559
Στιγμιότυπα από τα «Νούμερα» και το επεισόδιο με τη Νατάσσα Μποφίλιου. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ενώ η ιδέα της σειράς ανήκει στους Φοίβο Δεληβοριά (φωτό) και Σπύρο Κρίμπαλη | CreativeProtagon

«Νούμερα» και επιτέλους αυτοσαρκασμός!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Σεπτεμβρίου 2022, 13:40
Στιγμιότυπα από τα «Νούμερα» και το επεισόδιο με τη Νατάσσα Μποφίλιου. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ενώ η ιδέα της σειράς ανήκει στους Φοίβο Δεληβοριά (φωτό) και Σπύρο Κρίμπαλη
|CreativeProtagon

«Νούμερα» και επιτέλους αυτοσαρκασμός!

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 27 Σεπτεμβρίου 2022, 13:40

Το χιούμορ και η σάτιρα έχουν πάντα μια θέση στην ελληνική μικρή οθόνη. Μπορεί να μην είναι όλες οι προσπάθειες που γίνονται εξίσου επιτυχημένες, μπορεί κάποιες από αυτές να μη βλέπονται ακόμα, αλλά το αστείο, η κωμωδία εν γένει, δεν έλειπαν ποτέ από τον τηλεοπτικό χάρτη.

Εκείνο που έλειπε από την ελληνική κωμική τηλεόραση δεν ήταν ο σαρκασμός, αλλά ο αυτοσαρκασμός. Να βλέπεις ανθρώπους που απασχολούν την επικαιρότητα –καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, παρουσιαστές, πολιτικούς κ.τ.λ.– να δέχονται να γίνουν οι ίδιοι ο πυρήνας μιας κωμικής κατάστασης. Να μας επιτρέπουν να γελάμε μαζί τους, με κάτι που είπαν ή έκαναν και απασχόλησε κάποια στιγμή τη δημόσια σφαίρα συζήτησης. Να αυτοτρολάρονται.

Τα «Νούμερα», η σειρά 24 επεισοδίων της ΕΡΤ1 σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, η ιδέα της οποίας ανήκει στους Φοίβο Δεληβοριά και Σπύρο Κρίμπαλη, φέρνει αυτό ακριβώς το σπάνιο είδος χιούμορ στο τηλεοπτικό μενού. Και δεν το φέρνει μίζερα, σαν κακέκτυπο αυτοσαρκασμού που καμώνεται ότι χτίζει επάνω του κωμωδία ενώ στην πραγματικότητα δειλιάζει να τον αγγίξει.

Ο αυτοσαρκασμός στα «Νούμερα» είναι γενναιόδωρος και σε ξυπνάει από την πλήξη ενός χιουμοριστικού μοτίβου που η ελληνική τηλεόραση συνηθίζει γιατί αρνείται να επιλέξει κάτι άλλο, πιο αιχμηρό. Αρνείται επειδή θεωρεί ότι θα δυσαρεστήσει τα πρόσωπα πάνω στα οποία βασίζει το περιεχόμενό της και επειδή επιμένει να πιστεύει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν θα δεχτούν ποτέ να συμμετέχουν σε μια ιδέα που στήνει την πλάκα επάνω τους. Να, όμως, που και βρέθηκαν πρόσωπα να δεχτούν την πρόσκληση και δεν φαίνεται να δυσαρεστούνται καθόλου.

Χωρίς υπερβολή, το επεισόδιο με τη Νατάσσα Μποφίλιου καλεσμένη στη νέα «Μάντρα», γύρω από την οποία περιστρέφεται η σουρεαλιστική μουσική κωμωδία της ΕΡΤ, ήταν μια αποκάλυψη. Η πλοκή θέλει την καλεσμένη Μποφίλιου να φυλακίζεται εξαιτίας μιας ανάρτησής της, τον Φοίβο να την επισκέπτεται στο κρατητήριο και μετά σπίτι της. Εκεί τον υποδέχεται η οικονόμος της με στρατιωτική στολή και του ζητάει να βγάλει το ρόλοι, το κινητό του και «οποιοδήποτε άλλο φετίχ του ιμπεριαλισμού».

Στο σαλόνι τον περιμένει η Μποφίλιου με κόκκινη σατέν ρόμπα και μπερέ με το έμβλημα της Σοβιετικής Ενωσης μπροστά από αφίσες του Λένιν, του Στάλιν και του Μαρξ, ενώ ένα κάδρο του πρώην αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, έχει γίνει στόχος για βελάκια από το στρατιωτικό προσωπικό της.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Νατάσσα Μποφίλιου έχει δει αρκετές φορές το όνομά της να γίνεται trend εξαιτίας των ιδεολογικών της πεποιθήσεων και του τρόπου με τον οποίο τις εξέφρασε κάποια στιγμή δημοσίως. Και αν το κοινό κάποτε είχε χωριστεί σε στρατόπεδα και αρκετοί έπεσαν να τη φάνε για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε, τώρα όλοι, σύσσωμοι, στάθηκαν στην ίδια όχθη και τη χειροκρότησαν.

Αυτό επιτυγχάνει ο αυτοσαρκασμός: συμφιλιώνει χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας, γεννά ενσυναίσθηση και, ενίοτε, γεννά και θαυμασμό, αφού η ικανότητα να παρωδούμε τον εαυτό μας εκφράζει ευφυΐα και γενναιοψυχία, αποδοχή των όποιων ανεπάρκειών μας.

Προφανώς και τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά με τον χείμαρρο αυτοσαρκασμού που ξεχύθηκε από την οθόνη, είναι μια πολύ ωραία στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης αυτό που συμβαίνει στα «Νούμερα» και ίσως ξεμπλοκάρει μερικά σκουριασμένα γρανάζια της. Στη σειρά, που θέλει να ενώσει τη μουσική με την παρωδία και την κωμωδία, θα δούμε αρκετούς καλεσμένους να αποδομούν την εικόνα τους, όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Τάκης Γιαννούτσος, ο Απόστολος Γκλέτσος, η Τόνια Σωτηροπούλου κ.ά.

Κάτι μου λέει ότι τα «Νούμερα» θα γίνουν η μικρή απόλαυση της Παρασκευής.

ΥΓ. Με το καλό να δούμε τον αυτοσαρκασμό και σε συνεντεύξεις. Και πολύ αργήσαμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News