Το Ορλάντο είναι μία πόλη στη Φλόριντα, με πληθυσμό περί τα 2 εκατ. κατοίκους. Είναι ο κορυφαίος προορισμός οικογενειακών διακοπών στον κόσμο, και προσελκύει πάνω από 72 εκατ. τουρίστες το χρόνο. Ένας στους τρεις κατοίκους του απασχολούνται άμεσα στην τουριστική βιομηχανία που αφήνει στο Ορλάντο 70 δισ. δολάρια (!) το χρόνο.
Το Ορλάντο, η «πρωτεύουσα των θεματικών πάρκων», φιλοξενεί 12 θεματικά πάρκα με κορυφαίο το Walt Disney World Resort. Γύρω από αυτά έχουν αναπτυχθεί ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα, μουσεία. Ο επίσημος τουριστικός οργανισμός της πόλης, το Visit Orlando, χρηματοδοτείται από την πολιτεία, έχει συντονιστικό ρόλο και προωθεί το brand σε πολλές χώρες και εκατομμύρια επισκέπτες.
Ο ελληνικός τουρισμός φέρνει στη χώρα μας 27,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο με αυξανόμενες τάσεις, συμβάλλει στο 27,3% του ΑΕΠ μας με έσοδα πολύ πάνω από τα 15 δισ. ευρώ και απασχολεί το 24,8% του συνόλου των απασχολουμένων μας. Αποτελεί την ενεργειακή μηχανή της χώρας. Η κατανομή των τουριστών αφορά κυρίως τα ελληνικά νησιά και τις παραλιακές περιοχές. Το ελληνικό μεσογειακό τοπίο συνδέεται άρρηκτα με τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, τα ιστορικά μνημεία, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα, μεγεθύνοντας υπέρμετρα την αξία του τουριστικού προϊόντος. Θα μπορούσε αυτή η ατμομηχανή να εφοδιαστεί με πυρηνικά καύσιμα όπως ένα εγχείρημα τύπου Ορλάντο, με τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου παγκόσμιας εμβέλειας με αναφορά στον αρχαίο κόσμο, και μία mega επένδυση τύπου Disney World;
Η περίπτωση του Ολύμπου
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ίσως το διασημότερο βουνό στον κόσμο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Όλυμπος, με την παγκόσμια μυθολογική φόρτιση του ονόματος του και τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου, καθώς και η γύρω περιοχή, αποτελούν την ιδανικότερη τοποθεσία στη χώρα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εθνικού εγχειρήματος τύπου Ορλάντο.
Τα πλεονεκτήματα:
1. Η ύπαρξη του ισχυρού brand name «Όλυμπος», ηχητικά πιο ισχυρό παγκόσμια από αυτό της Σαντορίνης και της Μυκόνου, που δεν απαιτεί έξτρα επένδυση στην διαφημιστική προώθηση του ονόματος. Η ηχητική παραπομπή σε “Olympic games” και παγκόσμια προϊόντα με σήμα το “Olympus” ενδυναμώνουν το brand.
2. Η ύπαρξη σημαντικότατων αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων και μουσείων στην γύρω περιοχή όπως η αρχαία Πύδνα, το μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο του Δίου –ιερής πόλης των Μακεδόνων-, ευρύτερα η Βεργίνα, νοτιότερα τα Μετέωρα, καθώς και η άμεση γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη.
3. Το εξαιρετικό φυσικό κάλλος της περιοχής. Αρχικά ο Όλυμπος, με τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο -διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα της χώρας, από τις πλουσιότερες της Μεσογείου-, με σπάνια είδη φυτών, πεταλούδων αλλά και η γύρω περιοχή με τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας, όπως οι Αλυκές της Πύδνας, οι εκβολές του Αλιάκμονα, το Δέλτα του Αξιού με παρατηρητήρια πουλιών, πόλοι έλξης για ειδικές ομάδες τουριστών υψηλού εισοδήματος.
4. Η αμμώδης ακτή και παραλία 80 χιλ. περίπου, που «τρέχει» παράλληλα με τον όγκο του βουνού, γνωστή διεθνώς με το όνομα «Olympus Riviera», και με πλήθος επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Και η απέναντι Χαλκιδική.
5. Η τοποθεσία. Η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο περίπου της ηπειρωτικής χώρας, επάνω στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της Νότιας Ευρώπης, στη διασταύρωση της Εγνατίας και του οδικού άξονα που διασχίζει κάθετα τη χώρα. Είναι δίπλα στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο και λιμάνι της χώρας, σε σύνδεση με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τη δυνατότητα πρόσβασης από κρουαζιερόπλοια. Επάνω ακριβώς στον κύριο άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας.
6. Στα παραπάνω θα μπορούσαν να προστεθούν τα επώνυμα προϊόντα της περιοχής όπως φρούτα, θαλασσινά, τσάι, μέλι και βότανα καθώς και οι σημαντικοί αμπελώνες αναδεικνύοντας την γαστρονομική διάσταση της περιοχής.
Ο Όλυμπος και η γύρω περιοχή, ένα Ελντοράντο τουριστικής ανάπτυξης, είναι εδώ. Καλούν και προκαλούν για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που ξεφεύγει από τα όρια των φτηνών τοπικισμών. Ξεφεύγει από τους προηγούμενους σχεδιασμούς με τα ταβερνάκια και τα αναβατόρια στο Βουνό των Θεών, γιατί ο σεβασμός στο μνημείο αυτό της φύσης είναι ο μόνος σύμμαχος στο εθνικό αυτό όραμα.
Η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στα πρότυπα του Disney World, με αναφορά στον αρχαίο κόσμο έχει σαφή υλικά οφέλη. Το άυλο όφελος ίσως όμως να είναι και το σημαντικότερο. Μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο soft power σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδίδοντας έτι περαιτέρω τον ελληνικό πολιτισμό και συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση των ελληνικών θέσεων σε επίμαχα εθνικά θέματα.
Αποτελεί πρόκληση για τον κεντρικό σχεδιασμό της επόμενης κυβέρνησης.
* Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News