631
| CreativeProtagon

Τα self tests και οι επαναστάτες χωρίς αιτία

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 16 Απριλίου 2021, 09:25
|CreativeProtagon

Τα self tests και οι επαναστάτες χωρίς αιτία

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 16 Απριλίου 2021, 09:25

Πριν από λίγο καιρό, ήταν οι αρνητές του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ανθρωποι που είχαν οχυρώσει τη λογική τους πίσω από μια φοβία για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Τώρα, μήτε που τους ακούς πια, οι περισσότεροι άλλαξαν γνώμη και όσοι έμειναν με την ίδια, λούφαξαν στη γωνιά τους.

Προηγήθηκαν αυτών, βέβαια, οι παντός τύπου συνωμοσιολόγοι-αρνητές του κορονοϊού. Και κάπου ανάμεσα σε όλους αυτούς, είδαμε και τους αρνητές της μάσκας, ειδικά όταν την επέβαλαν ως μέτρο προστασίας στα σχολεία. Στην κατηγορία των τελευταίων βάζω και τον αρνητή των self tests, τον νέο τύπο αρνητή που έκανε την εμφάνισή του εδώ και λίγες μέρες.

Θυμάστε πριν από λίγο καιρό, κάτι γονείς που έκαναν χαμό έξω απ’ τα σχολεία, επειδή δεν επέτρεπαν στα παιδιά τους να μπουν χωρίς μάσκα; Κάτι πατεράδες που το έπαιζαν μάγκες σε διευθύντριες, απαιτώντας να γίνει το δικό τους; Εμφανίστηκαν πάλι, με τη νέα παραλλαγή αρνητή.

Τώρα η αντίδρασή τους στρέφεται στα self tests, τα οποία αρνούνται να κάνουν στα παιδιά τους. Μια μητέρα, η οποία δεν θέλει ο γιος της, μαθητής Α’ Λυκείου στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, να κάνει το τεστ, προχώρησε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, επειδή δεν του επετράπη να περάσει το κατώφλι του σχολείου. Η ίδια δήλωσε ότι δεν αρνείται την Covid-19, άλλωστε την πέρασε και η ίδια, και μάλιστα σοβαρά. Δήλωσε επίσης ότι εμπιστεύεται την επιστήμη. Αλλά θεωρεί ότι τα self tests ίσως περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που μεταφέρονται στον οργανισμό και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού της. Και αποφάσισε να κάνει την επανάστασή της, έξω απ’ την πόρτα του σχολείου του.

Βέβαια, είναι ν’ απορεί κανείς για το πώς μια αποστειρωμένη μπατονέτα, την οποία βάζεις στο ρουθούνι και μετά τοποθετείς στο υγρό για να δείξει ένα αποτέλεσμα, μπορεί να εισαγάγει επικίνδυνες ουσίες μέσα σου. Ο μόνος τρόπος να το καταφέρεις, ίσως, είναι να ξεχαστείς και να την πιάσεις με βρώμικα χέρια. Τι να πεις, όμως, ό,τι και να πεις, όταν ο άλλος έχει αποφασίσει ν’ απορρίψει κάτι, είναι μάταιο να προσπαθείς να του αλλάξεις γνώμη. Αυτή η μάνα έχει καταδικάσει την μπατονέτα του self test. Και προκειμένου να μην μπει στο ρουθούνι του παιδιού της, προτιμά να αναστατώνει τον κόσμο, και το σχολείο βεβαίως.

Γιατί όλα αυτά τα περιστατικά καθόλου δεν βοηθούν στην ομαλή επαναλειτουργία του σχολείου. Εχουν που έχουν, διευθυντές και καθηγητές, το άγχος να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όπου η διδασκαλία μπλέκεται μ’ ένα σωρό κανονισμούς προστασίας, έχουν και τον κάθε γονιό-αρνητή αυτών των κανονισμών να δημιουργεί σκηνές έξω απ’ το προαύλιο και να τους ρίχνει μηνύσεις. Μέχρι και κατάληψη έγινε στο 1ο Λύκειο Ευόσμου, από δύο μαθητές που αρνήθηκαν να κάνουν το τεστ. Οι οποίοι, μάλιστα, πιάστηκαν στα χέρια με τους συμμαθητές τους που ήθελαν να κάνουν μάθημα.

Σίγουρα, η πανδημία μας έχει φέρει στα όριά μας και η αντίδραση είναι μια εκδήλωση της ανάγκης μας να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, απαλλαγμένη από κανόνες και μέτρα. Ειλικρινά, όμως, το ζόρι που τραβούν τώρα κάποιοι με τα self tests, είναι το πιο ανεξήγητο απ’ όλα. Αποτελεί την επιτομή της άρνησης για την άρνηση, της ανάγκης κάποιων ν’ αντιδράσουν μόνο για ν’ αντιδράσουν. Είναι, κυριολεκτικά, επαναστάτες χωρίς αιτία. Και πλέον φαίνεται τόσο, που η αντίδρασή τους φαντάζει πιο άκυρη και γελοία από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν.

Το self test δεν είναι εμβόλιο που μπαίνει μέσα τους, δεν είναι μάσκα που χρειάζεται να φοράνε συνέχεια πάνω τους, είναι ένα σκεύασμα ανίχνευσης ιού, που τους απασχολεί πέντε λεπτά για να γίνει, όπως το τεστ εγκυμοσύνης. Η παροχή του έχει περισσότερα πλεονεκτήματα απ’ ό,τι μειονεκτήματα, και μια χαρά μπορεί να μας εξυπηρετήσει στη φάση που είμαστε. Από το τίποτα δηλαδή, κάτι είναι κι αυτό.

Κι όμως, κάποιοι, αρνούνται να το καταλάβουν.

ΥΓ. Ένας ακόμα γονιός, αρνητής των self tests, χτύπησε τον διευθυντή του επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης. Και επαναστάτης χωρίς αιτία και τζάμπα μάγκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News