372
| REUTERS/Giorgos Moutafis

Ενα τεστ κοπώσεως για το κράτος

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 3 Αυγούστου 2021, 21:15
|REUTERS/Giorgos Moutafis

Ενα τεστ κοπώσεως για το κράτος

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 3 Αυγούστου 2021, 21:15

Ένας ιστορικός καύσωνας. Και μία πυρκαγιά που, προς το παρόν, απόγευμα Τρίτης, καταπίνει τα πάντα στο διάβα της. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσες περιουσίες κατέστρεψε και αν έχει πάρει μαζί της ανθρώπινες ζωές. Και ταυτόχρονα έκρηξη στα κρούσματα, αύξηση στον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων.

Η τέλεια καταιγίδα; Ας πούμε ότι είναι έτσι. Είναι όμως και κάτι ακόμα. Είναι το stress test για κάθε κράτος που αυτοπροσδιορίζεται ως σύγχρονο, επιτελικό, ως σοβαρό. Διότι, δόξα τω Θεώ, έχουμε κατακτήσει την αντιμετώπιση του προβλέψιμου, αυτού που δεν ξεφεύγει από το μέτρο της λογικής. Τα σοβαρά κράτη, όμως, δοκιμάζονται και κρίνονται μπροστά σε αυτό που δείχνει θηριώδες, ανυπέρβλητο.

Αυτές τις ημέρες, τούτες τις ώρες, η κυβέρνηση, που στην Ελλάδα ταυτίζεται με το κράτος, δοκιμάζεται και κρίνεται στον πιο δύσκολο συνδυασμό συνθηκών που αντιμετώπισε στα δύο χρόνια της θητείας της. Οφείλει να διαχειριστεί τις αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτροδότηση, πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιάς και ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Αν βγει κάποιος και πει ότι οι συνθήκες ήταν ακραίες, ας τα μαζέψει για να πάει σπίτι του. Διότι για αυτό πληρώνεται, για να αντιμετωπίζει το ακραίο.

Θα το γνωρίζουν και στην κυβέρνηση: τα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πολιτική αλλαγή ήταν ένα διάστημα επαρκές για να διορθωθούν κακώς κείμενα και να προβλεφθούν καταστάσεις, ακόμα και αν έπρεπε να στηθεί από την αρχή ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό και επιχειρησιακό σύστημα. Αυτό που θα δούμε μπροστά μας όταν σβήσουν οι φλόγες και δροσίσει ο καιρός θα μας δείξει και κατά πόσο οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες του κράτους βελτίωσαν την κατάσταση που παρέλαβαν.

Επίσης, να με συγχωρείτε, αλλά επειδή χαζεύω διάφορα στα social, το θέμα μας δεν είναι να μετρήσουμε ποιος είχε περισσότερους νεκρούς ή ποιος έκανε καλύτερη σύσκεψη στο Συντονιστικό. Είναι τραγικά γελοία αυτή η συζήτηση. Διότι θα πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο ότι από το Μάτι και μετά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Ας πούμε, η λειτουργία του 112 έδειξε ότι, τουλάχιστον στον τομέα της εκκένωσης μίας περιοχής, υπάρχει καλύτερη πρόνοια. Μένει να δούμε πώς λειτούργησαν και τα υπόλοιπα. Αν, για παράδειγμα, ισχύουν οι πληροφορίες για μετασχηματιστές που «έσκασαν» μέσα στο δάσος, τότε είναι να χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο -όχι το δικό σου, αλλά των υπευθύνων.

Θα τα δούμε όλα αυτά στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και πάνω από όλα θα δούμε τι κράτος έχουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...