994
| sooc.photos / CreativeProtagon

Η επόμενη μέρα: Ο Ανδρουλάκης, οι «μέσα» και ο «έξω»

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 15 Οκτωβρίου 2024, 09:20
|sooc.photos / CreativeProtagon

Η επόμενη μέρα: Ο Ανδρουλάκης, οι «μέσα» και ο «έξω»

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 15 Οκτωβρίου 2024, 09:20

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νίκησε. Για δεύτερη φορά και πολύ καθαρά σε εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Και είχε κάθε λόγο να το πανηγυρίσει με τους υποστηρικτές του, όσους στάθηκαν δίπλα του απέναντι στην αμφισβήτηση που δέχθηκε μετά τις ευρωεκλογές. Το ίδιο βράδυ που στη Χαριλάου Τρικούπη ακούγονταν τα συνθήματα «Να τος, να τος ο Πρωθυπουργός», «Νίκο γερά να πέσει η Δεξιά», «Και τώρα η σειρά του Μητσοτάκη», έκαναν ωστόσο την εμφάνισή τους και τα συμφραζόμενα της επόμενης ημέρας, εντός αλλά και εκτός του κόμματος:

—Η Αννα Διαμαντοπούλου, στην ειδική εκπομπή του ΣΚΑΪ για τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Στο ερώτημα εάν αναμένει τηλεφώνημα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, απάντησε: «Νομίζω πρέπει να έχει έναν στοιχειώδη χρόνο για να επικοινωνήσει μαζί μας και με τον κ. Γερουλάνο και με τον κ. Δούκα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. Φαντάζομαι δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Κάποιοι διάβασαν σε αυτή την αποστροφή, το γεγονός ότι αναμένεται «συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα» και τους πρώτους άτυπους όρους που τίθενται από την άλλη πλευρά. Βεβαίως, είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

—Το ίδιο βράδυ των πανηγυρισμών τηλεφώνησε στον κ. Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως ανέφεραν ήδη από τις 21.30 το βράδυ κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης «τον συνεχάρη για την επανεκλογή του» και επίσης «εξέφρασε στον κ. Ανδρουλάκη την επιθυμία του να έχουν σύντομα μια συνάντηση». Θα πείτε, τι πιο φυσιολογικό. Δεν είναι τόσο απλό: όπως όλοι γνωρίζουν, η σχέση των δύο πολιτικών έγινε εξαιρετικά δύσκολη ειδικά μετά την υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Ωστόσο και πριν γίνει γνωστό το ζήτημα αυτό (τον Αύγουστο του 2022), είχε επαναληφθεί συγχαρητήριο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στον κ. Ανδρουλάκη στις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Ηταν το βράδυ που και πάλι είχε επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου. Με μια διαρροή καρμπόν, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το 2021 ότι ο κ. Μητσοτάκης, «αφού τον συνεχάρη για την νίκη του, ζήτησε να έχουν συνάντηση». Λίγες μέρες αργότερα (18/12/2021) ο κ. Μητσοτάκης το είπε και μπροστά σε τρίτους συναντώντας τον κ. Ανδρουλάκη σε διάδρομο της Βουλής. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ από τον Δεκέμβριο του 2021 που εξελέγη ο κ. Ανδρουλάκης έως τον Αύγουστο το 2022 που έσκασε το θέμα των υποκλοπών. Και φυσικά ούτε και μετά.

