινε γνωστή χάρη στη δύναμη των Μέσων, αλλά μας υπενθυμίζει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Οτι η κακοποίηση ζώων δεν αφορά μόνο σκύλους και γάτες, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα οικόσιτα ζώα. Δυστυχώς, η ελληνική επαρχία κρύβει στις φάρμες και στις αυλές της πολλές περιπτώσεις εγκληματικής αμέλειας και κακοποιητικής συμπεριφοράς ανθρώπων προς τα ζώα τους, τα οποία αντιμετωπίζουν σαν μηχανές παραγωγής κρέατος και προϊόντων διατροφής, χωρίς να τους ενδιαφέρει η αξιοπρεπής διαβίωσή τους.

Ολοι μας έχουμε δει εικόνες ντροπής που μαρτυρούν κακοποίηση ζώων διασχίζοντας την ελληνική ύπαιθρο. Αλογα που μπορείς να μετρήσεις τα κόκαλα του σκελετού τους, παρατημένα σε χωράφια, γαϊδούρια που οι ιδιοκτήτες τους φορτώνουν δίχως έλεος, πρόβατα που έχουν να κουρευτούν αιώνες, αγελάδες που πεθαίνουν από την πείνα, όπως αυτές που έφερε στο οπτικό μας πεδίο η ανάρτηση της Κατρίνας Τσάνταλη.

Δεν είναι ζώα συντροφιάς, είναι ζώα φάρμας, εγκλωβισμένα σε μια εφιαλτική πραγματικότητα για την οποία ευθύνονται οι ιδιοκτήτες τους. Και από την οποία δεν μπορούν να βγουν εύκολα λόγω της ολιγωρίας και των μηχανισμών που δεν ενεργοποιούνται εγκαίρως.

Αν είναι δύσκολο να σώσεις ένα σκυλάκι από τον ασυνείδητο ιδιοκτήτη του, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να σώσεις αγελάδες από έναν ασυνείδητο κτηνοτρόφο, που τις αφήνει να αργοπεθαίνουν σε μια επαρχιακή φάρμα.

ΥΓ. Ολόκληρη η ανάρτηση της Κατρίνας Τσάνταλη εδώ. Στο τέλος αναφέρει ότι οι αγελάδες μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος και να σωθούν, εάν τους το επιτρέψουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News