Ο Ελον Μασκ ξεπερνά σε κακία και εγωπάθεια τον Μάικλ Σκοτ (δεξιά), τον μάνατζερ στη δημοφιλή σειρά «The Office», ο οποίος προκαλεί συνεχώς αμηχανία και δυσφορία στους υπαλλήλους του | Reuters/CreativeProtagon
Απόψεις

Ελον Μασκ: ο Μάικλ Σκοτ του Twitter

Οσοι έχουν εργαστεί με τον Μασκ πάνω από το κεφάλι τους ξέρουν ότι είναι ένα δύσκολο έως άθλιο αφεντικό. Δεν κοιμούνται, λόγω εξαντλητικού ωραρίου, μόνο οι υπάλληλοι του Twitter στο γραφείο. Το ίδιο αναγκάζονται να κάνουν πολλοί από όσους εργάζονται για Tesla και SpaceX. Ο Μασκ, γενικώς, φημίζεται για τις κακές συνθήκες εργασίας στις εταιρείες του
Λίλα Σταμπούλογλου

Αν έχετε δει το «The Οffice», ίσως έχετε αντιληφθεί την ομοιότητα μεταξύ του πρωταγωνιστή και του Ελον Μασκ. Ο γελοίος μάνατζερ της εταιρείας, στη δημοφιλή σειρά, προκαλεί συνεχώς αμηχανία και δυσφορία στους υπαλλήλους του, αλλά και σε εμάς που τον παρακολουθούμε. Το ίδιο καταφέρνει και ο Μασκ σε υπαλλήλους και χρήστες του Twitter, το οποίο εξαγόρασε πρόσφατα.

Στην τελευταία ψηφοφορία που έθεσε στο κοινωνικό μέσο, ρωτούσε το κοινό αν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας ή αν θέλει να αποχωρήσει. Δέκα εκατομμύρια χρήστες ψήφισαν και το 57,5% δήλωσε υπέρ της αποχώρησής του. Ο ίδιος, ύστερα από λίγες μέρες σιωπής και ενώ είχε πει ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, έσπασε την υπόσχεσή του υποστηρίζοντας ότι η δημοσκόπηση αλλοιώθηκε από ψεύτικους λογαριασμούς.

Ανέφερε επίσης ότι εφεξής μόνο οι συνδρομητές του Twitter Blue θα μπορούν να ψηφίζουν σε ψηφοφορίες σχετικά με την πολιτική της εταιρείας. Και μετά δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από διευθύνων σύμβουλος μόλις «βρει κάποιον αρκετά παλαβό» για να τον αντικαταστήσει!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελον Μασκ αυτοακυρώνεται, υπερβάλλει και τελικά εκτίθεται ανεπανόρθωτα ενώπιον των εργαζομένων του και του κοινού που τον παρακολουθεί, γιατί εκείνος κυρίως το επιζητά και το προκαλεί. Οι εργαζόμενοι, βέβαια, οι οποίοι εξαρτώνται από τις ορέξεις του, δεν περνάνε και πολύ καλά, και οι ιστορίες που βγαίνουν μέσα από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο το επιβεβαιώνουν. Μερικές χιλιάδες υπάλληλοι απολύθηκαν πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών και όσοι έμειναν, έφτασαν να κοιμούνται στο γραφείο λόγω εξαντλητικού ωραρίου.

Οσοι έχουν εργαστεί με τον Μασκ πάνω από το κεφάλι τους ξέρουν ότι είναι ένα δύσκολο έως άθλιο αφεντικό. Δεν κοιμούνται μόνο οι υπάλληλοι του Twitter στο γραφείο, το ίδιο αναγκάζονται να κάνουν πολλοί από όσους εργάζονται για Tesla και SpaceX. Ο Μασκ, γενικώς, φημίζεται για τις κακές συνθήκες εργασίας στις εταιρείες του. Οι υπάλληλοι της SpaceX μήνυσαν την εταιρεία γιατί δεν τους παρείχε διαλείμματα και επαρκείς μισθούς, ενώ η Tesla κατηγορείται για παραβιάσεις ασφαλείας στα εργοστάσιά της, αλλά και για κακομεταχείριση των εργαζομένων κατά την κατασκευή του εργοστασίου στο Τέξας.

