Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ένα tweet με το οποίο επιβραβεύει τη συμπεριφορά των αστυνομικών στο Πέραμα, σημειώνοντας ότι προστάτευσαν τη ζωή τους και το κοινωνικό σύνολο. Και επειδή δεν είναι αρμόδιος, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και επιχειρησιακά, μάλλον έσπευσε να εκφράσει το θυμικό των ψηφοφόρων του.
Δεν ήταν, άλλωστε, ο μόνος που έσπευσε να συγχαρεί τους αστυνομικούς. Και άλλοι παράγοντες του ρευστού χώρου στα δεξιά της ΝΔ, όπως ο Θάνος Τζήμερος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, μόνο που δεν πρότειναν για παρασημοφόρηση τους άνδρες της ΕΛΑΣ. Στο μεταξύ, ούτε ο Γεωργιάδης, ούτε ο Τζήμερος, ούτε ο Κρανιδιώτης είχαν τεκμηριωμένη εικόνα για την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών. Και μάλλον δεν θα γνώριζαν μία κρίσιμη λεπτομέρεια: το συντονιστικό όργανο της Άμεσης Δράσης είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να σταματήσουν την καταδίωξη καθώς τραβούσε επί μακρόν και ετίθεντο σε κίνδυνο ζωές πολιτών. Επίσης θολή είναι η εικόνα ως προς την κατάσταση των αστυνομικών. Τραυματίστηκαν, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, ή δεν τραυματίστηκαν, όπως ακούγεται να ενημερώνει το Κέντρο ένας εκ των ανδρών; Αυτά θα μας τα πει η έρευνα -λογικά, θα επενδύεται από υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες της Αστυνομίας. Και έτσι θα μάθουμε αν, πράγματι, οι αστυνομικοί έδρασαν βάσει επιχειρησιακού πρωτοκόλλου και αν, όντως, χρειάζονται πάνω από τριάντα σφαίρες εναντίον ενός άοπλου που επιχειρεί να μετατρέψει το αυτοκίνητό του σε όπλο. Για παράδειγμα, έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των βολίδων που πήγαν στα λάστιχα και στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου.
Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι, προς το παρόν, άγνωστες. Θα τις αναζητήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης που θα αποφανθεί αν υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες, έλλειμμα επαγγελματισμού ή υπερβάλλων «ζήλος». Μέχρι τότε, αξίζει να παρατηρήσουμε τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά που διεγείρει η υπόθεση.
Ο νεκρός είναι Ρομά και σεσημασμένος. Ήταν και πατέρας δύο παιδιών ενώ περίμενε και τρίτο. Αν δεν ήταν Ρομά, το πιθανότερο είναι να είχαμε ήδη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Ομοίως, αν δεν επρόκειτο για Ρομά και σεσημασμένο, ο Άδωνις θα ήταν πιο προσεκτικός, ίσως και ο Τζήμερος με τον Φαήλο. Ένας νεκρός Ρομά προκαλεί κινητοποίηση μόνο στην κοινότητά του, ενώ η υπόλοιπη κοινωνία διατηρεί αρνητική προκατάληψη εις βάρος του. Ανήκει στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν εξ ορισμού υψηλές πιθανότητες να βρεθούν μέσα σε κρατητήριο ή σε φέρετρο.
Και κάπως έτσι, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε ιδεολογική βάση. Κάποιοι επιβραβεύουν τους αστυνομικούς επειδή σκότωσαν έναν «επικίνδυνο κακοποιό» και κάποιοι άλλοι καταφεύγουν στα αναθέματα για τη «αναίτια δολοφονία ενός νέου ανθρώπου». Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, συμβαίνει και στις καλύτερες χώρες. Για αυτό και η έρευνα της Δικαιοσύνης έχει τεράστια σημασία. Όχι μόνο για τη δικαίωση του νεκρού και της οικογένειας του (αν την αξίζει), αλλά και για την αυστηρή υπόμνηση προς την Αστυνομία και τους άνδρες της, ότι λογοδοτούν έναντι ενδεχόμενης αυθαιρεσίας.
Ισχύει φυσικά και το αντίστροφο: η έρευνα ίσως δείξει ότι οι άνδρες ορθώς έπραξαν καθώς απειλήθηκε η ζωή τους. Άλλωστε, το να περιπολείς νύχτα σε εκείνες τις περιοχές, δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά του κόσμου. Θα μπορούσες να την κάνεις πιο εύκολη αν αφήνεις τα κλεμμένα αυτοκίνητα να πάρουν τον δρόμο τους. Αυτοί οι αστυνομικοί δεν άφησαν το αυτοκίνητο να πάρει τον δρόμο του. Και έπραξαν πολύ σωστά.
Για τη συνέχεια θα μας τα πει η Δικαιοσύνη. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό, ούτε πολιτικό. Είναι καθαρά επιχειρησιακό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News