436
| CreativeProtagon/Intimenews

Επιστρέφοντας όσα τους πήρε ο Τσίπρας…

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 23 Απριλίου 2021, 13:00
|CreativeProtagon/Intimenews

Επιστρέφοντας όσα τους πήρε ο Τσίπρας…

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 23 Απριλίου 2021, 13:00

Παλιά έλεγαν ότι οι χθεσινές εφημερίδες είναι μόνο για να τυλίγεις τα ψάρια. Στην εποχή των social media, του στιγμιαίου θυμού και της εφήμερης ευφορίας, δεν μιλάμε πια για χθεσινά νέα. Αυτό που το μεσημέρι ανακοινώνεται, το βράδυ έχει ξεχαστεί, έχει έρθει η απογευματινή πλημμυρίδα της υπερπληροφόρησης και το έχει πνίξει. Ετσι μοιάζει να συνέβη και με τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο βράδυ ασχολούμασταν με το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής, αλλά και τα όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προσθέσει στην πολιτική ατζέντα, με τα περί επικείμενης συνάντησής του με τον Ερντογάν.

Ομως οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης άξιζε να μείνουν λίγο περισσότερο στην επιφάνεια. Διότι, πέρα από το προφανές θετικό αποτύπωμα στην τσέπη εκατομμυρίων υπαλλήλων, νοικοκυραίων και επιχειρηματιών, έχουν και ένα πολιτικό περιεχόμενο, που ξεπερνά αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Τα μέτρα λοιπόν: μόνιμο ψαλίδι έως 45% στην εντελώς παράλογη προκαταβολή φόρου εισοδήματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και θα ισχύσει από φέτος, μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 24% σε 22%) του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, μέτρο που θα ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος, παράταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Μια μεγάλη ανάσα για την πολυσυζητημένη μεσαία τάξη. Και μια πολιτική ηχώ από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν –ασχέτως αν μας φαίνεται μακρινό με όσα έχουν μεσολαβήσει και αλλάξει τη ζωή μας.

Ηταν τέτοιες ημέρες πριν από δύο χρόνια, Απρίλιος του 2019, όταν ο κ. Μητσοτάκης, τότε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιέγραφε στο πρακτορείο Reuters το οικονομικό του σχέδιο εν όψει των εκλογών που θα έρχονταν: «Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος», είχε πει μεταξύ άλλων.

Αυτό που έκανε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός δεν ήταν, λοιπόν, μόνο μια πράξη ενσυναίσθησης, μια αντανακλαστική κίνηση της κυβέρνησης απέναντι σε μια χειμαζόμενη λόγω πανδημίας κοινωνία. Ηταν η υλοποίηση ακόμα μιας βασικής του προεκλογικής δέσμευσης.

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας: Είχε πει ότι θα επιστρέψει στους πολίτες τα λεφτά που τους πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και το κάνει.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος και για τους δύο. Η μεσαία τάξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε πρόσφατα ολόκληρο Ευκλείδη Τσακαλώτο, στήνοντας σόου με τους υποτιθέμενα άφθαρτους Χαρίτση και Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθειά του να ξεχάσουν οι πολίτες την ταξική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνησή του εναντίον της μεσαίας τάξης επί πέντε χρόνια.

Τώρα ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει στη μεσαία τάξη ότι καλά έκανε και τον ψήφισε το ’19. Και γιατί δεν πρέπει να ξεχνά την πενταετία Τσίπρα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News