Ο Ελον Μασκ φαίνεται ότι ακολουθεί παρόμοιες τακτικές σε όλες τις επιχειρήσεις του, στον τρόπο που τις στήνει και τις προωθεί. Το μοντέλο επιχειρηματικότητάς του πάει κάπως έτσι: μπαίνει σε ένα πεδίο με ελάχιστο ανταγωνισμό και ευαγγελίζεται ότι η ιδέα του θα λύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ή θα πετύχει κάτι αξιοσημείωτο, κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο. Μαζεύει τα λεφτά ένθερμων υποστηρικτών και προχωρά με παχυλές κυβερνητικές επιχορηγήσεις και με ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υποτιμά και καταπονεί χωρίς έλεος. Και όλα αυτά τα κάνει πετώντας συστηματικά εγωκεντρικές φανφάρες στη δημόσια σφαίρα.

Με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να διαχειριστεί και το νέο του απόκτημα, το Twitter. Ξεχνάει, όμως, ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν μοιάζει καθόλου με τις εταιρείες που έως τώρα έχει στήσει. Το Twitter είναι ένα μικρό παρακλάδι ενός τεράστιου δικτύου, με ιδιαίτερα ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι είναι απίθανο να αφήσουν τον αλαζόνα Μασκ να αλωνίζει στην αρένα τους χωρίς επιπτώσεις.

Εξίσου απίθανο είναι να βρει κυβερνητική στήριξη και ένθερμους υποστηρικτές που θα πιστέψουν στο όραμά του, να κάνει την πλατφόρμα κερδοφόρα. Δεν είναι μόνο ότι οι ίδιοι οι χρήστες του μέσου δυσπιστούν απέναντί του και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία. Είναι περισσότερο το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια του κόσμου. Το αν θα είναι ή όχι κερδοφόρο το Twitter είναι το τελευταίο που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο.

Αυτό που καταφέρνει εντέλει ο Ελον Μασκ στην τελευταία επιχειρηματική του απόπειρα είναι να γίνει μέρος του προβλήματος. Πάντα ήταν υπερφίαλος και υπερόπτης, αλλά τώρα κατάφερε να είναι με τη βούλα. Και όπως συμβαίνει συνήθως με τους ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται σωστά την πραγματικότητα και εμμένουν μονόφθαλμα στη δική τους, έτσι και ο Μασκ τώρα συνεχίζει να πορεύεται, ως επικεφαλής του Twitter, με μια στρατηγική που είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Πριν από λίγες ημέρες απαγόρευσε τις αναρτήσεις με συνδέσμους που οδηγούν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, μια απόφαση που τελικώς ανακλήθηκε μέσα σε μια μέρα και ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για την εκτός τόπου και χρόνου απόφασή του. Οσο για τις δημοσκοπήσεις του, μοιάζουν περισσότερο με πυροτεχνήματα που σκάνε για να τραβήξουν την προσοχή και σβήνουν στο υπερπέραν, παρά με εκδηλώσεις ενός σοβαρού σχεδιασμού που στηρίζει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό όραμα.

Είναι προφανές ότι ο Ελον Μασκ μπήκε στα κοινωνικά δίκτυα για να στρέψει τους προβολείς επάνω του, αλλά οι προβολείς τον απογυμνώνουν. Και σταδιακά απομυθοποιούν όλη την επιχειρηματική τρέλα του, εκείνη με την οποία έγινε ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους οραματιστές και πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Τώρα είναι απλώς ένα κακό και εγωπαθές αφεντικό.

ΥΓ. Το οποίο τρώει και τον Μάικλ Σκοτ της σειράς.