682
Πρίγκιπας Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ο πρώτος ήλθε στα μέρη μας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Πίσω, αριστερά, το Dumfries House και, δεξιά, το Τατόι | CreativeProtagon

Φέρνει όντως πίσω τον βασιλιά ο Μητσοτάκης;

Πρίγκιπας Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ο πρώτος ήλθε στα μέρη μας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Πίσω, αριστερά, το Dumfries House και, δεξιά, το Τατόι
|CreativeProtagon

Φέρνει όντως πίσω τον βασιλιά ο Μητσοτάκης;

Οι παλιοί της δημοσιογραφίας και των εφημερίδων ξέρουν ότι υπάρχουν ημέρες που δεν βγαίνει πρωτοσέλιδο με τίποτα. Ιδίως γύρω από τις γιορτές ή το Δεκαπενταύγουστο. Κάπως έτσι, την εφετινή Τρίτη του Πάσχα ξυπνήσαμε με ένα πρωτοσέλιδο που έγραφε ότι ο Πρωθυπουργός «ξαναφέρνει τον Τέως από το παράθυρο», 48 ολόκληρα χρόνια μετά το πολιτειακό δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου του 1974 που οργάνωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στο οποίο ο ελληνικός λαός, με ποσοστό 69,2%, επέλεξε την αβασίλευτη Δημοκρατία. Αυτοδύναμη ΝΔ και τότε…

«Μα τι συνέβη;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί ο πολίτης που πέτυχε ανοιχτό περίπτερο στους Αγίους Θεοδώρους και κατέβηκε να αγοράσει μια εφημερίδα, να τη ρίξει στο πίσω κάθισμα για να τη διαβάσει μετά, πάνω στη σακκούλα με τα κόκκινα αυγά και το τσουρέκι, αμέριμνος και κάπως θεραπευμένος από το στρες στον δρόμο της επιστροφής από το πασχαλινό τριήμερο.

Η εκτίμηση της εφημερίδας ότι ο Πρωθυπουργός φέρνει πίσω τον έκπτωτο βασιλιά «στηρίζεται» στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία, όπου θα συναντιόταν σήμερα Τρίτη με τον  πρίγκιπα Κάρολο στο «πράσινο» κτήμα Dumfries House το οποίο διαχειρίζεται το «πράσινο» ίδρυμα του πρίγκιπα της Ουαλίας. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, η επίσκεψη γίνεται ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα Καρόλου και θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της μελλοντικής, «πράσινης» αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου.

«Επομένως όλα κουμπώνουν. Μητσοτάκης και Κάρολος θα συνεννοηθούν πώς θα σενιάρουν το Τατόι για να ξαναφέρουν πίσω τον βασιλιά», θα μπορούσε να σκεφτεί ο ήρωας της ιστορίας μας, μασουλώντας λίγο τσουρέκι και ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στο σταμάτα – ξεκίνα για τα διόδια της Ελευσίνας.

Πάντως, αν δει κανείς το θέμα λίγο πιο ψύχραιμα και αναζητήσει το Dumfries House στο Διαδίκτυο, θα δει ένα καταπράσινο κτήμα και θα διαβάσει ότι ο χώρος αυτός είναι ανοικτός στο κοινό 365 ημέρες τον χρόνο, ότι διοργανώνονται εκεί πάσης φύσεως εκδηλώσεις, λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες φιλικές στο περιβάλλον. Το αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι συμβαίνει με το παρατημένο και καψαλισμένο Κτήμα Τατοΐου, που χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος πασχίζει να το αξιοποιήσει για να το μετατρέψει σε έναν σύγχρονο πολυχώρο προσβάσιμο σε όλους. Ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει μάλιστα δεσμευτεί για τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου.

Αλλά πέρα από το κτήμα, υπάρχει και το πρόσωπο. Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν έκρυψε ποτέ τους δεσμούς του με την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τις δύο τελευταίες επίσημες επισκέψεις του στη χώρα μας, το 2018 και το 2021. Το 2018, ο τότε Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον είχε υποδεχθεί με θερμά λόγια σημειώνοντας ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογενείας της Βρετανίας στην Αθήνα μπορούσε να αποτελέσει «ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας».

«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου», μας θύμισε ο Κάρολος το 2021 και δάκρυσε κατά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη λίγο πριν από την παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Λογικό είναι λοιπόν, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, να επιδιώκουν τη σύσφιγξη των σχέσεων με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλώ μάλλον από τη στιγμή που, όπως λένε οι ειδικοί του βασιλικού ρεπορτάζ στη Βρετανία, ο Κάρολος είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα Βασιλιάς της Αγγλίας.

Το ζήτημα των Γλυπτών

Παρότι η κυβέρνηση δεν το επιβεβαιώνει επισήμως ως μέρος της σημερινής ατζέντας, ανάμεσα στα ζητήματα που χτίζει μεθοδικά εδώ και αρκετούς μήνες στη σχέση μας με τη Βρετανία είναι αυτό της επιστροφής του Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ενα από τα πρώτα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθείται, ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Βρετανία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Την επίσκεψη και την ανακίνηση του ζητήματος ακολούθησαν πολλά υποστηρικτικά δημοσιεύματα. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η ιστορική μεταστροφή των Times του Λονδίνου που προκάλεσε αίσθηση και στη Βρετανία. Με ένα βαρυσήμαντο κύριο άρθρο, η εμβληματική εφημερίδα δήλωνε ότι αλλάζει την πάγια θέση της και, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Θα έβλαπτε άραγε τον σκοπό αυτό η υποστήριξη του πρίγκιπα Καρόλου ιδίως αν γίνει βασιλιάς της Αγγλίας (και όχι της Ελλάδας);

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...