Eνας γείτονάς μου, εργαζόμενος σε κατάστημα που πουλά ποτά και (σας βεβαιώνω) διόλου ψεκασμένος, μου είπε προχθές σε συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος, ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο, «ακόμα κι αν του βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο». Γιατί; Διότι κάποιος γνωστός του έχει μιλήσει με έλληνα γενετιστή που εργάζεται στην Αγγλία, ο οποίος γενετιστής θεωρεί πως όποιος κάνει το εμβόλιο έχει πιθανότητα να εμφανίσει αυτοάνοσο νόσημα εντός μιας δεκαετίας. Ρίξτε μια ματιά στην αλυσίδα της αοριστίας.
«Κάποιος» φίλος του γείτονά μου, μίλησε με «κάποιον» γενετιστή. Μίλησε όμως ο ίδιος ο φίλος του ή μήπως κάποιος φίλος του φίλου, ω φίλε; Απροσδιόριστο. Με «κάποιον» γενετιστή, «κάπου» στην Αγγλία. Δίχως όνομα, δίχως πόλη διαμονής ή ίδρυμα στο οποίο εργάζεται. Και τι ακριβώς επιστήμονας είναι αυτός; Γιατρός, βιολόγος, μοριακός βιολόγος, κλινικός γιατρός ή όλα αυτά μαζί; Αγνωστο, είναι γενικώς «κάποιος γενετιστής». Και τι πιθανότητες έχει ο εμβολιασμένος (κατά τον επιστήμονα εξ αλλοδαπής) να εμφανίσει αυτοάνοσο; Μιλάμε για 0,1%, 1%, 10% ή 30%; Καμία αναφορά. Και τι σημαίνει «μέσα στην επόμενη δεκαετία;». Σε έναν χρόνο, σε πέντε ή σε δέκα; Και γιατί «εντός δεκαετίας» και όχι «εντός εικοσαετίας»; Πούθε προκύπτει η δεκαετία; Από ποια στοιχεία;
Το πρόβλημα σε όλο αυτό, ξέρετε πού βρίσκεται; Ο γείτονάς μου, που επί οκτάωρο στέκεται πίσω από τον πάγκο της κάβας του, έχει κάνει αυτή τη συζήτηση σε όλους τους πελάτες που πέρασαν από το μαγαζί. Επειδή τον γνωρίζω και ξέρω ότι πρόκειται για κατά βάση ορθολογιστή άνθρωπο, σας βεβαιώνω ότι δεν ανοίγει συζήτηση με τη ζέση του ψεκασμένου. Την ανοίγει με ειλικρινή αγωνία για την υγεία του, καθώς του έχει καρφωθεί στο μυαλό η ιδέα ότι κινδυνεύει να πάθει σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή στην ευρύτερη οικογένεια υπάρχει άτομο που πάσχει από αυτή την αρρώστια. Κατέληξε λοιπόν να θεωρεί αυθαιρέτως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ως τον δυνητικό ενεργητικό παράγοντα που θα ξυπνήσει αυτή την κληρονομική του προδιάθεση.
Θα μου πείτε ότι πρόκειται για μια υποπερίπτωση στην οποία δεν αξίζει να δώσουμε σημασία. Λάθος. Διότι η μισή γειτονιά έχει πλέον μάθει ότι «κάποιος» γενετιστής εξ Αγγλίας λέει ότι το εμβόλιο δημιουργεί αυτοάνοσα νοσήματα και ο καθένας που το ακούει προσαρμόζει τους φόβους ή τις αμφιβολίες του σ’ αυτό το αόριστο σχήμα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο γείτονάς μου έχει άθελά του αποτρέψει τουλάχιστον πενήντα ανθρώπους από το να κάνουν το εμβόλιο. Πάντα, τα μεταφερόμενα δήθεν λόγια ενός αόρατου και μακρινού «γενετιστή» είναι ισχυρότερα από τον επώνυμο λόγο τριάντα κορυφαίων επιστημόνων που βγαίνουν στην τηλεόραση και μας βεβαιώνουν για το αντίθετο. Αρκεί αυτός ο αόρατος «γενετιστής» να επιβεβαιώνει μια κάποια αμφιβολία που έχουμε ήδη βαθιά μέσα μας.
Η άγνοια, η ημιμάθεια ή ο φόβος απέναντι στην επιστήμη χρειάζονται απλώς μια φήμη για να επιβεβαιωθούν. Και πώς γκρεμίζονται αυτοί οι φόβοι; Συγχωρήστε με, αλλά για ένα ποσοστό του πληθυσμού πιστεύω ότι δεν θα γκρεμιστούν ποτέ. Ακόμα κι αν όλοι γύρω τους εμβολιαστούν και είναι μια χαρά, οι φοβισμένοι ή οι ψεκασμένοι θα περιμένουν να περάσει μια δεκαετία για να τους δουν όλους με αυτοάνοσο. Και αν δεν τους δουν, θα ‘χουν στο μεταξύ ανακαλύψει κάποιον άλλον φόβο. Ανθρωποι…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News