Κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε μία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την αναπηρία.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα αν και δεν ανέβηκε ψηλά στην πολιτική ατζέντα, κοινώς δεν το πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ για να το κουνήσει ως σημαία στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη, εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και όχι μόνο, ένωσαν τις φωνές τους σε ένα κύμα διαμαρτυρίας. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ, ο οποίος έγραψε, μεταξύ άλλων: «Οι επόμενοι φόνοι, οι επόμενες αυτοκτονίες, κι όλα τα εγκλήματα που πηγάζουν απ’ τη μισαλλοδοξία – απ’ τη δυσανεξία στην ελευθερία που τόσο αδίστακτα εκφράσατε – θα είναι δικό σας έργο. Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας – η φωνή της σπιθαμιαίας σας συνείδησης – μέχρι να γίνετε παρελθόν».
Αλλά και ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, ένας νομικός που αποτελεί την αιχμή στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αίθουσες των δικαστηρίων, σημείωσε: «Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη. Οι βουλευτές αυτοί είναι αντίθετοι στις ευρωπαϊκές αξίες όπως έχουν καθιερωθεί στο άρθρο 5β της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε».
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, το Σύνταγμα δεν καλύπτει, πλήρως, το θέμα των διακρίσεων.
Τι λέει το Σύνταγμα; «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Τι λέει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Απαγορεύει διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας πεποιθήσεων, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Συνεπώς το Σύνταγμα της Ελλάδας περιέχει τις επιταγές του Χάρτη, με εξαίρεση την αναπηρία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Για ποιο λόγο δεν τις συμπεριέλαβε;
Εδώ υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η πρώτη λέει ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας είναι ομοφοβικοί, ρατσιστές, θρησκόληπτοι και πάει λέγοντας. Αν συμφωνείτε με αυτήν την άποψη, μην συνεχίσετε παρακάτω, τελειώστε την ανάγνωση εδώ.
Η δεύτερη ερμηνεία έχει νομικό προσανατολισμό που τον περιέγραψε σε ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ όταν, στη ψηφοφορία της προηγούμενης Βουλής, καταψήφισε το άρθρο που, παρεμπιπτόντως, ψήφισε τώρα. Ελεγε, λοιπόν, το ΚΙΝΑΛ: «Η συμπερίληψη ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, με διακηρυκτικό τρόπο, σε τυχαίες διατάξεις του Συντάγματος ενέχει πάντα τον κίνδυνο να δημιουργήσει νομικά προβλήματα σε σχέση με την ερμηνεία και τη συνεκτικότητα του συνταγματικού κειμένου. Σε κάθε περίπτωση, ο κοινός νομοθέτης οφείλει να καλύψει κενά της νομοθεσίας για την πλήρη εφαρμογή του υφιστάμενου Συντάγματος».
Τι δηλώνει αυτή η θέση; Πρώτον ότι αν αρχίσεις να προσθέτεις κατηγορίες, αύριο μπορεί να προσθέσεις και άλλες. Επίσης, όπως εξήγησε η πλειοψηφία, η εξάλειψη των διακρίσεων καλύπτεται και από ειδικούς νόμους. Και κάτι ακόμα. Αν περνούσε η διατύπωση για τις έμφυλες διακρίσεις, αυτομάτως ο Ελληνικός Στρατός και η Εκκλησία θα αντιμετώπιζαν προσφυγές στο ΣτΕ για λειτουργία που δεν συμβαδίζει με τις επιταγές του Συντάγματος.
Ο Στρατός κάνει έμφυλες διακρίσεις. Και διακρίσεις εις βάρος των αναπήρων. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά έτσι είναι. Αν ένας αξιωματικός του Στρατού δηλώσει ότι θέλει να επαναπροσδιορίσει το φύλο του, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απόταξη. Αν ένας τρανσέξουαλ ζητήσει να εισαχθεί στην Ευελπίδων (θεωρητικά μιλάμε πάντα), το αίτημα του θα απορριφθεί λόγω της ταυτότητας φύλου. Με ένα Σύνταγμα που απαγορεύει τις έμφυλες διακρίσεις, αυτές οι περιπτώσεις θα έπαιρναν άλλον δρόμο. Ομοίως και στην Εκκλησία -παρακαλώ δεν θέλω χαμόγελα. Σήμερα ένας εκκλησιαστικός λειτουργός θεωρητικά ελέγχεται για ομοφυλοφιλία. Με ένα Σύνταγμα που απαγορεύει αυτές τις διακρίσεις, κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Και μπορείτε να προσθέστε μία σειρά περιπτώσεων κατά τις οποίες θέματα φύλου ορίζονται από εκκλησιαστικούς κανόνες. Και φυσικά, υπάρχει ως ουρά και ο γάμος των ομοφύλων. Αν το Σύνταγμα απαγορεύσει αυτές τις διακρίσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για τον γάμο των ομοφύλων που η, εξ ορισμού συντηρητική, ελληνική Πολιτεία αρνείται.
Συνεπώς το θέμα δεν είναι άσπρο ή μαύρο, εκτός αν θέλεις να το βλέπεις έτσι.
Σε ποιες χώρες υπάρχουν αντίστοιχες συνταγματικές ρυθμίσεις; Στις εξής: Βολιβία, Ισημερινος, Μάλτα, Φίτζι, Μεξικό, Νέα Ζηλανδια, Ν.Αφρική, Πορτογαλία, Σουηδία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News