Αλλά ας αρχίσουμε από τις προκλήσεις του «μέσα» πριν περάσουμε στις προκλήσεις του «έξω» για τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου θα αναμένουν συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Ανδρουλάκη για το πώς θα κινηθεί το κόμμα και τον ρόλο που θα έχουν σε αυτό. Ρόλο στα όργανα διεκδικεί και ο Χάρης Δούκας, με «όπλο» το 40% στον δεύτερο γύρο. Για τους μεν πρώτους ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει αναγκαστικά να λάβει υπόψη του ότι αθροιστικά οι δύο συνυποψήφιοί του έλαβαν ποσοστό άνω του 40% στον πρώτο γύρο, και ότι είχαν απήχηση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιοχές όπου ο ίδιος και ο κ. Δούκας δεν τα πήγαν καλά.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Δούκα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα γιατί υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο. Ο δήμαρχος Αθηναίων ήρθε στο προσκήνιο με απόφαση του κ. Ανδρουλάκη και πριν περάσει χρόνος την αμφισβήτησε. Στο πρόσωπό του ωστόσο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια συναίνεση ανάμεσα στους κ.κ. Ανδρουλάκη, Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου, με το λογικό επιχείρημα ότι ο δήμος της Αθήνας, όπου ήδη εκφράζονται παράπονα π.χ. για την καθαριότητα, είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να επικεντρωθεί ο κ. Δούκας. Διότι αν συνεχιστούν τα παράπονα, αυτό μπορεί κοστίσει εκλογικά και στο ΠΑΣΟΚ, που ήδη «πονάει» στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η μεγάλη εικόνα; Αυτή είναι βεβαίως το «έξω», το πώς θα τοποθετηθεί ο κ. Ανδρουλάκης απέναντι στον βασικό του αντίπαλο (αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πορεία αποδρομής χωρίς επιστροφή), που δεν είναι άλλος από την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορήθηκε ότι επέμεινε στο «όχι σε όλα» (ακόμη και σε μια τυπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μόλις εξελέγη πρόεδρος). Αυτή τη φορά, στελέχη κοντά στον κ. Ανδρουλάκη αφήνουν να εννοηθεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να γίνει.

Το βασικό όμως θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις και η κυβερνησιμότητα:

—Κατά τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα πετάξει το μπαλάκι των μεταρρυθμίσεων προς την πλευρά  του κ. Ανδρουλάκη. Τον περσινό χειμώνα αυτό έγινε τρεις φορές, με την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τον γάμο των ομοφύλων. Στα δύο πρώτα θέματα ο κ. Ανδρουλάκης μετέβαλε τη θέση του από «ναι» σε «όχι», ενώ στο θέμα της ισότητας στον γάμο δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία. Το αποτέλεσμα ήταν το ποσοστό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν τη μεταρρύθμιση να είναι μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτών της ΝΔ. Πώς θα αντιδράσει ο κ. Ανδρουλάκης αν ο κ. Μητσοτάκης στείλει άλλη μια φορά προς την πλευρά του το μπαλάκι των μεταρρυθμίσεων; Και πώς θα αντιδράσουν σε μια τέτοια περίπτωση οι κ.κ. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου;

—Το δεύτερο ζήτημα είναι το πώς θα διαμορφωθεί η γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες. Στην προηγούμενη περίοδο της αρχηγίας του κ. Ανδρουλάκη είχε αποκλειστεί η συνεργασία με η ΝΔ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ. Το λέω ξεκάθαρα» είχε δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης τον Μάιο του 2023, ενόψει τον δεύτερων εκλογών του Ιουνίου, προσθέτοντας: «ακόμη κι αν έχει 148-149 έδρες». Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη εστιαζόταν στην προσέλκυση ψηφοφόρων μέσω της αριστερής ρητορικής και όχι στο «παράθυρο» για συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, το οποίο έκλεισε τελείως όταν εξελέγη ο κ. Κασσελάκης.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «άγνωστος Χ», το ερώτημα είναι πώς θα χειριστεί ο κ. Ανδρουλάκης τη θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει αυτή τη στιγμή να τον αναγνωρίζει ως τον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος. Θα αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο συνεργασίας αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές; Πώς θα τοποθετηθούν οι κ.κ. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου; Και τι θα συμβεί, αν εκτός από τα μεταρρυθμιστικά, ο κ. Μητσοτάκης, δοκιμάσει και τα εκλογικά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ. π.χ. με πρόωρες εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2025;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...